onsdag 28. desember 2016

Veldig norske navn

Alle navnene i listen har ikke nødvendigvis historisk brukt i Norge, da fornavn brukt av innvandrere også er med i liste. Liste over norske kvinnenavn inneholdende fornavn som forekommer flere enn 2ganger i Norge. Vi gjør oppmerksom på at det ikke er sikkert at alle navnene i listen vil godkjennes til bruk på små barn. Navn inspirert av norske og nordiske navn fra middelalderen.


Noen ganger ble bare deler av gamle navn brukt ved laging av nye navn.

Det er så lenge siden disse navnene var i bruk at de passer godt igjen nå. Navnene ble da oppfattet som mer moderne. Når undertegnede journalist spør Statistisk Sentralbyrå (SSB) om det finnes en liste over uvanlige navn i Norge i dag, er svaret at en slik liste er nærmest umulig å oppdrive. Det finnes rett og slett drøssevis med sjeldne navn i deres register.


Et navn vil i utgangspunktet ikke bli stoppet selv om nordmenn ikke klarer å lese det, da vi respekterer navn fra alle kulturer. Men hvis noen finner på et navn som mangler vokaler, er veldig langt med mange konsonanter etter hverandre og er helt umulig å si eller huske, så kan det bli stoppet. Vi snakker om klassiske, norske navn , som Ola, Erik, Lars, Anna og Marie - navn som til forskjell fra motenavn som for eksempel Emma, Sofie og Sara, alltid er i bruk.

Sistnevnte navn var nemlig helt borte for femti år siden. Ingen jenter ble kalt Emma eller Sofie for femti år siden. Vy-sjefen om forsinkelser og navne-storm – Det er veldig ubehagelig Det store intervjuet. Det evig norske NSB – et navn så norsk at det kunne stått i grunnloven,.


Min mann og jeg har egentlig lyst på navn som også kan uttales på engelsk, men så fikk en venninne av oss barn nå sist uke og har kalt barnet for Storm - noe vi syns var veldig fint og tøft. Er det noen som har forslag på navn som er li. GoldenPalaceDotCom Silverman er et annet veldig snodig navn.


Bildet er at navnemotene er veldig stabile for tiden. Små lokale variasjoner. Topp for alle fylkene finnes blant tabellene. Mohammed i ulike skrivemåter topper som tidligere i Oslo.


Ellers merker vi oss at Noah er på førsteplass i Hedmark, Mikkel på førsteplass i Telemark, Matheo tar tredjeplassen i Aust-Agder og førsteplassen i Nordland. Etter krigen var det veldig populært med nordiske navn. Nå vil det ta litt tid før norske navn er populære igjen, sier han og forklarer det med at det rett og slett er litt for mange som heter.


Selv om det er blitt mer vanlig å gi barna sjeldne navn nå enn før, er ikke uvanlige navn et nytt fenomen i seg selv. Jeg har veldig stor tro på Anna, fordi det har en gammel tradisjon og det er det mange som liker.

Dessuten er det i bruk i flere lan sier Utne. Han forteller at både Anna og Sofia er navn man finner igjen i mange europeiske lan noe som påvirker den norske navnemoten. Se for deg navn fra norske fjelltopper, fjorder, elver, innsjøer, skoger, dyr, osv.


Det oppfordres også til å foreslå samiske navn. Navn som var veldig populære på 70-tallet er ikke like lite populære i dag. Bibelske navn har vært veldig moderne i mange år,.


Veldig stort for meg Cato Fossum mener alle skal kunne finne noe de liker på årets festivalprogram. Du kan se og høre både Aurora Aksnes og Bob Woodward. Filmer som får folk til å gå på kino er veldig sunt for. Klarer ikke bestemme meg for om jeg hater det eller elsker det.


Det er ganske spesielt, men samtidig så er det ikke et kjemperart navn. Ok her kommer det Sonea Hva syns folk her inne. Slik ble den norske IS-kvinnen hentet ut av Syria. Her følges den norske IS-kvinnen og hennes to små barn over grensen mellom Syria og Irak.


Hun ble fulgt av norsk UD-personell og norsk politi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg