fredag 20. mars 2015

Høy hvilepuls årsak

Hva er de vanligste årsakene til en høy hvilepuls ? En hvilepuls regnes som høy hvis den faller over 1slag per minutt, øvre del av en normal puls, selv om noen pasienter kan velge å bli vurdert for mulig behandling hvis pulsen er konsekvent over eller til og med slag per minutt. En norsk studie viser at høy hvilepuls øker risikoen for hjerteinfarkt og andre typer alvorlig hjertesykdom hos ellers friske mennesker. Studien fant at for hvert tiende ekstra slag i minuttet, øker risikoen for å dø av hjerteinfarkt og annen iskemisk hjertesykdom hos kvinner under år med hele prosent.


Lav puls behandles avhengig av den underliggende årsaken til den lave pulsen. Behandling for høy puls - takykardi.

En høy hvilepuls forkorter livet. Ifølge Magnus Thorsten Jensen, som er forsker og lege ved hjertemedisinsk avdeling ved Rigshospitalet i Danmark, er en lav hvilepuls uansett det sunneste. Hvis man har vedvarende høy puls, bør man undersøkes med tanke på å finne årsaken.


Høy puls som skyldes ledningsforstyrrelser i hjertet, kan behandles både medikamentelt og med såkalt ablasjon (brenning av ledningsveien). Hvis årsaken er hormonforstyrrelser, vil pulsen normaliseres når den underliggende tilstanden blir behandlet. Plutselig økt hvilepuls er ikke normalt – da bør du finne ut av årsaken. Vanlig sykdom som gir høy feber (for eksempel influensa), vil gi høy puls.


Stort alkoholkonsum over lenger tid vil også øke hvilepulsen. Om du går til lege for en full undersøkelse, bør også hvilepuls med som en risikofaktor, sier Nauman.

Nedenfor finner du en tabell med omtrentlige verdier for normal, høy og lav hvilepuls , og hva de sier om formen din - avhengig av alder og kjønn. Hvis du for eksempel er en mann på år med en hvilepuls på 8 så er formen din under gjennomsnittet. Er du en kvinne på år med en hvilepuls på 6 så er formen. Vi vil forklare årsakene og symptomene i denne artikkelen, slik at du kan kjenne igjen om du har høyt eller lavt blodtrykk, og hvordan det kan behandles.


Lavt blodtrykk kan være genetisk og er mer utbredt enn høyt blodtrykk, spesielt hos tynne og unge kvinner. Hos friske er høy hvilepuls assosiert med økt risiko for hjerte- og karsykdom, og ved en rekke kardiovaskulære sykdommer vil høy hvilepuls forverre prognosen. Sammenhengen mellom høy hvilepuls og dødelig hjertesykdom er langt på vei forståelig ut fra kjente patofysiologiske mekanismer, men fortsatt trengs det mer kunnskap.


Jeg er en mann på år som opplever svært høy puls under trening. Jeg blir slapp og utslitt når dette skjer, og kommer ikke i form over ti noe som er veldig ønskelig i min alder. Hjertebank og høy hvilepuls. Han er år og har brått fått mye raskere puls og han våkner om natta av at hjertet slår fort og. Normal hvilepuls hos deg bør ligge et sted mellom og 70.


Det er også mange andre årsaker , og som regel vil man måle blodtrykket flere ganger for å se om dette er noe som vedvarer før man setter i gang en omfattende utredning. Pulsen din (60) er derimot en helt normal hvilepuls. Man merker som regel ikke noe til høyt blodtrykk.


Men det er mulig å endre pulsen. Høy hvilepuls kan forkorte levetiden din. Sjekk din egen hvilepuls på sekunder!

Ikke alle takykardier eller bradykardier betyr sykdom. I forbindelse med fysisk belastning er det normalt at det oppstår takykardi for å sikre at vevene dine får nok oksygenrikt blod. Og motsatt har ofte idrettsutøvere en hvilepuls under slag per minutt fordi hjertene deres arbeider så effektivt (pumper mye blod på en gang). I Norge er Graves sykdom den vanligste årsaken til høyt stoffskifte. Sykdommen skyldes at skjoldbruskkjertelen blir overstimulert på grunn av høyt TRAS-antistoff (Thyroideareseptor-antistoff).


TRAS produseres av kroppens eget forsvarssystem (immunforsvaret), og Graves sykdom er derfor en autoimmun sykdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg