mandag 10. august 2015

Konisering viser kreft

Det er en undersøkelse der gynekologen studerer livmorhalsens slimhinne ved hjelp av en spesialkikkert. Hvis vevsprøven (biopsien) viser alvorlige celleforandringer, må du behandles kirurgisk ( konisering ). CT av lunger, mage og bekken er viktig for å finne ut hvor utbredt sykdommen er. Disse celleforandringene sitter oftest ytterst på livmortappen. Som regel er dette uskyldige forandringer, men noen ganger er forandringene så vidt mistenkelige at man frykter at de over tid (flere år) kan utvikle seg til kreft i livmorhalsen.


Konisering viser kreft

For å forhindre en slik utvikling, anbefales det å få utført konisering. Vevsbiten som fjernes, blir sendt til histologisk undersøkelse av patolog, og gynekologen mottar svar etter 2-uker. Når patologen undersøker en cervixkonus i mikroskop kan han se om gynekologen har klart å fjerne alle celleforandringene, eller om det er celleforandringer helt ut i varmeskadet reseksjonsrand.


Viser prøvene at du har kreft , vil det bli gjort ytterligere undersøkelser for å finne ut hvor langt sykdommen har kommet. I Norge tas det knapt 450. Vel én prosent av prøvene viser høygradige celleforandringer (CIN2-3) som krever videre utredning og behandling. Per i dag har vi ingen metode for å forutsi hvilke celleforandringer som kan utvikle seg videre til kreft.


Kristensen Gynonkolog dr. Radiumhospitalet Oslo universitetssykehus HF Generelt. Konisering ved livmorhalskreft Fagansvarlig Gunnar B. Ved konisering fjernes en liten bit av livmorhalsen. Jeg er år og har vært igjennom en runde med celleforandringer og konisering. Hvis det oppdages alvorlige celleforandringer i vevsprøve, anbefales du en liten gynekologisk operasjon som kalles konisering.


Ved stadium Iamed karinvasjon anbefales det å supplere med bekkenglandeltoalett. Inngrepet gjøres som dagkirurgi. Første postpartum konsultasjon med kolposkopi anbefales 8–uker etter fødsel. Det er ikke nok med en normal celleprøve etter fødsel for tilbakeføring til screening. Mens celleprøver graderes normal, ASC-US, LSIL, ASC-H og HSIL etter stigende alvorlighetsgra graderes vevsprøver (biopsier) normal, CIN CIN CINog kreft.


Behandling med konisering gjøres vanligvis kun når høygradige celleforandringer er bekreftet med biopsi. Undersøkelsen til de danske forskerne handlet spesielt om hvordan livskvaliteten ble påvirket da kvinnene fikk beskjed om celleforandringer. En litteraturgjennomgang om temaet viser at det fører til frykt for å få kreft , dødsangst, stress, uro og nedtrykthet.


Når du er konisert har du fått fjernet vevet med celledelingen, og skal derfor ikke lenger være i fare for å utvikle kreft , forklarer Nilsen. Du vil med andre ord ikke ha noen større risiko enn andre kvinner for å utvikle livmorhalskreft, med mindre du smittes av HPV på nytt. Histologi viste forstadiet CIN trolig kreft. Ny histologi etter konisering bekreftet kreft , men det var usikkert om alt kreftvev var fjernet.


Hele livmoren med lymfeknuter ble derfor fjernet. På grunn av gjenværende kreft i vaginaltoppen fikk kvinnen strålebehandling og cellegift. For å kunne sjekke livmorhalsen grundigere, foretar gynekologen en kolposkopi og tar vevsprøver. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Fikk vite at jeg har cinog skal koniseres.


Som jeg har lest meg til på nettet er det av biopsi de fastsetter graden av celleforandring og evt. Men er det ikke før etter koniseringen dette er sikkert? Blir så forvirra av all lesingen.


Har bare fått et kortfattet brev, de nevner ikke. Ved alvorlige celleforandringer i livmorhalsprøven, vil du bli henvist til gynekolog. For å kunne vurdere celleforandringenes omfang, foretar gynekologen en kolposkopi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg