fredag 23. desember 2016

Hvilken diagnose går til uføretrygd

Det har vært forsket lite på hva som faktisk gir uføretrygd i Norge, men blant unge uføre er det mange menn med lite utdannelse og sosiale vansker. Blant de eldre aldersgruppene er det mange som melder at de har smerter i rygg og ledd. Arnstein Mykletun har fremhevet at angst og depresjon er undervurdert som årsak til uføretrygd.


Hva er vilkårene for å få uføretrygd ? Det følger folketrygdloven § 12-at det er et vilkår for å få rett til uføretrygd at vedkommende har varig sykdom, skade eller lyte. I tillegg må inntektsevnen være varig nedsatt med minst halvparten.

Det som er relevant er en persons funksjonsnivå. Det finnes mennesker som er uføre på grunn av migrene for eksempel, men majoriteten av de som har migrene når ikke opp til å få innvilget uføretrygd (og takk og lov for det, for så invalidiserende migrene unner jeg ingen). Ved sykemelding, arbeidsavklaringspenger (AAP), søknad om uføretrygd og henvisning til fysioterapi kreves det en diagnose.


Primært har det vært leger som har bestemt hvilken diagnose som skal stilles på en pasient. Hva skjuler seg så bak diagnosene? Hvis man mener at man har rett til uføretrygd , må man altså søke om det for å få det behandlet.


Har du hatt arbeidsavklaringspenger før du innvilges uføretrygd , kan du få innvilget uføretrygd selv om inntektsevnen ikke er nedsatt mer enn. Dersom uførheten skyldes en godkjent yrkesskade eller yrkessykdom kan du få innvilget uføretrygd ned til en uføregrad på. Utbetaling av uføretrygd varer frem til år.

Da går den over til alderspensjon. Den beregner også hvilken reduksjon du kan få i uføretrygden når du har lønnsinntekt ved siden av. Stortingets vedtak om at bruttoytelsen for nye uføre skal økes til av tidligere inntekt opp til G, forutsetter at ny uføretrygd skattlegges som lønn. Flytting til utlandet kan ha betydning for beløpet du får utbetalt fra NAV.


Hvis du flytter til et annet EØS-land får du som hovedregel med deg uføretrygden. Dette gjelder ikke hvis du er flyktning. Mottar du uføretrygd med rettighet som ung ufør, kan det være deler av uføretrygden du ikke får med deg når du flytter til et annet EØS. Sammendrag og konklusjoner Andelen uføretrygdede under år i Norge er i vekst, og særlig diagnoser knyttet til psykiske lidelser har vist en økning. I et pågående prosjekt vil Oslo Economics og Frischsenteret jobbe for å beskrive og forstå denne utviklingen og hva den skyldes.


Standardveien til uføretrygd vanligst blant eldre. Uføretrygd er en erstatning for den arbeidsinntekten du mister ved arbeidsuførhet. Du har rett til uføretrygd dersom inntektsevnen din er nedsatt på grunn av skade, sykdom eller lyte.


Hvor høy uføregrad du har rett til , avhenger av arbeidsevnen din. Trygderett: Slik får du innvilget uføretrygd med rettigheter som ung ufør Du kan ha rett til høyere uføretrygd hvis du er født ufør eller har blitt ufør i ung alder, forteller trygdeekspert Tonje Giertsen til dinerstatning. Der er en ting om uføretrygd som jeg vil nevne for deg, som kanskje gjør avgjørelsen litt mindre vanskelig å ta: En uføretrygd kan man når som helst si fra seg, helt eller delvis, dersom man senere i livet blir friskere, evt får en bijobb, inntekt eller hva det måtte være. Man kan overhodet ikke velge å få uføretrygd.


Ungdom som i utgangspunktet er friske, kan etter hvert oppfylle medisinske krav til stønader fordi de går lenge uten arbei ifølge Nav-sjefen. Han avviser imidlertid blankt at trygd er noe man kan velge. Det er ikke noe giftermål.

Motivasjonen for endringen var å gi et mer oversiktlig system, som fører til at verdien av 1kr i inntekt nå er den samme som 1kr i uføretrygd. Kan jeg beholde eller få uføretrygd ved siden av AFP i privat sektor? Har du tatt ut AFP i privat sektor og så får innvilget uføretrygd , opphøres AFP og du mister retten til AFP for alltid. Du må ta et valg om hvilken ytelse du vil ha.


Psykisk utviklingshemming er en diagnose i det medisinske kodeverket ICD-10. Utviklingshemming innebærer alltid nedsatt kognitive ferdigheter, men også ulik grad av utfordringer når det gjelder motorikk, språk, sosial kompetanse og evne til å klare dagligdagse aktiviteter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg