onsdag 16. mars 2016

Hjemmelaget lyst brød

Godt nybakt brød eller rundstykker dufter himmelsk, la deg friste her. Variasjon i det daglige brødet gir god matlyst! La deg inspirere her. Topp med gule og sorte sesamfrø.


Se oppskriften her. Deilig rett på 1-2-3!

Ekstra godt med rosiner. Eltefritt og enkelt. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Det blir brød i 2L form. Vanlig blandingsforhold er 6-dl væske per kg mel.


Brukes det mye rugmel i brødet er det en fordel å bruke sur melk, det gjør at brødet hever seg bedre, blir saftig og smuldrer mindre. Mel: Brødene kan varieres etter hva slags mel som blir brukt, grovt eller fint. Nan er et mykt, flatt brød , som opprinnelig stammer fra det nordvestlige India, men er også vanlig i for eksempel Pakistan, Iran og Afganistan.


Nan bakes med melk eller yoghurt.

Ekte nan stekes ved høy temperatur i en tandooriovn, men det går helt fint å lage deilige nanbrød i en moderne stekeovn. Vi fant alle mulige svar: Brøddeiger som lages nesten uten innsats, surdeigskulturer som settes flere dager i forveien, brød uten gjær, brød med grønnsaker eller masse frø og luftig, lyst. Ciabatta er et lyst brød Italiensk, laget med hvetemel og gjær. Denne oppskriften er en eltefri basisoppskrift.


Den skal heves i rundt timer, så dette må startes en dag i forveien. Selve prosessen tar lang ti men krever nesten ikke arbeid. Grovt brød er en god kilde til selen, fiber og vitamin B og her har vi samlet våre beste og groveste brød og rundstykker. Etter vår mening smaker alltid en hjemmelaget loff bedre enn en kjøploff.


Har du planer om å kose deg med reker, er hjemmebakt loff et must! Oppskriften gir to brød. Både i noen butikkjøpte brød , og noen i restaurant-burgerbrød har jeg undret meg over dette. Elsker denne mystiske smaken i hamburgerbrød!


Jeg får prøve å gjenskape dette med oppskriften din. Hvor mye safran ville du prøvd å ha i med denne oppskriften? Prøver å oppnå en beskjeden smak, og et veldig svakt safranskjær visuelt.


Hjemmebakt loff kan spises som den er med litt godt smør og pålegg. Loffen egner seg også godt som tilbehør til supper og gryter. Form gjerne loffen som en flette om du vil, eller lag deilige små horn.

Hamburger smaker ekstra godt med hjemmelaget hamburgerbrø eller burgerbolle som enkelte kaller det, til. Varier gjerne mellom å servere med kjøtt, kylling eller fisk. Et sjenerøst lyst surdeigsbrød i fransk stil. En liten mengde gjær hjelper deigen til å heve, men vil du eksperimentere går det absolutt bra å bruke bare surdeig. Fordeigen skal heve i fem - seks timer eller over natten.


Når du tar brødet ut av ovnen må du la det få kjøle seg ned litt før du skjærer i det. Du kan oppbevare brødet i en tett platsikkboks et to-tre dager uten at det blir smulete, eller du kan fryse det ned etter at det har kjølt seg helt ned. Deigen eltes litt og bakes ut til ett stort eller to mindre brød som legges på plate med bakepapir.


Lag tre-fire dype snitt med en skarp kniv på skrå i brødet. Sett ovnen på 2grader. Hva er hemmeligheten bak saftige hjemmebakte brød ? Svaret er enkelt, og dere er så heldige å få oppskriften min her i dag.


Lunsjen sin det, og ingenting slår hjemmelaget brød med brunost. Laget dette for første gang i dag. Brødet ble godt, men hadde nok vært enda bedre uten den mørke tykke skorpen det fikk av å stå minutt for lenge i ovnen.


Neste gang skal jeg være hjemme selv under stekinga, eller passe på at den som får ansvaret for å ta ut brødet ikke har tilgang til minecraft mens brødet står i ovnen ? Lovet dere oppskriften på de utrolige gode polarbrødene jeg laget på tirsdag, og jeg vet det er mange der ute som har hatt lyst på oppskriften. Jeg ble overrasket over hvor saftige og gode de ble, og de så ut som skikkelig polarbrød. Loff er et luftig brød laget på kun fint hvetemel, smør, gjær, melk og salt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg