torsdag 26. mars 2015

Kan man få vannkopper igjen som voksen

Hvis man en gang har hatt vannkopper , er man altså livsvarig immun, det vil si at man kan ikke få vannkopper igjen. Hverken som barn, ungdom eller voksen. PER ÅKESSON: Per Åkesson er en legespesialist i infeksjonsmedisin. Han jobber som spesialist i Sverige ved Skånes Universitetssjukhus i Lund (Sverige).


Vis mer Finnes det unntak?

Men viruset kan vekkes til live igjen senere og krype ut langs en hudnerve. Langs nerven blir det utslett. Det skjer gjerne når immunforsvaret er svekket, på grunn av alder, psykisk stress eller sykdom.


Noen som har hatt vannkopper. Vannkoppene ser vanligvis ut som røde små nupper eller blemmer som klør. Hvis man får vannkopper som barn får man vanligvis mindre utslett og blir mindre syk, enn om man får det som voksen.


Da er det en risiko for å få det i voksen alder.

Hvor farlig er det, egentlig? Dessuten som jeg har skrevet tidligere i tråden er det ugunstig å få vannkopper når man er måneder. Ikke fordi det nødvendigvis gir noe verre sykdomsbilde enn et småbarn men fordi i sjeldne tilfeller er det beskrevet reinfeksjon med vannkopper senere i livet fordi de antistoffene som dannes når barnet er yngre enn måneder ikke sterke nok til livslang immunitet. Hvis du har hatt vannkopper tidligere er det svært liten sjanse for at du får det igjen som voksen.


Som voksen kan man imidlertid være bærere av herpesviruset som utløser vannkopper. Risikoen for alvorlig sykdom er størst hvis mor får utbrudd av vannkopper mellom fire dager før og to dager etter fødselen. Hvordan er det å få vannkopper som voksen ? Jo eldre du er, jo sykere blir du av vannkopper. Og man vil heller ikke nødvendigvis bli immun om man er liten baby.


Jeg har hatt det tre ganger, bekreftet av lege hver gang. Ja, vannkopper kan man få flere ganger, selv om det ikke er vanlig. Viruset heter herpes zoster og det bør fortelle litt om hva det er.


Nemlig en form av herpes. Det aller mest vanlige er at det kan føre til helvetesil dersom man har hatt vannkopper. Men det kan føre til flere omganger med vannkopper også.


Viruset som forårsaker vannkopper forblir i kroppen etter smitte.

Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune.


Verken som barn, ungdom eller voksen. Hvis man har hatt vannkopper som barn, så får man helvetesild som voksen om det bryter ut igjen. Så man slipper ikke helvetesild om man har hatt det som myen var før i tiden. Vannkopper får man altså bare en gang og nesten alle får det som barn. Men det er riktig at vannkoppene kan være hissigere om man får det som voksen.


Må jo uansett være bedre enn helvetesild. Hadde man det meget mildt første gang kan man få det en gang til. Kroppen har da ikke opparbeidet full immunitet, og vannkopper , som er et herpesvirus, kan da opptre igjen. Eksperter mener at det er det gjenværende viruset som forårsaker en voksen sykdom som helvedesild.


I motsetning til vannkopper , er det i stand til å vises på en og mange ganger. Likevel finnes det gjentatte tilfeller av infeksjon. Bare dette er unntaket i stedet for regelen. En person som har hatt vannkopper som barn, kan bli syk igjen. Driver å leser om det på nettet men overalt står det at vannkopper kan senere komme tilbake som helvetesild.


Så kan man få vannkopper flere ganger? Eller får man det en gang og kan ende opp med å få helvetesild senere? Sønnen min på år har fått vannkopper. Jeg så blemmene i sta det er ikke flere enn ca stk.


Han har vært på skolen i dag og er ikke i dårlig form. Leste at de kan smitte en uke etter at de har kommet, fram til de har tørket ut. Men det stod også at man kan være ute og leke hvis man er i fin. Det brer seg til hårbunnen, munnen og spesielt overarmene og lårene.


I tillegg inneholder blemmene man får ved helvetesil smittsomme virus som kan forårsake vannkopper hos folk som ikke har hatt sykdommen før. Lokale utbrudd med varicella kan opptre særlig senvinter og vår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg