fredag 21. august 2015

Fastelavensboller 2018

Oppskrift på saftige og fristende fastelavnsboller. Fastelavn er bare en gang i året! Datoer for merkedagen andre år. I Norge kalles den også bollesøndag, fordi mange serverer boller med krem.


I oppskriften sto det ”Disse fantastiske bollene blir lette og luftige som ingen andre!

Om du søker opp ”verdens beste boller”, får du jo ikke bare opp ett treff! Og alle kan jo ikke sitte på verdens beste oppskrift. På søndag er det fastelavn! Verdens beste boller!


Store, luftige og litt seige boller som smaker fantastisk godt. Denne hvetebaksten er så sinnsyk god. Fantastisk oppskrif, på knallgode boller.


Maskinen min har tatt kvelden, så jeg har knadd smøret inn, litt og litt.

Er rå muskel kraft, så de som har litt tak i armene…. Dette får dere til. Onsdag aka lillelørdag! Opprinnelig betegnet altså fastelavn kvelden før askeonsdag, som innledet den dager langfasten i forkant av påsken.


I Norge blir fastelavn markert med pyntede bjørkeris og fastelavensboller med krem og syltetøy. Senere ble søndagen til fleskesøndag eller fastelavnssøndag, mandagen blåmandag eller også fleskemandag og tirsdagen hvitetirsdag eller fetetirsdag og tuventirsdag er inkludert i fastelavn. DRYSS MELIS VED SERVERING. Ha i melk og varm opp til °C. FASTELAVENSBOLLER Smelte smør.


Smuldre gjær i en bakebolle, hell i væsken og rør ut gjæren. Ha sukker, hvetemel, kardemomme, salt og bakepulver i bollen, elt sammen til en lett og smidig. Slik gjør du: Ha alt det tørre i bakebollen (hold tilbake ca.


1g av hvetemelet). Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melken og eggene til fingervarm (ca. 30oC). Håper du finner noe du vil prøve.


Jeg fikk så klart sååå lyst på boller når jeg satt å lette meg gjennom oppskrifter og bilder, så spørs om jeg må gjøre det når jeg kommer hjem på søndag, eller neste uke. De med cølaki kan få ferske og saftige boller.

Her er oppskriften på en glutenfri bolledeig som har både kesam og gjær, men som bruker fiberhusk og glutenfritt mel. I beskrivelsen av bollene stod det at de blir like lette og luftige som kjøpeboller. Jeg ble nysgjerrig da jeg leste oppskriften, for både ingrediensene og fremgangsmåten er litt annerledes enn ved vanlig gjærdeig.


Blant annet lages deigen med melis i stedet for sukker, og væsken skal gis et oppkok. Hvorfor pynter vi med bjørkeris? Bjørkeriset har en lang tradisjon og skikken stammer fra de hedenske vårfestene.


Man slo liv og fruktbarhet i både marka, dyr og kvinner som ikke hadde fått barn ennå med bjørkeris. Bollene blir servert på fastelavnssøndag, men var tidligere knyttet til feitetirsdag, dagen før den kristne fasten startet på askeonsdag. Vi har bakt brød til Oslofolk i 1år, og nå har vi gjort store endringer.


Brødene slås opp for hån langtidsheves på kjøl og stekes i en skikkelig varm steinovn for at resultatet skal bli best mulig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg