torsdag 11. mai 2017

Influensa komplikasjoner

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her! Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg?


Influensa komplikasjoner

Videre skal vi se litt nærmere på denne gruppen, som typisk er mennesker med risikofaktorer som gjør de utsatt for et mer alvorlig forløp av influensa , og vi skal se på hva komplikasjoner av influensa vanligvis innebærer. For mer om influensa generelt, se her. De aller fleste gravide som får influensa blir friske uten komplikasjoner og uten at fosteret blir skadet. Gravide har likevel noe økt risiko for komplikasjoner , som for eksempel lungebetennelse, på slutten av svangerskapet. Derfor anbefales gravide å ta influensavaksine i 2. Det naturlige reservoaret for influensa A-virus er primært ville fugler, mens subtypene H17Nog H18Nkun er funnet hos flaggermus.


Sesonginfluensa kommer hver vinter. Den skyldes virus som er litt forskjellige fra influensaviruset året før, man er derfor ikke fullt immun mot neste års influensa. Nær million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa.


Det er anslått at det i gjennomsnitt dør 9personer i Norge årlig som følge av sykdommen. Vaksine mot influensa finnes, og anbefales spesielt for eldre og personer som er utsatte for å få komplikasjoner i forbindelse med en influensasykdom. Hvis man først har fått influensa er det viktig å holde seg i ro, drikke nok hvis man har feber og evt.


Legevakthåndboken - for leger i vakt. Influensavaksinen kan redde mange av disse. Svært smittsom infeksjon forårsaket av influensavirus. Snue og sår hals i tillegg er ikke uvanlig. Etter noen dager kan hosten bli løsere og man kan få slim og oppspytt.


Influensa komplikasjoner

De fleste tåler fint en influensasykdom en gang i blant. Men det gjelder ikke alle. Norge er i risikogruppen for å få komplikasjoner på grunn av influensa. Ved alvorlige komplikasjoner av influensa kan sykehusinnleggelse være nødvendig. Noen får varig svekket helse etter alvorlig influensasykdom.


I en artikkel fra 5. PLoS ONE, anslår forskerne at den globale H1Nglobale infeksjonsraten var til , lavere enn det som tidligere var forventet. Du vil sannsynligvis føle deg ganske syk i en ukes tid. Hoste og tretthet kan vare i rundt to uker. Svært unge, personer over år eller kronisk syke har økt risiko for å få lungebetennelse. Vanligvis blir mellom og av befolkningen i Norge syke av influensa i løpet av en vintersesong.


Man regner med at cirka 9nordmenn dør hvert år som en følge av influensa og komplikasjoner forbundet med influensa. Mange av disse kan reddes dersom personer i risikogrupper vaksinerer seg mot influensa. Imidlertid kan visse høyrisikogrupper ha farlige og til og med livstruende komplikasjoner. CDC anslår at mellom 3. USA dør hvert år fra influensa.


Verdens helseorganisasjon anslår at globalt mellom en kvart million og en halv million mennesker dør av influensa komplikasjoner hvert år. BarnaFor de aller fleste barn er influensa en ufarlig sykdom - men den kan gjerne gi kraftige symptomer. Det er sjeldent at friske barn får alvorlige komplikasjoner av influensa. Barn får imidlertid oftere influensa enn voksne, siden de ikke har den samme immuniteten.


Influensa komplikasjoner

Vi anbefaler at barn med astma får influensavaksine. Ny A(H1N1)- influensa har i hovedsak rammet unge mennesker, det er få syke over år. Sykdomsbildet er nokså likt vanlig influensa , men kvalme, oppkast og diaré ses hyppigere.


Det rapporteres om lav risiko for komplikasjoner og lav letalitet, men sykehusinnleggelser, pneumonier og dødsfall er sett, også hos tidligere friske unge personer. Folk som er år eller eldre har størst risiko for komplikasjoner og død fra influensa. De tegner også for til prosent av influensa -relaterte dødsfall, og derfor er det så viktig for eldre voksne å få et influensaslag. For noen kan influensa gi alvorlige komplikasjoner.


Influensa komplikasjoner

Personer i risikogruppene bør ta influensavaksine årlig, og diabetes og er i risikogruppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg