fredag 16. desember 2016

Eksempler på brudd på taushetsplikten

Et annet spørsmål er hvor samtalen skal foregå. I dette tilfellet var det flere andre til stede i korridoren som kunne overhøre samtalen mellom sykepleieren og stedatteren. Det er et klart brudd på taushetsplikten. Brudd på advokaters taushetsplikt kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder, jf straffeloven § 144.


Advokaters taushetsplikt omfatter hemmeligheter som er betrodd advokaten i stillings medfør, og gjelder også for advokatens medhjelpere. Jeg vil bruke følgende tommelfingerregel: Dersom du ville følt det var brudd på taushetsplikten å fortelle historien til venninnen din, så er det også brudd på taushetsplikten å fortelle historien her inne. Taushetsplikten oppheves ikke ved at klienten dør eller går konkurs. Grovt brudd på taushetsplikt. Ved avgjørelsen av om taushetsbruddet er grovt skal det særlig legges vekt på om gjerningspersonen har hatt forsett om uberettiget vinning og om handlingen har ført til tap eller fare for tap for noen.


Brudd på taushetsplikten kan føre til oppsigelse og fengselsstraff. Unntak fra taushetsplikten. Hvor langt taushetsplikten strekker seg for helsepersonell, er ikke uttømmende beskrevet i bestemmelsene om taushetsplikt.


Lovgiver har bestemt at lærerens kunnskap om barnets, eller elevens personlige forhold er fortrolig og ikke kan meddeles andre uten at det er hjemmel for det. Kanskje sier jenta at helsesykepleier kan fortelle det til mor. Det betyr ikke at taushetsplikten faller bort. Da kan ikke helsesykepleier selv velge å fortelle det til far.


Dersom du mener at noen på skolen har brutt taushetsplikten , kan du be Fylkesmannen om å vurdere saken. Når taushetsplikten utfordres…. Skolesjef Søgnen kom med detaljer om Malkenes-saken i offentlig høring.


Fremstår som brudd på taushetsplikten , mener juss-ekspert Anine Kierulf. Derimot vil ikke ethvert brudd på straffelovgivningen tilsi at taushetsplikten må vike. Ved spørsmål om mishandling, har det i praksis blitt vektlagt hvorvidt fornærmede selv ønsker saken anmeldt, samt overtredelsens omfang. Noen eksempler på andre lovfestede unntak og begrensninger i taushetsplikten : Taushetsbelagt informasjon kan gis til andre forvaltningsorganer eller nødetater for å forebygge fare for noens liv og helse i en akuttsituasjon, se § 12-1tredje ledd og hpl. I tillegg vil brudd på taushetsplikten være en saklig oppsigelsesgrunn dersom bruddet svekker det nødvendige tillitsforholdet for stillingen, og følgelig er et brudd på lojalitetsplikten.


Dette må bero på pliktbruddets og stillingens art, og i sin ytterste konsekvens kan bruddet også medføre øyeblikkelig avskjed. Hvem omfattes av taushetsplikten ? Enhver som utfører tjeneste eller arbeid for et forvaltningsorgan eller en institusjon etter barnevernloven har taushetsplikt, jf. Brudd på forvaltningsrettens regler om taushetsplikt kan straffeforfølges etter straffeloven § 209. Slike brudd kan straffes med bøter eller fengsel opp til ett år.


Hovedregelen er at taushetsplikten går foran plikten til å opplyse. Les mer i Forvaltningsloven § 13. Dette betyr at i helt spesielle tilfeller, for eksempel om samtalen du har med veileder dreier seg om planer om brudd på straffeloven, så har vi plikt til å fortelle dette videre. I disse spesielle tilfellene settes taushetsplikten til side. Konsekvenser av brudd på taushetsplikten Rettspraksis - få holdepunkter med hensyn til hva som utgjør et passende straffenivå ved brudd på lovbestemt taushetsplikt - Flere av sakene har endt med frifinnelse.


Vi kjenner eksempler på lokaliteter hvor meglere og finansrådgivere er blitt plassert ved siden av hverandre på samme arbeidsbord. Det står det i barnevernloven § 6-første ledd som viser til straffeloven (strl.)§ 121. Den som bryter taushetsplikten kan straffes med bøter eller med fengsel. Vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Har en datter på år som går i en barnehage i en liten bygd der alle vet hvem alle er.


Er det noen som har ulike eksempler på situasjoner man kan komme opp i som helsepersonell i forhold til taushetsplikten ? Og hva man da kan gi av informasjon og ikke? Jeg har nettopp begynt å jobbe som assistent på omsorgssenter og ønsker å sette meg best mulig inn i taushetsplikten. En lege ved Molde sjukehus får kraftig kritikk fra Fylkeslegen for brudd på taushetsplikten. Dårlige romforhold gjør at dette er ikke et engangstilfelle, sier fylkeslegen.


Den vanligste årsaken er at man ønsker å bidra til å beskytte personer som er i ferd med å bli involvert med. Opplysninger man tildeles som privatperson er imidlertid ikke omfattet av taushetsplikten. Begrunnelsen for den strenge og omfattende taushetsplikten er nettopp at partene skal kunne ha tillit til at det som forhandles under mekling forblir fortrolig.


Alle som jobber i eller for offentlige etater, har taushetsplikt, og denne varer livet ut. En lærer, sosiallærer eller helsesøster kan ikke si videre noe som et barn har fortalt dem, til venner, familie, andre lærere eller andre, uten at barnet eller de foresatte har sagt at det er greit – de må ha gitt sitt informerte, frivillige og uttrykkelige samtykke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg