onsdag 5. august 2015

Antibiotika typer

Vanlige bivirkninger av antibiotika er sykdomsfølelse, oppkast og diaré. Noen får utslett som skyldes en mild allergisk reaksjon. Det er sjelden alvorlig, men legen din bør orienteres.


Mer alvorlige allergiske reaksjoner kan også forekomme. Dersom du er allergisk mot visse typer antibiotika bør du oppgi dette til behandler.

Men visste du at det ikke alltid er så gunstig å kombinere melkeprodukter med antibiotika ? Det kan være uheldig å kombinere noen typer antibiotika med kalsium- og jerntilskud melk og muligens enkelte meieriprodukter som inneholder mye kalsium, sier fagredaktør hos Apotek Eirik Berteig Rustan til KK. Det skiller seg fra dagens antibiotika , som oftest retter seg mot alle typer bakterier. Det kan tyde på økt bevissthet rundt bruken av disse midlene i norske sykehus.


Bruk av feil type antibiotika , virkningsløs bruk av antibiotika mot virussykdom, kravfulle foreldre som forlanger antibiotikabehandling av sitt syke barn, vanning av grønnsaker med kloakkvann er aspekter ved det hele. Kjenner man litt til evolusjonslæren og Darwin (Darwin-Wallace evolusjonsteori) vet man at dette må ende galt. Verden ser til norsk laks for å kutte bruken av antibiotika.


Hvert år får 3millioner laksesmolt her til lands et stikk i buken.

Norsk fiskevaksinering kan vise vei til en verden som ikke ødsler med antibiotika. Bare midler mot bakterier går under betegnelsen antibiotika. Men man ser samme type resistensproblemer overfor legemidler mot andre mikrober, slik som midler mot virus (antivirale midler). Det oppstår virusstammer som er motstandsdyktige eller resistente mot disse legemidlene. De siste tre tiårene har utviklingen av nye typer antibiotika langt på vei stoppet opp, samtidig som mikrobenes resistensutvikling har økt.


Denne situasjonen kan kreve nye strategier i behandlingen av infeksjonssykdommer. Hensikten med denne artikkelen er å gi en kort oversikt over historien om antibiotika. Dette betyr på den annen side ikke at enhver forkjølelse må antibiotika -behandles, immunsviktpasienter kan godt ha en mild virusinfeksjon som ikke utvikler seg videre. Hos immunsviktpasienter med få infeksjoner og uten komplikasjoner anvendes i utgangspunktet samme typer antibiotika og dosering som til personer med normalt immunforsvar.


Bredspektret og smalspektret antibiotika. Et bredspektret antibiotika virker mot en lag rekke forskjellige bakterier. Et smalspektret virker kun mot en eller svært få spesifikke bakterier. Noen typer angriper aeorobe bakterier (trenger oksygen for å formere seg) mens andre angriper anaerobe bakterier (trenger ikke oksygen). Ved allergiske reaksjoner på penicillin og andre betalaktamantibiotika, samt andre antibiotika , er det viktig å journalføre hendelsen grundig.


Behandler bør ta stilling til hvilken type allergi som foreligger og om pasienten i fremtiden kan få det aktuelle antibiotikum eller den aktuelle antibiotikaklassen. De aller fleste typer antibiotika kan kombineres med noen glass vin eller øl.

Du ødelegger ikke effekten av medisinen. Et glass vin er i seg selv ikke skadelig for effekten av antibiotika ,. Antibiotika -omtale Hvilke medikamenter er dette ? De oransje sidene er ment for almennheten og publikum. Hva er de forskjellige typene av antibiotikabehandling?


Penicillin er en form for antibiotika. Andre typer er cefotaxim, cefuroxim, dalacin og mange mange mer. Vi skiller mellom to ulike typer resistens, naturlig resistens, og ervervet resistens. Noen bakterier er naturlig resistente overfor enkelte antibiotika. Når bakteriepopulasjoner utsettes for antibiotika vil resistente bakterier øke gjennom såkalt seleksjon.


Det finnes mange ulike typer antibiotika. Her skal det omtales noen av de antibiotika som er hyppigst brukt utenfor sykehus og som stort sett er til peroral bruk (= skal inntas via munnen). Listene (hverken av angitte antibiotika eller bivirkninger) er ikke uttømmende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg