tirsdag 27. januar 2015

Kikhoste vaksine påfyll

Anbefaler påfyll av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Gjennom barnevaksinasjonsprogrammet får barn tilbud om vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio på 2. Det anbefales oppfriskning av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt hvert år. Anbefalingen gjelder for alle voksne, også personer som ikke har tenkt seg på utenlandsreise.


De siste årene har vi i Norge hatt flere tusen tilfeller kikhoste.

Du blir ikke innkalt til helsestasjon eller lege som voksen for påfyll av disse vaksinene, her må du selv følge med og bestille vaksinen. Folkehelseinstituttet anbefaler påfyllvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio for å sikre individuell beskyttelse, men også for å opprettholde høy immunitet i befolkningen. Når barnet er og måneder får det tilbud om vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste , poliomyelitt, Hib-infeksjon og hepatitt B på helsestasjonen. Dersom du tror du eller noen i nær familie har fått kikhoste. Laget til foreldre og foresatte.


Trenger du påfyll av andre vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet? Acellulær kikhostevaksine kan brukes i alle aldre. Gjennomgått kikhoste er ikke kontraindikasjon mot vaksinen og øker ikke risikoen for vaksinebivirkninger.

Vaksinene du trenger jevnlig påfyll av Influensa: Alle over år anbefales en årlig influensvaksine. For noen vaksiner trengs det en oppfriskningsdose eller flere for å forlenge beskyttelsen. Andre vaksiner må man fylle på hvert tiende år eller andre intervaller. Spesielt viktig er det at vi som voksne beskytter oss og andre mot polio, difteri, stivkrampe og kikhoste.


Det er anbefalt med oppfriskningsvaksinasjon mot sykdommene difteri, stivkrampe , kikhoste og polio når det er gått ti år eller mer siden forrige vaksinedose. Dette gjelder alle voksne, også personer som ikke har tenkt seg på utenlandsreise, sier seniorrådgiver ved Avdeling for vaksine ved Norsk folkehelseinstitutt, Jeanette Stålcrantz. Synne Sandbu som er overlege på avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet, forteller at det kan variere hvor lenge beskyttelsen fra de ulike vaksinene varer i kroppen. Noen skal kunne gi livslang beskyttelse, mens andre bør oppfriskes.


Kikhostebakteriene spres i luftveiene og lager giftstoffer som angriper slimhinnene og kroppens forsvarsmekanismer. Inkubasjonstiden er opptil to uker. Påfyll av vaksine , ved grupper eller flere (familierabatt). Skogflåttencefalitt, også kalt TBE, er en virussykdom som spres av skogflått.


Det er økende forekomst av kikhoste blant ungdom og voksne. Vaksine mot kikhoste inngår i barnevaksinasjonsprogrammet fra måneders alder. Vaksinens effekt avtar med årene, og derfor har man sett økt forekomst av kikhoste hos voksne i de senere år.


Alle voksne trenger påfyll av vaksinen vi får i oppveksten mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.

Enten de skal ut og reise eller bare være i Norge, sier sykepleier Tone Nilssen. Typiske symptomer ved denne sykdommen er hoste i 2-måneder. Kikhoste forårsakes av bakterien bordetella pertussis. Trenger jeg påfyll av andre vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet?


Noen vaksiner trenger påfyll hvert tiende år. At vaksiner trenger oppfriskning med jevne mellomrom er det kanskje ikke alle som vet. Kombinasjonsvaksinen er en oppfriskning til de vaksinene du allerede har tatt. Informasjonen på helsenorge.


Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg