mandag 11. august 2014

Tørre vafler kjevle

Ta små emner av deigen og mel på bakebordet, kjevle tynt ut, legg på pappskiven, bruk en skarp kniv eller pizzahjul og skjær rundt. Legg rundingen i vaffeljernet og stek til vaffelen er gylden. Legg de stekte vaflene på rist til avkjøling. Vi anbefaler deg å lage tørre vafler dersom du vil lage noe raskt, enkelt og godt!


Elin Vatnar Nilsen, som står bak den populære bloggen krem. I dag har jeg stekt tørre vafler etter oppskrift som jeg fikk av min mormor.

Enkelt og raskt å lage, og faller i smak hos de fleste. Så her ble der servert vafler og saft på terassen i dag, til stor glede for store og små i nabolaget. Laget dobbel porsjon når jeg først var i gang, og har puttet resten opp i en kakeboks. Navnet i seg selv er temmelig forklarende.


For å gjøre de ekstra gode og fine så har jeg dyppet deler av vaflene i sjokolade. Lørdag markeres vaffeldagen, og i samarbeid medpotetmel. Sprø vafler som du kan spise som dessert, gjerne dyppet i sjokolade og servert med krem og frukt, som kake til kaffekoppen i solveggen, eller ta med noen hjerter smurt med pålegg i tursekken. Eva sine tørre vafler.


Rør smør og sukker kvitt.

Pisk egga saman og rør i litt om gongen. Smør vaffeljernet med litt smør og stek hver vaffel i ca halvannet minutt, eller til de er gylllenbrune. Avkjøl vaflene på rist, og gjenta med resten av røren. Disse vaflene er best å oppbevare på boks. Kjekt å ha på lur i en kakeboks.


Tørre vafler kalles også kakevafler. Passer fint til både kaffe og te – eller et glass kald melk. De er i tillegg glutenfrie, men tenk da på hva du har stekt i vaffeljernet tidligere om du venter gjester med cøliaki.


Når du lager verdens beste vafler starter du med å piske egg og sukker godt sammen. Deretter rører du inn melk, kulturmelk og vann. Bland sammen alt det tørre og pisk det inn i væsken til du får en klumpfri røre. Denne hører til blant våre norske tradisjoner.


Slik gjør du: Bland det tørre , smuldre inn smøret og bland inn melk. Kjevle ut emner som passer til vaffeljernet. Dette er en kake jeg faktisk ikke hadde hørt om, før for fire år siden.


Jeg stod på julemarked med noen havrekjeks og litt håndarbei og noen solgte tørre vafler på samme marked. Det skulle ikke mer enn en smaksprøve til før jeg skjønte at dette måtte jeg prøve ut selv! Jeg tok utgangspunkt i Veganmannens vafler , men har gjort et par endringer.

Hjemmelagde havrekjeks er helt nydelig og perfekt å unne seg til kveldskosen, med litt brunost eller annen god ost på. Mange har den også som et fast innslag i julebaksten. Husk å la deigen stå kaldt en god stun gjerne natten over, slik at den blir enklere å kjevle ut. Det kan være vanskelig å kjevle ut deigen tynt nok rett på bakebordet, og et godt tips er å kjevle ut deigen på et flanellaken som er dekket med hvetemel, eller du kan bruke baksiden på en voksduk. Jeg har lyst til at alle skal få smake norske vafler , og her har de tatt imot meg med åpne armer.


Vaflene selger som varmt hvetebrø sier hun. Selv liker Stine vaflene best med kardemomme og rømme i røra, også spises de varme med økologisk smør fra Røros meierier og brunost fra Den blinde ku. Ha alt det tørre i en bolle og spe med litt av melken om gangen. Juster røren med litt vann eller melk om den er for tykk.


Stek vaflene og server dem gjerne varme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg