torsdag 28. august 2014

Hånd fot og munnsykdom eller vannkopper

Finn laveste nettpris her. Hånd -, fot - og munnsykdom er en virusinfeksjon med utslett i munn, hender og fotsåler. Den forekommer først og fremst hos barn under år, er svært smittsom og kan opptre i små epidemier. Siden hånd -, fot - og munnsykdom skyldes et virus, er det lite man kan gjøre, annet enn å lindre og gi smertestillende mot feber. Blemmene i munnen er de som gir størst plager for de minste, og gjør blant annet at det kan være vondt å spise.


Mange har i tillegg feber og smerter i munn og hals. I de aller fleste tilfeller går sykdommen over av seg selv innen en uke. Eller kan det være hånd -, fot - og munnsyke? Denne sykdommen, som selvsagt ikke må forveksles med munn- og klovsyke, øker i omfang.


I sjeldne tilfeller får barn som har vannkopper , sekundære bakterielle infeksjoner i huden – først og fremst med gule stafylokokker eller streptokokker. Tidlig denne uka ringte de fra barnehagen og fortalte at de hadde hånd - fot - og munn-sykdom. Vi valgte å la Sara være i bhg likevel. Men når jeg leser på symptomene for denne sykdommen, stemmer det ikke med Sara.


Derfor lurer vi på vannkopper. Noen som har noen tanker? Høres mest ut som hånd - munn- og fotsyke, synes jeg. En viktig forskjell er vel at med hånd - munn og fotsyken vil barnet også få blemmer i munnen og i svelget, mens det får man jo ikke ved vannkopper.


Etter litt blir det små væskefylte blemmer inni disse ringene. I noen tilfeller kan det i starten være usikkert om det er vannkopper , men den typiske utbredelsen i huden og i munnen vil etter hvert vise tydelig at det er hånd -, fot - og munnsyken. Etter noen uker kan deler av neglene begynne å flasse av, spesielt på hendene. Har en liten på 5. Men ikke blemmeaktig og væskende. Datteren min har nettopp hatt vannkopper , da startet det med feber, vannkopper i fjeset, i hodebunnen, og så spredte det seg raskt til resten av kroppen.


Vi var hos legen og fikk henne sjekket, sånn for sikkerhetsskyld. Hva er prognosen for vannkopper vs hånd -, fot - og munnsykdom ? Vannkopper Prognose. Nå er han over en måned og vi har ikke merket noe til hånd -, fot - og munnsyke. Det er vi veldig takknemlig for. Nyfødte er godt beskyttet både gjennom morkaken og morsmelken, så om du skulle være i en lignende situasjon trenger du mest sannsynlig ikke bekymre deg for at din lille skatt skal bli smittet av hånd -, fot - og munnsyke.


Det kan være vanskelig å skille vannkopper fra hånd - fot - munnsykdom (HFM). HFM debuterer på hender, føtter, legger, rundt munnen og i bleieområdet, sier hun. Hvordan smitter hånd -, fot - og munnsykdom ? Man er mest smittsom helt i starten når man er smittet, altså før man vet at man har sykdommen.


Det betyr at den stilles på bakgrunn av pasientens symptomer og tegn, uten krav om videre undersøkelser. Legen stiller vanligvis diagnosen hånd -, fot - og munnsykdom ut fra pasientens symptomer og tegn. Hånd fot og munnsykdom skyldes et virus,Coxacie A og kan gir symptomer som de du beskriver. Ofte kan det, som hos din datter være usikkerhet ved at andre infeksjoner, som vannkopper kan gi liknene symptomer. Utslettet ved hånd -, fot - munnsyke klør imidlertid som oftest ikke i motsetning til vannkopper.


En del av barna vil også få feber, men sjelden over 35°C. Hånd -, fot og munnsyke skyldes et virus som smitter ved kontakt med spytt, slim og avføring fra en som er smittet. Hånd -, fot -, og munnsyke begynner ofte med feber og dårlig matlyst, før det går over til røde, små flekker som får blemmer i midten. Som navnet tilsier, setter flekkene seg på hender.


Varicella-Zoster-viruset (VZV) forårsaker vannkopper , mens Coxsackievirus A-forårsaker hovedparten av HFMD. I motsetning kan VSV forbli latent i pasientens ryggsmerter og etter mange år reaktivere og forårsake helvedesild (hovedsakelig hos eldre voksne). VSV kan dessuten forårsake problemer for fosteret hvis moren blir smittet, spesielt i de siste ukene av svangerskapet. Symptomer Mange små blærer, spesielt i munnen, på føtter og hender (derav navnet). Kan gi moderat feber i noen dager.


Behandling Som ved alle febersykdommer er det viktig å gi rikelig med drikke. Hvis blærene er spesielt plagsomme i munnen kan det være en fordel å mose maten så den blir lettere å spise.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg