mandag 25. august 2014

Hvilken uke fødes tvillinger

Men når fødte dere? Jeg vil gjerne de skal være der inne en liten stund. Som tidligere nevnt, er det ikke uvanlig at tvillinger fødes før tiden. Det er ofte mange mennesker til stede ved tvillingfødsel, men med unntak av studenter så har både jordmødre, barnepleiere, anestesi lege og fødselslege sin funksjon.


Fødsel av tvillinger og trillinger. Skrevet av: Heidi Thornhill, lege og Susanne Albrechtsen, gynekolog. De fleste tvillinger fødes på vanlig måte (gjennom skjeden). Flertallet fødes noen uker før termin, gjennomsnittlig ved uker.


Går fødselen i gang av seg selv etter uke 3 gjøres det ikke forsøk på å stoppe riene. Hvordan regner vi ut graviditetslengden? Som utgangspunkt i vår guide gravid – uke for uke har vi gjennomgående utgått fra siste menstruasjons første dag. I virkelighetet inntreffer selve befruktningen omtrent dager senere, hvilken betyr at man ikke er gravid de første dagene av graviditeten. Om barna fødes i hodeleie er det som oftest jordmor som tar imot dem.


Gynekolog er også til stede eller i nærheten, og klar til å hjelpe om det blir nødvendig. Barnet som ligger an til å bli født først. I en periode økte forekomsten av tvillinger og trillinger på grunn av fremgangsmåten man brukte ved prøverørsbefruktning. I senere år har imidlertid metodene blitt mer avanserte.


Hyppigheten av toeggede tvillinger øker noe med morens alder og er til dels arvelig. Således forekommer toeggede tvillinger oftere i enkelte familier, og varierer også noe med etnisk tilhørighet. Det fødes flest tvillinger i Afrika, færrest i Asia, mens den vestlige verden ligger i midten. Noen av barna som fødes i uke overlever ikke selve fødselen, eller dør like etter fødselen til tross for forsøk på behandling.


I dag overlever prosent av de som legges inn på norske nyfødtavdelinger i uke 2 sier Rettedal. På fødeavdeling har vi tilgjengelig fødselslege, anestesilege og barne. Alt om tvillinger. Gravid uke – Fostrets utvikling.


Lungene fortsetter å utvikles og pusterørene holder på å ta form. Lungene som helhet er ett av de organene hos barnet som er sist ferdigutviklet. Eneggede tvillinger blir derimot til av at ett befruktet egg deler seg en ekstra gang. Flest tvillinger i Afrika: av menneskefødsler resulterer i tvillinger , og en fjerdedel av disse er eneggede.


En fjerdedel tvillinger blir født som eneggede tvillinger , og tre fjerdedeler blir født som doble tvillinger. Selv om årsakene til tvillinger ennå ikke er kjent vitenskapelig, er det et faktum at genetiske egenskaper, hormonell struktur og infertilitetsbehandling direkte påvirker utfallet av fødsler. Debatten raser etter at KrF fikk gjennomslag for å fjerne retten til fosterreduksjon av tvillinger inntil uke i. Forumet for deg som venter tvillinger , eller er foreldre til tvillinger. Forskjellig størrelse på tvillinger i uke 9. Fosterutviklingen begynner med befruktningen – sammensmeltingen av en eggcelle og en sædcelle.


Det modne egget løsner fra eggstokken omkring menstruasjonsperiodens fjortende dag og fanges opp av egglederen, som transporterer det langsomt frem mot livmoren. Ukene i et svangerskap telles normalt fra siste menstruasjon. Dette kalles også mors uker, i motsetning til fosterets uker som telles fra selve befruktningen, og er omtrent lik mors uker minus to.


Når fødes tvillinger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg