fredag 16. januar 2015

Holdbarhet vafler

Om melka (som sannsynligvis har kortest holdbarhet ) har datostempling dager frem i ti vil røra antakelig ikke holde seg så lenge. Hvor lenge de ferdigstekte vaflene holder seg er et helt annet spørsmål. Brø kaker vafler etc.


Holdbarhet i fryser for ulike typer matvarer. Tabellen under viser hvor lenge du kan oppbevare ulike råvarer i fryseren.

Tabellen utgangspunkt i førsteklasses vare og riktig behandling ved innfrysing. Varen kan ligge lenger, men kvaliteten forringes etter hvert. Kan jeg lage vafler til jentene i morgen. Røra holder seg så lenge som holdbarheten på det produktet med kortest holdbarhet , sansynligvis melka. Mine vafler ble iallefall gode, jeg har fornøyde unger som stapper innpå i dette øyeblikk.


Bland havregrøt, sammenvispete egg og de andre ingrediensene i en stor bakebolle. Tørre vafler var ikke brukt i vår familie, og når sant skal sies har jeg vel ikke smakt det på år.

Ellers skal (vel) trørre vafler serveres med smør og brunost – er mer som formiddagskaffemat og hverdagskaffemat enn julekaker, er mitt inntrykk. Haralds Vaffel må følge de samme kravene som alle andre som selger uemballert mat. Som vi har vist i vårt lille forsøk, kan melken holde seg fin i lang tid etter best før-datoen er passert.


Er du skeptisk til å drikke melken etter denne datoen, selv om sansene dine sier at den er fin, kan du bruke den i for eksempel grøt, bakverk, vafler , pannekaker eller lapper. Du kan også fryse den ned. Vaflene smaker best nystekte. Hvis ikke alle vaffelplatene spises opp, kan resten oppbevares innpakket i plast eller fryses. Varm da vaffelplatene noen sekunder i mikroen før servering, slik at de blir myke igjen.


Det beste er likevel å steke vaflene rett før servering. Stekes på vanlig måte,kan posepakkes og fryses. GEITEMELK HAR EN SERDELES LANG HOLDBARHET ! Tørrvarer som mel, salt, ris, pasta og sukker har lang holdbarhet hvis det oppbevares tørt og i lukket beholder.


Dette er matvarer som holder seg flere år etter det best før-datoen tilsier. På grunn av sukkerets naturlige konserveringsegenskaper har det så å si ubegrenset holdbarhet. Når du lager verdens beste vafler starter du med å piske egg og sukker godt sammen.


Deretter rører du inn melk, kulturmelk og vann.

Bland sammen alt det tørre og pisk det inn i væsken til du får en klumpfri røre. Vaffelkjeks har mønster som vaffeljern og kan framstilles på utallige vis. Noen kaller kafe- vafler , altså harde vafler fo vaffelkjeks. For andre er vaffekjeks kjeksen i kremmerhusene til iskremen.


De fleste inneholder mye usunt fett og sukker, lite fiber og protein. Vi har egg kjølt i norske butikker og har ikke problemer med salmonella i egg. Derfor bør vi få dispensasjon fra regler om kort holdbarhet , mener Schrøder.


Det er nå flere som bruker tilleggsmerkingen ofte god etter på eggene, for å illustrere for forbrukerne at datoen ikke er styrende. Tørre vafler er nemlig en slags vaffelkjeks hvor vaflene kort tid etter steking blir knasende sprø. For å gjøre de ekstra gode og fine så har jeg dyppet deler av vaflene i sjokolade. Egg er super basis for mange typer restemat nå i januar. Tenk bare på pannekaker eller arme riddere med melk over dato og vafler med rester av fløte, rømme, cottage cheese, kesam eller yoghurt.


Omelett med reste-fyll, grateng med rester av ost og juleskinke og masse annet godt. Oppbevaring og holdbarhet. Eggehviter har god holdbarhet i kjøleskap, og kan oppbevares én til to uker uten av kvaliteten forringes. Bruk en plastboks eller glass med lokk.


Har du ikke noe å bruke eggehvitene til i øyeblikket, så kan de fryses ned til senere. Rått kjøtt som har vært frosset kan fryses på nytt etter at det er kokt eller stekt. Men både kvalitet og holdbarhet vil da være avhengig av om kjøttet var helt ferskt før det ble frosset ned første gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg