mandag 9. mars 2015

Hekling stav

Viser denne videoen to ulike måter å hekle staver på? Annen hver stav i videoen hekles som beskrevet i teksten, men annen hver stav hekles ved at det trekkes gjennom masker, og så kastes og trekkes gjennom de to siste maskene. Hvorfor ulik metode for annen hver maske? Vi har mange hjelpemidler for strikking og hekling som du kan benytte deg av! Her vises hvordan man hekler opphøyde staver.


Denne teknikken brukes når man hekler det populære vaffelmønsteret.

Fra nå hekler du på en måte slik som en vanlig stav ved å dra tråden igjennom to løkker og to løkker. Nå har du startet en ny rad eller omgang med en fullverdig stav som blir nesten usynlig. Spesielt på grunn av den populære OL-luen nordmennene hadde i Sotsji-OL. Håndarbeidsteknikken går ut på å lage mønster og former ved hjelp av litt garn og en heklenål.


Mange synes det å lese en oppskrift er helt umulig. Egentlig er det ikke så vanskelig, man må bare lære seg kodene. Det første man må kunne, er å forstå forkortelsene og hvordan de ulike maskene lages som jeg har beskrevet under. Hvad betyder st i hekling ?

En stavmaske hekler du ved å hente garnet med heklenålen, stikke heklenålen gjennom masken fra forrige runde, hente garnet med heklenålen igjen, og trekke det gjennom masken. Du har nå løkker på heklenålen. Slik hekler du: hopp over 1. I gamle heklebøker er det en annen variant kryss-staver som er forklart, og som gir et åpent mønster som ser litt annerledes ut.


Tenkte bare jeg skulle vise deg hvordan du hekler en halvstav:Her hekler jeg med dobbelt garn, bare så du vet slik at du ikke blir forvirret av det. Av og til er det greit at det ikke blir noe hull i midten når man hekler. For å unngå det kan man bruke det som kalles en magisk ring, magisk sirkel (magic circle) eller kalles det noe annet på norsk? Hekle omgang krepsemasker på hver side av pannebåndet.


Luftmasker er jo litt lealause og ubrukelige for seg selv, så det er enda bra at vi har fastmasker. Fastmaskene setter vi fast i luftmaskene, så kan vi hekle fram og tilbake, eller rundt i ring, for å få den enkleste formen for hekling. Ta et kast på nålen og stikk den ned i 2. Trekk tråden gjennom og hekle en stav som forklart tidligere. Fortsett slik ut omgangen og hekle siste stav i 3. Jeg begynner bildet med å forklare veldig detaljert hva du skal gjøre, for så å forkorte og forenkle etter hvert.


Snu med tre luftmasker. Det er samme plass, men det er lette å kalle det hullet. Jeg synes det er lett å huske rekkefølgen når jeg tenker på at stav (st) er det samme som treble crochet (tr).


Da blir dobbeltstav (dst) = double treble crochet (dtr), og tredobbeltstav (tredst) = triple treble crochet (ttr).

Noen ganger kan vi skape nydelige mønstre ved hjelp av enkle variasjoner av grunnleggende masker. Hekling er full av overraskelser. Det er det som hendte med dette teksturerte diagonale mønsteret som vi skal vise deg i denne steg for steg guiden: halvstaver og opphøyde staver på kryss og….

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg