onsdag 27. august 2014

Operasjonssår som ikke gror

Når et sår ikke gror kan det blant annet komme av nedsatt blodtilførsel, infeksjoner, fremmedlegeme i såret, trykk mot såret og ondartede forandringer. Noen får kroniske sår uten at det skyldes sykdommer. Det kalles posttraumatiske sår, og de kan oppstå etter en operasjon, en skade eller et brannsår.


Uansett er det slik at kroniske sår påvirker livet til den som rammes veldig sterkt. Et sår som er lukket med sting, stifter, lim eller tape gror raskere. Noen ganger blir kutt (eller kirurgiske sår) stående åpent fordi det er risiko for infeksjon, eller hvis det ikke finnes nok vev for å lukke såret. Operasjonssår som er mindre enn timer gammelt skal man ikke røre dersom bandasjen er tørr. Hvis bandasjen er gjennomsivet før det er gått timer – ta kontakt med ansvarlig sykehus eller lege for veiledning.


Det vil sannsynligvis kreve et sterilt sårskift som ikke skal utføres hjemme. Hei, Takk for ditt spørsmål! Hvor raskt et sår gror avhenger av flere faktorer. Vi ser typisk at sår som er lokalisert på områder med tynn hud eller mye friksjon fra yttertøy etc.


Det finnes også andre årsaker til at sår gror sakte, blant annet vil pasienter som har sukkersyke, nedsatt blodsirkulasjon eller hudsykdommer. Når hun underviser sykepleierne som jobber i hjemmetjeneste eller på sykehjem, hender det ikke sjelden at de blir overrasket over at bandasjen godt kan sitte på i en uke før de skifter. Mange er vant til å skifte bandasje hver eller annenhver dag, sier hun.


Hvis et sår ikke gror på 4-uker, kalles det et kronisk sår. Sår som ikke vil gro. Den vanligste årsaken til kroniske sår er nedsatt blodsirkulasjon. Både økt alder og visse sykdommer kan gi dårligere blodsirkulasjon. Her vil du finne informasjon om noen av de vanligste typene kroniske sår.


Unngå bandasjer som kan etterlate seg rester i såret eller bli sittende fast, f. For eget velvære ønsker mange å bruke bandasje. Da er det viktig å observere såret jevnlig ved å ta av bandasjen og se etter hvordan såret ser ut. HYGIENE Vask hender før og etter bandasjeskift.


Ikke ta med hendene direkte i såret. Husk at sår og kutt gror fortere uten plaster, derfor grodde det fort iløpet av natten. Jeg jobber som kokk og er uheldig av og til så derfor blir det sår og kutt, så jeg plastrer meg opp og bruker hansker resten av arbeidsdagen men med en gang jeg er ferdig med å behandle noen slags form for mat så tar jeg av plasteret og lar såret få puste. Det går ofte måneder eller år fra de første tegn viser seg, ofte i form av et lite sår eller knute i huden, til pasienten går til lege.


Denne typen hudkreft vokser meget langsomt, og sprer seg ikke til andre deler av kroppen. Det er en fredelig form for kreft, som i de fleste tilfeller lett lar seg behandle, uten at det kommer tilbakefall. Fremmedlegemer og dødt vev fjernes. Har man snublet i grusen eller på asfalten må såret så snart som mulig vaskes med rent vann, og gjerne skrubbes med en ren børste, for eksempel en engangs-tannbørste, forklarer Pukstad.


Videre forteller hun at såret ikke skal lukkes om man mistenker at det fortsatt kan være rusk og rask der inne. Dype sting blir sydd med en spesiell tråd som ikke trenger å fjernes. Den vil etter hvert bli absorbert av kroppen.


Mer overflatiske sting blir sydd med en tråd som skal fjernes. Dette vil legen din ta seg av. Hvor lang tid stingene skal sitte før de fjernes, er avhengig av type sår, hvor det er, størrelse og hvor raskt det gror.


Kløe i sår er uunngåelig. Huden inneholder mange forskjellige typer nerver som hver på sin måte er følsomme overfor kulde, varme, smerte, harde slag eller lette trykk. Siden jeg ikke jobber,er dette bare til irritasjon,og vil ikke påvirke mye utenom humøret hvis smerten varer mer enn min per timer. En varm klut hjalp noe. Skal også søke på engelske forum og gjøre bildene så små som mulig (gulvet og foten trenger ikke å være på bildet bare 5-mm utenfor såret (den hvite kanten)).


Hvis såret oppstår som følge av et dyrebitt. Spesielt eldre og diabetikere bør være obs på sår på føttene. Hvis det i tillegg er tegn til infeksjon i såret er det spesielt viktig å oppsøke lege.


Hvis du er sammen med han, har god kontroll og kanskje distraherer han med andre aktiviteter kan det være forsvarlig å ta den av i perioder – på ditt ansvar. For som sagt skjønner ikke dyret hva som er sitt eget beste. Ved gapende sår foregår helingen sekundært. Det vil si defekten fylles ut av det bindevevet som vokser frem fra hele sårflaten, og som kalles granulasjonsvev (latinsk: lite korn) fordi overflaten har et kornet utseende.


Granulasjonsvevet blør lett og er helt følelsesløst siden det ikke inneholder nerver. Jeg har badefilm, og slike svinedyre filmbandasjer. Selve badefilmen synes jeg ikke er noe særlig. Den plasten som skal limer er jo så myk og føyelig.


Svindyrt, ja, men vil man ha vann på kroppen så må man bare. Aseptisk eller non-touch-teknikk bør brukes ved skifting av bandasje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg