onsdag 4. mai 2016

Morfin og alkohol

Morfin skal fortrinnsvis anvendes ved sterke smerter av kort varighet. Ved gjentatt bruk taper morfinet noe av sin virkning (toleranseutvikling), og dosen må ofte økes for fortsatt å være effektiv. Morfin kan brukes ved langvarige smertetilstander der livsprognosen er dårlig (for eksempel ved kreftsmerter). Hvor store mængder medicin eller alkohol der skal til, for at virkningen forstærkes, afhænger af indholdet i medicinen og mængden af alkohol.


Hei, i forbindelse med en skoleoppgave lurte jeg på om dere kunne gi meg en enkel forklaring på alkohol og morfin ? Helst ikke veldig kompliserte or jeg vil forstå det.

Kvinne, år fra Buskerud RUStelefonen svarer: På vår hjemmeside skriver vi mye om de ulike rusmidlene, også om alkohol og morfinpreparater. Drikker du for mye alkohol ved siden av kan du få blodtrykksfall, i stedet for å bli kvikk vil man da bli veldig slapp. Sterke smertestillende, sovemedsiner og beroligende medisiner vil også få en forsterket virkning av alkohol slik at man lettere kan få en overdose. Morfin har en smertestillende virkning, men for mennesker som ikke har smerter, vil følelsen av rus og velvære være mest fremtredende. Morfin brukes som smertestillende medikament i Norge og er reseptbelagt.


Morfin har som andre opioidagonister et misbrukspotensiale og bør brukes med varsomhet ved tidligere misbruk av alkohol eller narkotika. Må brukes med største forsiktighet og i reduserte doser ved nedsatt lungekapasitet, nedsatt leverfunksjon, nyresvikt, til småbarn, eldre og svekkede. Alt i alt kommer man i en ond sirkel der grunntilstanden med smertene intensiveres og kanskje nettopp utformer seg med atypisk smerteforløp, som jeg er inne på i det første avsnitt.

Du skriver ”har flere ganger kombinert morfin og alkohol og aldri merket uheldige bivirkninger”, slik er det ofte i starten før det ”smeller”. Cirka mellom og 21. På lørdag drakk jeg litt igjen, ikke mye, men nok til at jeg ble litt småfull. Etylglukuronid (EtG) og etylsulfat (EtS) er omdannelsesprodukter (metabolitter) som dannes når alkohol brytes ned i kroppen.


Det er en svært liten del av inntatt alkohol , under , som blir til EtG og EtS. Alkohol - fakta om forbrenning av alkohol (etanol) i kroppen. Små mengder alkohol innebærer vanligvis liten skaderisiko for friske. Alkohol og legemidler kan påvirke hverandre når de tas sammen. Alkoholen kan få endret rusvirkning, samtidig som legemidlets virkning kan bli forsterket.


Ved bruk av enkelte legemidler er det svært viktig å unngå alkohol. Du burde nektet henne å drikke, selv om jeg vet at tenåringer (regner nesten med at hun er det siden hun gjør dette?) kan være strie. Dersom morfin misbrukes, vil du kunne se alle de sosiale problemene som alle andre rusmidler (ikke minst alkohol !) kan gi, som ødelagt økonomi, ødelagte familiebån ødelagt helse.


Men mye forskning viser at morfin brukt på riktig måte ikke gir disse problemene. Hva blir gjort for å stanse bruk og spredning av morfin ? Sterke smertestillende medisiner som inneholder opioider ( morfin eller lignende stoffer) er effektive, men kan også gi bivirkninger og skape avhengighet. Opioider brukes: I korte perioder etter skader og operasjoner og ved andre akutte smerter. Over lengre tid ved uhelbredelige sykdommer som kreft.


Det er dog best å la være, og heller passe på å drikke nok vann og ta det med ro.

Legemidler som Paracet, som inneholder paracetamol, kan være harde på leveren, spesielt hvis man har drukket mye alkohol over en lengre periode. Men du bør redusere cosylaninntaket, og være noe måteholden med alkoholen. Det er morfin i Cocylan og du kan få pussig effekt av blandingen. Morfin er et viktig legemiddel og den mest effektive av alle kjente smertelindrende medisiner.


Paralgin og Pinex forte inneholde begge kodein, som er svakere enn morfin. Heroin er et sterkt og hurtigvirkende opioid og brukes som rusmiddel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg