torsdag 15. januar 2015

Urnordiske navn

Dette er en liste over urnordiske navn , det vil si navn som er kjent fra urnordisk ti ca. Denne listen er foreløpig ufullstendig. Minnesmerkene over det urnordiske språket består utelukkende av runeinnskrifter. Et jentenavn av dansk opprinnelse.


Noen urnordiske ord er dessuten lånt inn i samisk og i finsk, som for eksempel kuningas (konge, urnordisk kuningaR). Navn som har vært i bruk i mer enn hundre år, har gjerne endret seg litt fra beslektede navn i andre land.

De urnordiske ordene er nokså lange sammenlignet med moderne nordiske språk. Martine har navnedag 11. Norsk språk har utvikla seg av eit felles skandinavisk språk som vi kallar urnordisk, og som vart brukt i det første tusenåret etter Kristus.


Det er bevart døme på det i ein del runeinnskrifter frå desse hundreåra. Med sine nordisk inspirerte produkter og urnordiske navn (Áigi er samisk for ti red.anm.) tror de at klokkemerket har et stort potensial i Russland. Hva de første menneskene på Nøtterøy het, er det umulig å vite, om de i det hele tatt hadde noe navn. Vi vet ikke engang hva slags språk de snakket.


De har ikke etterlatt seg annet enn de nevnte steinredskapene. Omkring år 6viser språket i runeinnskriftene overgang til en nyere språkform fordi de gamle stammevokalene begynte å falle bort (synkopetiden).

Språket på Eggjasteinen, visstnok fra bortimot år 70 har flere ord uten disse vokalene, som fiskR, stain og partisippformen skorin, i stedet for de urnordiske formene fiskaR, stainaR og. Mange navn henger igjen helt fra urnordiske navneformer. Helt tilbake til 2år e. Vi skal begynne å prøve i sommer, og i den forbindelse diskuterer vi navn. Disse navnene var både lange og tunge.


Småen har to navn (norrøne), der vi valgte hver vårt og heldigvis passet det sammen og passet enda bedre da vi fikk se ham! Mellom 5og 7e. Språket som tales i Norge og på Island i denne perioden, kaller vi norrønt. Forskjellene mellom norrønt, gammeldansk og gammelsvensk er fremdeles små.


Kunsthåndværk af vendeltypen, brakteater og billedsten fra germansk jernalder hører til blandt de ældste fremstillinger af scener, der med sikkerhed kan forbindes med de myter, vi kender fra den nordiske middelalder. Navnet er avledet av det norrøne ordet rún som betyr hemmelighet, skjult kunnskap eller hemmelig kunnskap. Et af de ældste personnavne vi kender fra det danske område, er Lægæst.


Det vil sige: Vi kender til en person der har haft dette navn en gang omkring år 400. Manden bar navnet i sin urnordiske form, Hlewagastiʀ, og han var manden bag mindst ét af de berømte guldhorn. Patrick er et irsk-engelsk navn som har sin opprinnelse i det romerske navnet Patricius, som igjen er avledet av det latinske ordet patrician, adlig, adelsmann.


Patrician på sin side stammer fra ordet pater, far. Navnet har en spesiell stilling på Irland hvor St. Patrick, Irlands apostel, er landets skytshelgen.

Dette navn skal ses i forbindelse med runernes magiske funktion. Desuden er skrift omgærdet af mystik i kulturer, hvor størstedelen af befolkningen er analfabeter, og det derfor er en særlig kunst at tyde skriften. Kjenner flere på min alder (30) som heter Oliver, var ikke klar over at dette navnet var kliss på level med Lucas og co. Navnet stammer fra guden Njord og er den urnordiske skrivemåten av navnet. Nerpuz var guden som rådde over sjø og ild.


Vi vil satse på en bred faglig kompetanse i alle ledd i organisasjonen både faglig og innen økonomi og prosjektstyring. Det er alltid knyttet nedarvede, tradisjonelle normer, verdier, holdninger og oppfatninger til de enkelte dyreslag. Dette gjelder i høy grad bjørnen, dyrenes herre og skogenes hersker.


Her kan en sammenlikne med det beslektede litauiske béras, som betyr brun. Av type minner den riktig nok om de urnordiske spisshundrasene, men genetisk tilhører den de moderne europeiske hunderasene. Faktisk er slektskapet til nevnte urnordiske hunder like fjernt som hos andre moderne europeiske hunderaser.


Andre steder i mytologien blir Odin, Høne og Loke nevnt sammen. Om det urnordiske språket, og bevaringen av dette. Vi ser et dramatisert eksempel på hvordan språket hørtes ut, og hører at islandsk er det språket som har bevart mest av sin opprinnelige. Mange foreldre velger også navn som er populære. Og det er derfor vi ofte kan se mange barn med samme navn i klasserom og i barnebursdager.


Navnene på nåværende kunstnere, idrettsutøvere og kjendiser er også vanlige valg for et barns navn. Navnet vi velger for våre barn har en spesiell betydning for oss. Noa-ord eller noanamn er erstatningsord for ord som er tabu eller farlege i følgje religion eller folketru.


Slike namn eller nemningar er ulike eufemistiske omskrivingar av dei korrekte namna for guddommar, menneske, dyr, gjenstandar eller anna som har vorte tabu. Vel, det sier sitt og vi trenger nesten ikke å fortelle mer enn at her har du mye variert terreng – både skog, fjell og vidde!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg