torsdag 11. mai 2017

Blåmerker barn

Blåmerker på grunn av lek. Det er fra før av kjent at blåmerker er den vanligste skaden man ser hos barn som blir utsatt for fysisk mishandling. Barneleger må kunne skille denne typen blåmerker fra blåmerker som oppstår i hverdagen gjennom lek og aktivitet. Barn får ofte blåmerker , og det er ikke alltid de husker hvordan det skjedde. Pasienter med KOLS og revmatiske sykdommer som bruker kortison-medisin, typisk medikamentet Prednisolon, får lettere blåmerker.


Barn får lettere blåmerker på grunn av lek og fall, mens eldre med ustø gange også kan få det hyppigere enn andre.

Kvinner får også lettere blåmerker enn menn. Fem år etter at pasienten har fått diagnosen akutt lymfatisk leukemi er det nå 9prosent som fortsatt lever. Overlevelsen ved akutt lymfatisk leukemi er bedre hos barn på 0–år enn hos ungdom på 15–år. Barn kan få skader som blåmerker , arr, sår og kuler.


Dette er ikke naturlig for de minste barna som ikke kan bevege seg. Også Anders Waage, ekspert på blodsykdommer og professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, forteller at de aller fleste blåmerker er helt ufarlige. Barna kan også få fysiske skader som er direkte relatert til volden eller overgrepene de blir utsatt for. Nedenfor er det listet opp tegn og symptomer som kan tyde på at et barn eller en ungdom enten er, eller har blitt, utsatt for vold eller seksuelle overgrep.


Fysiske skader hos barn bør alltid ha en god forklaring.

Ansvar og regelverk Hva er vold og overgrep mot barn ? I dag brukes en oppskrift på behandling, Nopho-protokollen, som er utarbeidet for barn , men som har vist seg å ha bedre effekt også på voksne opp til cirka år. Bivirkningene er som ved AML. Det kan være aktuelt med stamcelletransplantasjon med familiegiver eller ubeslektet giver, også ved denne formen for leukemi. Unger ramler, dunker borti, noen blir slått av andre barn , faller på isen osv. Like normalt som at barn blir skitne, søler, får hull i buksa og har snørr på haka.


Foreldre gikk sammen og klaget på barnehagen. Du må ha et aktivt abonnement for å lese videre. NO: Sjenerende skrubbsår og blåmerker dukker opp stadig vekk, enten vi har falt og slått oss eller dultet borti kjøkkenbenken. Før huden blir til seg selv må vi gjennom ømhet og sjenerende farger på lår eller overarmer, noe som er irriterende når vi skal gå med korte ermer eller bare ben til favorittkjolen.


Mine tre barn har fått blåmerker helt fra de begynte å prøve å gå og klatre. Jeg har ALDRI vært inne på tanken om leukemi! Mongolske flekker ligner blåmerker og er ofte plassert over rumpa eller korsryggen.


Proteinmangel kan også gjøre at blåmerker kan utvikle seg lettere og vare lenger. Andre tegn på proteinmangel er tretthet, riller på neglene, opphovnede ankler og kramper. Du kan drøfte din mistanke anonymt med politiet, barnevern eller barnehus og drøfte hvordan du skal håndtere din mistanke.


Pigmentansamlingen, som går under navnet “mongolske flekker”, finnes som regel på ryggen eller baken. Flekkene kan ligne på blåmerker , men blir borte etterhvert som barnet vokser opp.

Flekkene er ofte vanligere blant barn av ikke-nordisk opprinnelse, særlig mørke barn. Les også: Kreftsymptomer hos barn. Søndag legger foreldrene merke til at Michelle har noen små prikker i huden. Hun har også fått påfallende mange blåmerker. Viss du mener fremme på leggen, så har nok alle barn det.


Og jeg kan love deg at ingen barnehager reagerer på det. Et tema hun gjerne vil gå videre med er å se nærmere på blåmerker hos barn. Disse utvikler seg annerledes enn blåmerker hos voksne. Mer kunnskap om dette er spesielt viktig i sammenheng med påstander om barnemishandling. Noen får lett blåmerker.


Dette kan skyldes at karene i huden, eller bindevevet rundt karene, er blitt skjøre på grunn av høy alder eller som en følge av bruk av visse medisiner, særlig kortisonkremer eller kortisontabletter. Det er imidlertid viktig å være obs på at disse tilstandene er hyppig forekommende også for barn som ikke har vært utsatt for overgrep. Andre fysiske symptomer kan for eksempel være blåmerker på huden.


Også dette er imidlertid ikke uvanlig for barn i normal aktivitet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg