Skal du etterisolere hus? Alle hus fungerer etter bygningsfysiske lover. Disse lovene beskriver hvordan varme, luft og fukt oppfører seg i hus , og fremfor alt i huset klimaskall. Ja, det er tak, vegger og gulv , det som omslutter bygningen og beskytter den bærende konstruksjonen mot ytre påvirkninger.
Det avhenger av hvilket materiale du vil isolere gulvet me hvor tykt lag du ønsker, og hvor mye av gulvisoleringen som du kan gjøre selv.
Det er alltid en god ide å snakke med fagfolk, gjerne en energirådgiver eller en tømrer før du begynner på prosjektet. De kan gi et mer presist svar på hva isolering av gulv vil koste for deg. Vi viser deg også hvordan du best og billigst isolerer for eksempel en utebod.
Du får også trinn for trinn-veiledning til hvordan du enkelt og billig lager både rørisolering og isolerer loft, gulv og vegger. Men isolering er ikke bare isolering - det finnes mange forskjellige måter å isolere på. Mer omfattende isoleringstiltak vil ofte på gamle hus bli så vidt omfattende at investeringen ikke svarer til energi- og kostnadsbesparelsen man oppnår.
Isolering av innervegg i gammelt hus.
Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus. Du sparer penger på utsuging, isolasjon og nytt gulv. Forfallet har kommet langt men vinduene har stått i år.
Har huset ditt stort varmetap, vil etterisolering gi både bedre bokomfort og lavere strømregning. Det er dyrt at isolere gulvet i stueetagen i et hus uden kælder. Til gengæld slipper du for fodkulde og træk.
Se eksempler på, hvad isolering af gulve kan koste, og hvad du kan spare ved at efterisolere gulvet. For mange hus er det viktig at tiltakene ikke endrer fasaden. Hvis ytterkledningen fjernes for å isolere fra utsiden er risikoen stor for at den ødelegges.
Ny kledning og ny snekkerglede er både dyrt og unødvendig - og ikke minst lite bevaringsvennlig. Utvendig etterisolering er ikke lønnsomt dersom man allikevel ikke skal bytte kledning. Trinnlydplater er et mykt skikt som skal legges under hardt gulv som parkett og demper trinnly altså lyd fra folk som går, så det høres ut som det rette her. Eller, teppegulv, og gå for all del ikke med sko inne. Noen har også et merkelig trampende ganglag, mens andre går mykt som en katt.
Det er forskjellige måter å isolere vegg, tak og gulv på.
Dersom du vil isolere for lyd som går fra overetasjen og ne må du gjøre noe med gulvet. Da skal du legge noe vi kaller flytende gulv. Men hvordan går man frem for å etterisolere ? Det kan være litt jobb med å ta opp et gammelt gulv for så å legge det tilbake, men det vil være verdt jobben. Er det et rom som er i daglig bruk hvor man føler at det er gulvkaldt, er det ikke tvil om at det vil lønne seg. Du vil få et varmere gulv og beholde et vakkert gulv.
Jeg lurer på om det lønner seg å legge noe isolasjon under parketten jeg skal påføre. For på vinteren er andre etasjen ofte kaldere enn første. Noen som vet om noen produkter som man kan isolere under parketten? Gamle hus har som regel ikke isolasjon i vegger, tak og gulv på den måten de fleste forbinder med isolasjon i dag.
Bra at du tar hensyn til husets fasade. Et gammelt hus bør få være et gammelt hus , og det er fornuftig å gjøre oppgraderinger som gjør huset bedre enn da det var nytt, uten å henge seg opp i dages krav. De gjelder for nybygg, og er ikke alltid hensiktsmessige for eldre hus.
Her kan du laste ned rapporten ”Fiin gammel aargang – energisparing i verneverdige hus ” (link til ny side). Rapporten er utarbeidet av SINTEF Arkitektur og byggteknikk og inneholder råd om hvordan du kan redusere energibruken uten store inngrep som går på bekostning av boligens arkitektoniske uttrykk. Forøvrig er drenering utført etter boka, med pukk, drensrør, grus, knotteplast med list og påpuss.
Kjellerveggene er tørre, men siden huset er gammelt er det trolig ingen fuktsperre i gulvet. Tett aldri igjen ventilene i kjelleren for å få varmere gulv , da risikerer du bare mugg og råte. Bryter du opp gulvet for å legge nytt, isoleres hele bjelkehøyden, deretter dekker du isolasjonen med et lag papp. Er gulvet intakt, forer du ned fra undersiden. Prinsippet blir det samme som for taket, men i gulvet skal du ikke bruke plast.
Velkommen til viivilla. Som medlem på viivilla. Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.