torsdag 18. mai 2017

Allergisk reaksjon symptomer

Velkommen til Kensaq. Finn allergisk reaksjon symptomer i dag! Når vi kommer i kontakt med stoffer vi reagerer mot, kan dette aktivere immunforsvaret, som igjen utløser de typiske allergiske symptomene.


Typiske symptomer er plutselig plagsom kløe, som oppleves mest intens om natten. Mange får symptomer fra flere organer samtidig, og det skjer særlig ved sterke allergireaksjoner og ofte hos barn. Alvorligst og mest fryktet av disse er allergisk sjokk (anafylaksi).

Fortell andre at du kan få en anafylaktisk reaksjon og om hva du er allergisk mot. Pass på at familie, venner, lærere og kolleger vet hvilke symptomer de skal se etter og hva de skal gjøre i tilfelle en anafylaktisk reaksjon oppstår. Pass også på at de vet hvor din adrenalinpenn er og hvordan de skal bruke den. Men for enkelte kan en allergisk reaksjon bli så kraftig at situasjonen kan bli livstruende. Dette kalles allergisk sjokk eller anafylaktisk sjokk.


Symptomer på allergisk sjokk Et allergisjokk kan utvikle seg raskt og inkludere flere og noen ganger alvorlige symptomer. Personen kan begynne å klø, føle seg svimmel og generelt dårlig. Rennende nese, tett nese, nysing og at det klør i nesen og øynene er vanlige symptomer ved allergi mot pollen eller pelsdyr.


Ved mistanke om allergisk reaksjon må man alltid vurdere luftveier, respirasjon og sirkulasjon og om symptomene progredierer.

Symptomer fra luftveier starter oftest med heshet, kløe, tranghetsfølelse, svelgevansker og pusteproblemer. Larynxødem og bronkospasme arter seg klinisk som stridor og lufthunger. Pasienten kan besvime.


Noen typer allergier gir kraftig reaksjon , og noen kan altså i verste fall reagere med allergisk sjokk. HOVEN: Kvinne som har hovnet opp rundt øynene etter kraftig allergisk reaksjon på bistikk. Omfanget av reaksjonen og hvor hurtig den oppstår, vil si noe om hvor allergisk du eventuelt er. En rask og sterk reaksjon tyder på at du lager mye antistoffer, og at du sannsynligvis er sterkt allergisk. En liten og langsom reaksjon vil tyde på det motsatte.


Ingen reaksjon tyder på at du ikke er allergisk. Fiskeallergi og skalldyrallergi kan føre til alvorlige reaksjoner som for eksempel astma. Mageplager, utslett og rennende øyne og nese er andre mer vanlige symptomer. I sjeldne tilfeller kan det oppstå en kraftig allergisk reaksjon (anafylaktisk sjokk) med blodtrykksfall og pusteproblemer.


Man kan også få reaksjoner fra andre deler av kroppen, som munn og svelg. Det er ingen fasit på hvordan en reaksjon utarter seg. Anafylaktisk sjokk er en akutt allergisk reaksjon med symptomer fra flere organer. Reaksjoner kan være hevelser i munn, svelg og slimhinner, pustebesvær, kvelningsfornemmelse, oppkast og eventuelt bevisstløshet. Det er en rekke matvarer man kan være allergisk mot.


Matvareallergi kommer av at immunforsvaret overreagerer på allergener i visse matvarer, og utløser en allergisk reaksjon.

Vaksinasjonsbivirkninger. Dette er et vanlig problem for mange voksne og barn. Slike kraftige livstruende reaksjoner med bl. Ved en alvorlig allergisk reaksjon kan raskt igangsatt adrenalinbehandling være livreddende.


Bruk en én-millilitersprøyte med fininndelt skala. Massér injeksjonsstedet. Effekten av adrenalin kan være kortvarig. Anafylaktoid er eit omgrep som brukast om ein reaksjon som er anafylaksiliknande eller allergiliknande, men utan at det skjer ein allergisk immunreaksjon. Anafylaktoid reaksjon artar seg med omsyn til symptom heilt likt ein anafylaktisk reaksjon.


Hos noen kan nøttestøv utløse en alvorlig allergisk reaksjon. Utvikling av allergi foregår i to trinn der man har en sensibiliseringsfase og en effektorfase (se figuren nedenfor). Kliniske symptomer på allergi får man kun i effektorfasen, men mange forblir i sensibiliseringsfasen og vil derfor ikke få kliniske symptomer på allergi.


Figuren viser utviklingsfasene for en allergisk. Allergisk reaksjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg