torsdag 7. august 2014

Blør mindre under mensen enn før

Er det vanlig at man blør mindre enn vanlig under mens en måned? Nå blør jeg mest når jeg går på do og litt utenom. Har ikke hatt ubeskyttet sex. Etterhvert som hormonsystemet blir mer modent, vil gjerne mensen stabilisere seg og mange opplever da at blødningene under mensen blir mer moderat. Menssmerter kan også tilnærmet forsvinne i løpet av årene og etterhvert bli helt borte.


Slik du beskriver mensen din, forstår jeg at du blør mye mindre enn før. Dette er helt normalt. En del jenter har mensen i tre dager, andre i over en uke. Noen blør mindre , og andre mer.


Da kan man føle seg slapp og uopplagt. SVAR: Hei jente år. Takk for at du skrev til ung. Det høres veldig plagsomt ut for deg å blø så mye når du har mensen.


Alle jenter blør forskjellig mengde, og for noen kan det blø veldig mye. Jeg blør veldig lite under mensen , kan jeg bruke tampong? Jeg fikk mensen før jul, og nå blør jeg veldig mye, har jeg gjort noe galt?


Studier har vist bedre livskvalitet ved bruk av dette middelet, men legemiddelet kan gi bivirkninger. Rundt en tredjedel av kvinnene blir kvalme og får leggkramper av traneksamsyre. Legemiddelet øker faren for blodpropp, og skal ikke gis til kvinner som fra før har økt blodpropprisiko.


Og at det ikke er trygt å ha sex under mensen ? Mensen starter rett før 13-års alder og opphører når kvinnen. Det er lett å tro at blodmengden som renner ut er større enn den egentlig. Men hvis må du holde deg hjemme under menstruasjonen fordi du blør gjennom. En vanlig menstruasjon varer i mindre enn dager, og du blør mindre enn 80.


Menstruasjon, ofte bare kalt mens eller mensen , er en månedlig blødning fra livmoren hos jenter og kvinner i fruktbar alder som ikke er gravide. Menstruasjonen er en del av menstruasjonssyklusen, som er en fysiologisk syklus, det vil si et regelmessig gjentatt forløp i kroppen, som er styrt av kjønnshormoner. Heller ikke lengden på en menstruasjonsblødning er lik. Mens noen bare blør et par dager, strekker mensen seg over bortimot en uke for andre. Selve mensblødningen varer som regel fra to til fem dager, men det er ikke uvanlig at det kommer litt brun spotting før den røde, friske blødningen kommer i gang, sier Romundstad.


Vi prøver å bli gravide. Fikk mens til rett tid for dager siden men jeg blødde mye mindre enn vanlig og den varte bare dager. Til vanlig blør jeg masse og det kommer mye klumper men ikke denne gangen.


Kan jeg være gravid eller erdet vanlig å blø mindre noen ganger? Men andre blødninger kan man ikke gjøre noe me annet enn å ta det med ro og unngå samleie mens blødningen varer. Blør du tidlig i svangerskapet, kan man sjekke med ultralyd om fosteret lever, eller det går an å ta blodprøver hos fastlege med et par dagers mellomrom for å se om nivået av svangerskapshormonet hCG øker eller synker. Skriv opp når hver menstruasjon begynner, når den slutter og når du blør innimellom. Ser du at blødningen kommer 12- dager før neste menstruasjon og aldri ellers, kan du regne med at det er en eggløsningsblødning.


Hvilke sykdommer kan ligge bak slike blødninger? Mange kvinner får smerter i nedre del av magen, og noen ganger i ryggen og beina, like før eller under menstruasjonen. Det kan være en betennelse i livmorhalsen eller livmorslimhinnen.


Smertene skyldes trolig en overproduksjon av prostaglandiner (en gruppe umettede fettsyrer) som får livmoren til å trekke seg sammen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg