torsdag 13. august 2015

Barn 1 år sover ikke om natten

Kan alle barn sove gjennom hele natten ? De fleste barn lærer likevel dette forholdsvis tidlig. Spør gjerne personalet på helsestasjonen om råd. Sover barnet dårlig fordi det er sykt?


Be om hjelp ved søvnproblemer. Man snakker ikke om søvnproblemer før barnet er minst et halvt år.

Barn som har problemer med å sovne eller å forbli sovende natten gjennom, kan ha et søvnproblem. Men det er ikke slik at alle barn som av og til våkner om nettene eller er urolig ved leggeti trenger behandling. Denne informasjonen omhandler barn uten helseproblemer, som er over to år gamle. Barn i alderen 0-år våkner ofte opp på natten.


Barn er ikke født med den normale døgnrytmen vi opparbeider oss over ti og det tar tid å venne barnet til å sove mesteparten av tiden på natten. En gradvis tilvenning må til. Han legges kl hver kvel og sover som regel en gang midt på dagen.


Enkelte ganger sover han to ganger på dagen, men da to korte lurer på ca min - time.

At barnehagebarn må vekkes på morgenen, kan være et tegn på at de ikke får nok søvn. Men ofte våkner barn som sover for lite ekstra tidlig. Og gjerne flere ganger om natten. Søvnterapeut og helsesøster Karin Naphaug mener mange norske barn legges altfor seint.


Syke barn og barn med feber skal selvfølgelig få den omsorgen de trenger. Hvor mye skal et barn på - måneder sove ? Barn mellom måneder og ett år sover vanligvis til timer i døgnet. Hvis barnet fremdeles våkner om natten kan man la det gå minutter der man gir barnet sjansen til å falle til ro igjen. Søvnen har stor betydning for barnets trivsel.


Fra det er omkring et halvt år gammelt, kan man begynde at vænne det til at sove igennem om natten. Og er det en god ide at lade børn sove i deres forældres seng? Må må give barnet flaske? Her kan du få nogle gode rå der måske kan bringe lidt ro over nætterne. Men når barn er år så forstår de mer og ting blir.


Hun har da noen kortere netter , men også noen netter der hun sover og timer, noe som ikke har skjedd på år. Inger opplever nå at hun kan ta dette videre selv, og hun er fornøyd med å fungere på dagtid og i jobben, har mer energi og opplever ikke å være nedstemt lenger. Hun ligger heller ikke og grubler når hun skal sove.

Uregelmessige rutiner: - Uregelmessige rutiner med tanke på søvn på dagti kan føre til at babyen ikke får sove om natten. Mange små sover for sent på ettermiddagen og legges da for sent på kvelden. Et barn , der græder, skal have vished om , at det ikke er alene i verden. Hvordan får man barnet til at sove igennem om natten ? Barn som er solstråler om dagen, kan være tyranner om natta , minner Naphaug om. Vores lille pige, der lige er blevet år , sover meget dårligt om natten.


På det tidspunkt sov hun stabilt fra til men hun begyndte at vågne ved en 2-tiden og var vågen i 2-timer. Til at starte med tænkte vi, at det bare var en fase, men det blev så til en vane. Om han hadde smokker i senga så kunne det lage problemer om han ikke fant den fort nok. Det startede for snart 1.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg