torsdag 24. mars 2016

Er det normalt med feber etter operasjon

Et sår skal ikke lukte uttalt stygt. Såret kan godt væske (blank eller strågult), men det skal ikke danne pussaktig væske (tykk, gult eller gulgrønt) og man skal være obs på feber. Blodtrykket skal være normalt og du skal ikke ha smerter eller utflod.


Oftest oppstår infeksjon mellom 5–dag etter operasjon , men det er viktig å observere tegn til infeksjon i dager etter operasjon. I arbeidet som helsefagarbeider vil du møte mange pasienter med feber. Feber er en økning av kroppstemperaturen utenom det normale.

Normal kroppstemperatur ligger gjennomsnittlig på 3grader celsius. Etter en operasjon på tarmen er det nødvendig å skåne tarmen de første dagene for ikke å rive opp det som er sydd sammen. Særlig der hele eller større deler av tykktarmen er fjernet, kreves en lengre omlegging og gradvis normalisering av kosten. Etter operasjon for å oppdage komplikasjoner.


Ved en virusinfeksjon er CRP ofte normalt bare litt forhøyet i starten, men etter 3-dager er det vanlig at CRP ligger mellom og 50. Det er ikke uvanlig at det oppstår urinveisinfeksjon etter en operasjon , spesielt hvis du har hatt kateter til blæren. Enkelte forhold kan forlenge tilhelingstiden, bl.


Instrukser om smertelindrende medisiner vil bli gitt av lege før hjemreise.

Feber Etter inngrepet kan man få en lett feberreaksjon med temperatur opp til – 3grader. Du har blødning fra såret, dvs. Når du ligger eller sitter, skal du ha benet høyt (foten over hoftehøyde). Du skal helst gå eller ligge. Du bør unngå å stå eller sitte for mye.


Dette er et generelt informasjonsskriv til deg som er tarmkreftoperert. I dette skrivet finner du informasjon som kan være nyttig for deg å vite etter du har kommet hjem. Smerter etter operasjon Det er forventet at sårsmertene avtar gradvis. De fleste reiser hjem med resept på smertestillende som skal trappes ned etter hjemreise.


Du vil få informasjon om hvordan nedtrappingen skal skje. Etter 6-dager kommer du til oss for å fjerne sting. Du må ha anledning til å ta det med ro i minst én uke etter operasjonen.


De første 1-ukene vil det være blålig misfarging og hevelse rundt øyene. Dette kan du skjules normalt greit med solbriller. Dersom du av ulike grunner ikke kan opereres umiddelbart, vil du sannsynligvis bli anbefalt antibiotika i flere uker før operasjon er aktuelt.


Antibiotika reduserer smerte fra blindtarmbetennelsen. Du vil trolig legges inn på sykehus og få antibiotika som drypp rett i blodåren.

Du kan bytte til tabletter når du er frisk nok til å spise. I de første dagene etter inngrepet er det normalt en lett temperaturforhøyelse (til cirka °C) og hurtig puls. Dette skyldes at pasientens stoffskifte øker etter en operasjon.


En operasjon , og enhver annen belastning av organismen som forstyrrer den fine balansen mellom livsprosessene, øker utskillelsen av hormonet kortisol fra binyrebarken. Katetre, for eksempel urinkateter eller katetre i blodåren, øker risikoen for infeksjoner. Det skal vurderes daglig om slikt utstyr er nødvendig for behandlingen. Gi beskjed til personalet dersom du kjenner smerte, får feber , blir rød eller hoven i områder med slikt utstyr. Det kan være tegn på infeksjon.


Jeg vil absolutt anbefale vennen din å få sjekka ut dette og få satt opp time til operasjon om det viser seg å. Det er normalt å ha smerter etter operasjonen, spesielt når man svelger, og de kan vare mer enn dager etter operasjonen. Smertene stråler til ørene og det er hevelse i halsen. Hvitaktig belegg i munn og svelg etter noen dager er normalt. Deretter blir det normalt rask bedring.


Det er også vanlig å kunne kjenne noe utstråling i perioder de første fire uker etter operasjon. Har du vært plaget med nummenhet og nedsatt kraft i muskulatur før operasjonen, kan disse plagene vedvare opptil flere måneder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg