torsdag 5. mai 2016

Norrøn mytologi tor

Han er æsen for naturkrefter, særlig torden, for styrke og for fruktbarhet. De fikk sønnen Mode og datteren Trud. Magne med jotunkvinnen Jernsaksa. Han er gift med den fagre Siv (Sif), som har hår av gull.


Norrøn mytologi er ulike myter som forklarer gudeverdenen og kosmologi innen den norrøne religionen.

Mytene handler om ulike gudommelige vesener, hvordan verden ble til, hvordan den er ordnet og hvordan den til slutt vil gå under. Men selv om detaljer, tid og sted ikke alltid er til å stole på, kan sagaene likevel gi oss verdifull kunnskap i en bredere forstand. De kan si oss mye om fortidens idealer, skikker og ideologi. Et gjentakende tema her er skjebnetroen i norrøn mytologi som vi også finner igjen i sagalitteraturen.


Tor er brålyndt og hastig. Norrøn mytologi er den gudelæren som var utbredt blant de nordiske folkene i Norge, Sverige, Danmark, Island og Færøyene i førkristen tid. De norrøne fortellingene og forestillingene utviklet seg over ti og det har vært store regionale forskjeller.


Det finnes også en moderne utgave av denne religionen, med etablerte trossamfunn.

I denne quizen har vi satt sammen spørsmål som gjelder figurer, roller og navn i norrøn mytologi. Klarer du alle disse er du sannelig god. Veien mot nord - Norway, Norwegen, Norge – har alltid vært ansett som vanskelig å finne, tung å vandre og full av unevnelige farer. For antikkens forfattere var Norge et eventyrland – Ultima Thule, befolket av ville barbarer og fullt av merkelige og fantastiske skapninger. Norsk serie i fire deler om norrøn mytologi.


En dramatisert beretning om gudenes verden, om skapelsen og undergangen, slik våre forfedre forestilte seg det. En ny norrøn mytologi Når elever på videregående skole i dag skal skrive en oppgave eller et prosjektarbeid om emnet Norrøn mytologi , vil de i våre dager gå til internasjonale hjemmesider. Mytologi (fra gresk μυθολογία, mythología, i betydningen en hellig fortelling, en historiefortelling, en legendarisk lærdom, å fortelle en historie) refererer til en mengde folkeminner, myter, sagn og legender som ofte har overnaturlige trekk, og tolker naturlige hendelser for å forklare universet og menneskeheten. Hva kan du om norrøn mytologi ? Vi har laget en quiz for deg som kan litt eller du som kan mye.


Prøv deg på quizen vår her! Nå sprer vi vingene og har en quiz om generell norrøn mytologi. Vår kjennskap til norrøn mytologi stammer hovedsakelig fra Den eldre Edda, fremstillingene til Snorre Sturlason, skaldedikt og sagaer. De to beste kildene vi har til mytologien er Snorre Sturlasons Edda og Ynglingesaga i Heimskringla.


Guder i norrøn mytologi. Det er norrøn mytologi som har gitt Norge karakter og som har vært utgangspunktet for mange av våre folkeeventyr.

Med andre ord var valget av særemne ganske enkelt. Men siden jeg har lest mye om emnet, virket norrøn mytologi generelt for enkelt. Jeg ville ha en utfordring og blant annet få svar på et spørsmål jeg lenge har stilt meg. De fleste som heter Ty og Ve, som begge finnes i norrøn mytologi , har dem som et vietnamesisk navn, sier Utne. Disse foreldrene har med andre ord neppe studert den norrøne mytologien på jakt etter det rette navnet.


Ellers finne det også noen navn fra mytologi som har vært mer brukt før, og som helst er navn på voksne i dag. Hva er vår viktigste kilde til kunnskap om den norrøne gudelæren? Hvilken rolle har treet Yggdrasil i den norrøne mytologien?


Tors geiter kunne slaktes og spises hver dag, men beinene måtte ikke brytes, og gjenopplives ved daggry. Hvem hersker over dødsriket?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg