tirsdag 31. mai 2016

Hepatitt b vaksine helsepersonell

Hepatitt B - vaksine. Preeksponeringsprofylakse enkeltkomponent hepatitt B - vaksine. Ved utenlandsreise anbefales hepatitt B - vaksine til helsepersonell som skal arbeide i områder med høy forekomst av hepatitt B og til personer som kan utsette seg for risikosituasjoner (ubeskyttet sex, sykehusopphold og stoffmisbruk) i de samme områder, spesielt ved reiser til Sørøst-Asia. I denne gruppen fantes blant annet helsepersonell som hyppig var ”i direkte kontakt med blod og blodholdige kroppsvæsker” (2), og det ble gitt eksempler på hvilket helsepersonell som burde vaksineres mot hepatitt B ( 3). Arbeidsgiver skulle betale vaksinasjonen.


Vaksine mot hepatitt B utvikles fra en del av viruset som ikke kan gi sykdom.

Etter vaksinering lager kroppen antistoffer mot hepatitt B -viruset. Disse antistoffene bekjemper hepatitt B -viruset hvis kroppen kommer i kontakt med viruset senere. Tre injeksjoner er nødvendig for at vaksinen skal gi fullgod beskyttelse.


Tilbudet om hepatitt B - vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet ble utvidet til å omfatte alle barn født fra og. Vaksinen gis ved og måneders alder, i en kombinasjonsvaksine som også inneholder vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt og hemophilus influenzae type B ( vaksine med seks komponenter). Barn av HBsAg-positiv mor skal ha firedoseprogram, se kapittel om hepatitt B - vaksine og hepatitt B immunoglobulin i Vaksinasjonsveilederen for helsepersonell (FHI). Intervaller mellom forskjellige vaksiner. Tidligere var det lagt vekt på at det kreves et visst intervall mellom forskjellige vaksiner, hvis de ikke gis samtidig.


De første symptomene omfatter kvalme, tretthet og gulfarget hud.

Antistoffmåling er særlig viktig for helsepersonell og andre som er spesielt utsatt for blodsmitte. Enkelte risikogrupper, som medisinstudenter, bioingeniørstudenter og personer under år som har opphav i land med mye hepatitt B , kan ha rett på gratis vaksine. Andre dose hepatitt B - vaksine skal gis ved fire ukers alder.


Deretter kan barna i denne gruppen følge det samme vaksinasjonsregimet som alle andre barn, med vaksine ved 3-, 5- og 12-månedersalder, til sammen fem doser hepatitt B - vaksine. For disse barna må alle doser gis på angitt tidspunkt. Vaksinen virker ved å hjelpe kroppen til selv å produsere sin egen beskyttelse (antistoffer) mot disse sykdommene. Infeksjonen er symptomfri hos prosent av voksne og prosent av barn under år, og den oppdages ved blodprøver. HBV finnes i blod og kroppsvæsker hos personer som er smittet.


Den akutte infeksjonen er uten symptomer hos prosent, prosent får influensaliknende plager og prosent får hepatittsymptomer. Twinrix er en kombinasjonsvaksine mot både hepatitt A og hepatitt B. Vaksinasjon med vaksine mot hepatitt A og hepatitt B består av tre doser og gis i sprøyte i skulderen. Det trengs to doser med fire ukers mellomrom for å få kortvarig beskyttelse (ett år) mot hepatitt A og delvis beskyttelse mot hepatitt B. Finn laveste nettpris her.


Forekomsten varierer betydelig, og er høy i store deler av Øst Europa, Russlan Asia, Afrika og Sør-Amerika. I områder med høy forekomst av hepatitt B kan opptil av befolkningen være kroniske smittebærere. MMR- vaksine innført til barn i 6. Sykepleiens blogger Mai-Helen Forsberg, som er operasjonssykepleier, skrev i november et innlegg om sykepleierstudenter og hepatitt B - vaksine.


Hun har i flere år undret seg over at studentene i grunnutdanningen ikke får tilbudet, mens studenter i videreutdanning i sykepleie, studenter i medisin, odontologi og andre får det. Hun ble svært forundret da hun fant ut at sykepleierstudenter er.

Virus overføres via for eksempel blodkontakt, åpne sår eller seksuell kontakt. Livslang beskyttelse etter fullført. Indikasjoner Twinrix Paediatric: For bruk til ikke-immune barn fra år t. A - og hepatitt B -infeksjon. I Norge er det klart høyest forekomst av hepatitt C blant sprøyte-rusmisbrukere.


Behandling er en spesialistoppgave og det finnes ingen vaksine. Sykdommen ble tidligere ofte kalt serumhepatitt, fordi infeksjonen oftest ble overført gjennom blod. I dag undersøkes alt blod for HBV, og det er derfor liten risiko for å bli smittet med HBV gjennom blod og blodprodukter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg