tirsdag 4. august 2015

Penicillin allergi

I løpet av noen få minutter etter parenteral tilførsel og opp mot en time etter peroral tilførsel. Denne typen penicillinallergi kan bekreftes med spesiell hudtesting og med tilsvarende blodprøve for spesifikke IgE antistoffer mot penicillin. Slik testing utføres av spesialister i allergi.


Dessverre er disse testene ikke helt pålitelige. Anafylaktiske reaksjoner fore­kommer hovedsakelig hos pasienter som har en positiv hudtest.

Hudtestene er ikke tilstrekkelige til å utelukke ­ penicillinallergi og er lite brukt. En måte å avklare problemet på er peroral provokasjon med penicillin , men dette er sjelden indisert og må foregå i sykehus under. Ved utredning finner man at de fleste av disse ikke er virkelig allergiske mot penicillin (3).


Reell forekomst av penicillinallergi er sannsynligvis under en prosent. Forløbsbeskrivelse. En del børn og voksne udvikler udslæt under en behandling med antibiotika.


Varning för penicillinallergi bör inte sättas utan att utredning visat att det handlar om en IgE-medierad allergi , anafylaxi eller annan svår reaktion.

Ersättningspreparat vid pc- allergi är tetracyklin eller klindamycin. Klindamycin eller eventuellt Fucidinsyra (stor risk för resistensutveckling) är alternativ till flukloxacillin. Det er ikke uvanlig at personer utvikler allergi overfor penicillin.


Ofte arter det seg som utslett. Tidlige studier viste, at med penicillinallergi også reagerede på cefalosporiner, men for de produkter, der er på markedet nu, er overhyppigheden minimal. Det kjennetegnes ved et rødt utflytende til småprikkete, kløende utslett over hele kroppen.


Jo flere ganger en person med penicillinallergi får penicillin , jo alvorligere allergireaksjoner kan oppstå. Vanlege attåtverknadar (≥ av pasientar) ved bruk av penicillin er diaré, hypersensitivitet, kvalme, utslett, nevrotoksisitet, elveblest og superinfeksjon (inkludert candidiasis). Penicillinallergi er ein lækjemiddelrelatert attåtverknad som oppstår ved bruk av penicillin. Specielt når vi taler børn, er overdiagnosticering af penicillinallergi udtalt.


Under af de børn, der bliver henvist på grund af mistanke om penicillinallergi , har en reel allergi over for penicillinen. I alt gætter danske eksperter på, at der samlet set er mindre end af danskerne, der har en reel penicillinallergi. S yftet med denna artikel är att presentera aktuell kunskap om korsallergi inom betalaktam-gruppen och lite diskutera hur vi ska handlägga patienter med miss-tänkt allergi mot dessa antibiotika.


Den bygger på en publikation i Läkartidningen (1) och även på en tidigare artikel i Allergi i Praxis (2). Mange har fått stempelet penicillinallergi etter bare å ha fått ufarlige, uspesifikke utslett.

Erytromycin er en type antibiotika som stammer fra soppen Streptomyces erythreus. Erytromycin tilhører gruppen makrolider og brukes blant annet til behandling av bakterielle luftveisinfeksjoner. Legemidlet brukes ofte som erstatning for penicillin ved penicillinallergi. Et medikamentelt utslett er en bivirkning ved medikamentell behandling som gir seg utslag i hudreaksjoner.


Ved allergologisk utredning kan diagnosen avkreftes hos nær prosent. I prosjektet vil vi utrede pasienter som angir penicillinallergi for å bekrefte eller avkrefte diagnosen. Ved penicillinallergi : Clindamycin 3mg, x dgl.


Presentert av NFIM Fagnett for bedre fremsyning og tilgjengelighet, også på mobil og nettbrett. Betalaktamringen hos cefalosporiner metaboliseras till cefalosporoyl, som i sin tur snabbt bryts ner till mindre fragment. Dessa fragment är lågimmunogena och saknar i regel likheter med antigener som ses vid penicillinallergi.


Se Felleskatalogen for dosering til barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg