mandag 17. august 2015

Norrøne stedsnavn

Selby eller Whitby. Stedsnavn som ender på -by, som f. Dette er som regel navn på steder hvor vikingene først slo seg ned. I Yorkshire er det i dag 2stedsnavn som slutter med - by. Derimot ser det ut til at mange av hov-navnene, både de usammensatte Hov og de sammensatte med -hov, er fra de siste hundreåra av hedensk tid.


De norrøne fortellingene og forestillingene utviklet seg over ti og det har vært store regionale forskjeller.

Helgi bodde med sin familie på gården Berg. I over 2år hadde hans familie holdt til der. Søk i Sentralt stadnamnregister Skrivemåte og namnevedtak er noko av det du finn i Sentralt stadnamnregister, det offisielle registeret over.


Helgis sønner var gift og hadde selv barn. Vi har plukket ut noen av dem og spurt en forsker om opphavet til navnene. Det som gjør stedsnavn spesielt interessante i historisk sammenheng, er at de beskriver de navngitte lokalitetene ved navngivingstidspunktet, altså ofte langt tilbake i tiden. Et stedsnavn er normalt ”stedbundet”, dvs.


I denne kategorien er kun navn med norrøn opprinnelse inkludert, det vil si navn med opprinnelse i perioden ca.

Leter du etter et norrønt navn til en gutt? Da har du kommet til riktig sted! På denne siden har vi listet opp en rekke norrøne mannsnavn.


Når du skriver eller oppdaterer artikler i leksikonet skal du bruke offisielle stedsnavn med mindre det er svært gode grunner til noe annet. Dersom du ønsker å bruke skrivemåter av stedsnavn som avviker fra de offisielle, må du ta kontakt med redaktøren din og diskuterte problemstillingen. I stedsnavn brukes ordet gjerne om en markert, avrundet og øvre del av et større fjell, eller om en frittliggende eller fremspringende rundaktig fjellformasjon. Fjellet på dette bildet heter imidlertid Tussen.


I den norrøne mytologien deles gudene inn i to grupper, æser og vaner. De var to forskjellige gudeslekter, som opprinnelig lå i krig med hverandre. Da de slutta fred utveksla de gisler – en vanlig skikk i germanske samfunn – og flere vaner ble tatt opp blant æsene. NORRØNE HELLIGE STEDER i NORGE har delt en lenke.


Arkeolog Trine Johnson satt og kikket på høydebilder fra Bindal, da hun så noe som fikk nakkehårene til å reise seg. Mytene handler om ulike gudommelige vesener, hvordan verden ble til, hvordan den er ordnet og hvordan den til slutt vil gå under. Mot slutten av 800-tallet etablerte vikingene et norsk kongedømme i Dublin i Irlan og det var norske bosetninger vest i England og Skottland.


Dette er grunnen til at engelsk har lånt så mange ord fra det gamle nordiske språket. Hundrevis at stedsnavn i Irland og de østlige og nordlige delene av Storbritannia er norrøne. En av tre havguddommer, der de to andre er Njord og Mime.

Han finnes i både rolig, vakre og ødeleggende aspekter ved havet. Nordiske stedsnavn. I den sammenhengen har det blitt referert til en del sagnmateriale hvor opplysningene i noen tilfeller avviker fra eldre gjengivelser av de samme historiene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg