mandag 25. august 2014

Alkohol amming skader

Våre fageksperter gir deg svar. Les om hvordan alkohol kan skade kroppen her. Skader på personlighetenDet er ikke så lett å tenke klart når man enten er nervøs av mangel på alkohol eller beruset. Det kan bli vanskelig å arbeide. Hvis man ikke har mange penger, blir det fort økonomiske problemer også fordi alkohol er dyrt.


Alkohol amming skader

Forholdet til kjæresten og familien kan bli dårligere. Wold mener at myndighetenes anbefalinger om amming og alkohol ikke er basert på vitenskap, men er moraliserende. Hun mener nybakte mødre kan nyte ett glass vin og amme med god samvittighet.


Amming og alkohol — myndighetens anbefalinger. Nyfødte barn er umodne, med minimal evne til å bryte ned selv små mengder alkohol. Du bør unngå alkohol i de første seks ukene etter fødselen, og begrense alkoholinntaket i månedene etterpå. Hvis du lar være å drikke alkohol allerede når du planlegger å bli gravi gir du barnet gode vekst- og utviklingsmuligheter helt fra starten av.


Det finnes ingen sikker nedre grense eller et trygt tidspunkt for alkohol i graviditeten. Det er ikke bevist at amming fører til hull i tennene, men morsmelk inneholder melkesukker, og når barnet har fått tenner, er det lurt å være nøye med tannpuss. Om nettene reduseres spyttproduksjonen som beskytter tennene. Derfor bør dere unngå å amme ofte eller gi melk på flaske om natten etter ettårsalder. Det er heller ikke alle skader som vil være direkte knyttet til bestemte sykdommer.


Alkohol gjør deg fet. Man kan også kunne påføre seg selv livsstilsplager som overvekt og feilernæring. De fleste kvinner er opptatt av vekt, og alkohol inneholder mange tomme kalorier. Et jevnt, høyt forbruk gir derfor økt risiko for fedme, sier Duckert.


Avdelingsdirektøren Henriette Øien påpeker at selv små mengder alkohol kan forstyrre barnets søvn. Hvilke skader kan barnet få? Alle celler og organer kan bli påvirket når fosteret utsettes for alkohol. Hjernen er spesielt sårbar fordi den utvikles helt fram til fødselen.


Selv små mengder alkohol kan forsinke utviklingen av hjernen, nervesystemet og andre organer. Når alkoholforbruket øker, kan også skadene bli mer alvorlige. En sterk fysisk eller psykisk trang til alkohol. Abstinenser (skjelvinger, svetting, hjertebank, indre uro) hvis du avstår fra å drikke eller nedsetter forbruket.


På tross av de fysiske eller psykiske skader alkoholinntaket har gitt deg, slutter du ikke å drikke. Små mengder alkohol innebærer vanligvis liten skaderisiko for friske personer. Drikker du større mengder øker risikoen for skader og ulykker. I tillegg til kortsiktige helseskader er det en rekke skader og sykdommer du øker sjansen for å utvikle, hvis du drikker for mye over ti forklarer Mathisen.


Hvis kvinnen har vært sterkt beruset mange ganger, øker risikoen for skader betydelig. Men som oftest går det bra, sier seniorrådgiver Marianne Virtanen i Helsedirektoratet. Avstå fra alkohol i svangerskapet.


Helsedirektoratets retningslinjer sier klart at gravide bør avstå totalt fra å drikke alkohol gjennom hele svangerskapet. Mange gravide velger å drikke alkohol mens de er gravide. At litt alkohol er ufarlig, ser ut til å være ein seiglivet myte. Heroin er mindre skadelig når det gjelder varige skader enn alkohol , sier overlege Jan Egil Wold.


Inntak av alkohol skaper en følelse av varme. I virkeligheten senker alkoholholdige drikker kjernetemperaturen i kroppen og øker risikoen for hypotermi. Såklart er det ikke på noen måte bra at mor, far eller andre som skal ta ansvar for en baby drikker seg synlig beruset. Danske forskere har for lengst lagt fram forskning som motbeviser samtlige punk vi blir o. Det anbefales eventuelt å amme før alkohol blir inntatt og å vente en tid før neste amming.


Mor kan også pumpe ut melk før hun drikker alkohol og brukes senere. Det har imidlertid ingen hensikt å pumpe ut melken etter at du har drukket alkohol fordi alkoholmengden i melken hele tiden avspeiler alkoholinnholdet i blodet. Så langt er vi enige. I praksis vil det si at amming etter et LITE glass øl vil tilsvare at babyen drikker surmelk, eller spiser mye gjærbakst.


Det samme med vin om du bare venter ei stund. Det er leveren som bryter ned alkohol , og babyens lever er ikke bare en forminsket versjon av den voksne leveren. Som fersk forelder blir du bombardert med råd og advarsler om hva du skal gjøre og hvilke feil som kan være skadelige for barnet ditt. Er det egentlig farlig å kombinere alkohol og amming ? Det er mye informasjon, og med internett og sosiale medier har det blitt vanskeligere enn noensinne å orientere seg om hva som er faktabasert. Kefir inneholder opp til volumprosent alkohol , det samme kan enkelte typer yogurt inneholde.


Men altså: kroppen er laget slik at bryter ned små mengder alkohol i magesekken, dette tas altså ikke opp i blodet, dermed er det ikke farlig å spise ferskt brød eller drikke kefir eller ta seg en alkoholfri øl selv om man er gravid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg