tirsdag 26. august 2014

Barnesykdommer utslett

Det finnes mange ulike barnesykdommer , og det kan være vanskelig å skille forskjellige utslett fra hverandre, da noen av de ligner på hverandre. Som regel vil utslettet forsvinne av seg selv, men dersom barnet har nedsatt allmenntilstan er det lurt å oppsøke lege. En annen vanlig årsak kan være medikamentreaksjon, mens smittsom hjernehinnebetennelse er en sjelden årsak. Det finnes vaksine mot de fleste barnesykdommene i barnevaksinasjonsprogrammet og forekomsten er derfor lav.


Lett nedsatt allmenntilstand med feber og redusert matlyst.

Kløende utslett etter 1-dager. Etter hvert tørker blemmene inn og danner skorper som faller av etter ytterligere 1-uker. Typisk for utslettet er at barnet har alle stadier av utslettet på kroppen samtidig. Sykdommen kalles den sjette barnesykdommen fordi den inngår i en rekke med barnesykdommer med utslett : Meslinger, røde hunder, skarlagensfeber, den femte barnesykdom, hånd-fot-munn-sykdom. Den sjette barnesykdommen skyldes et herpesvirus - vanligvis humant herpesvirus (HHV-6), noen ganger HHV-7.


Både barn og voksne kan rammes av smittsomme barnesykdommer. Noen av barnesykdommene gir klassiske utslett. Klikk på lenkene for å se bilder av de forskjellige utslett.

Akutt debut med feber, halssmerter, belagte tonsiller og rød munnslimhinne (enantem). Diffust, småprikkete rødt utslett i ansiktet unntatt området rundt munnen, som virker ekstra blekt. Det tar mellom to og tre uker fra man smittes, til sykdommen bryter ut.


Når sykdommen bryter ut, får barnet gjerne lett feber samtidig som et småflekket utslett oppstår. Barnesykdom med utslett og feber som forårsakes av rubellaviruset. Meslinger (morbilli) er den mest smittsomme av alle barnesykdommer. Meslinger starter ofte med feber, hoste og rennende nese og øyne.


Utslett og hudsykdommer. Det kan komme i forbindelse med infeksjoner, allergi eller hudirritasjon. Deretter utslett bestående av lyst røde, ikke-konfluerende makler som vanligvis først kommer til syne bak ørene og i hodebunnen. Sprer seg til ansikt, hals, trunkus og ekstremiteter i løpet av et par dager, samtidig som de først affiserte hudområdene avblekes. Rammer oftest kun barn under tre år.


Behandling Kle av barnet så det ikke er overopphetes, og husk å sørge for rikelig med drikke så det ikke oppstår væskemangel eller dehydrering som i neste omgang kan kreve sykehusinnleggelse. På grunn av risiko for å smitte sårbare personer i omgivelsene, kan det være greit å vite hva som er hva. Begrepet barnesykdommer omfatter stort sett det samme som barnesykdommer med utslett , som igjen grovt sett er sykdommene nevnt i listen under.


Man skiller mellom denne gruppen og mer alvorlige sykdommer det vaksineres barn mot, som også kan ramme voksne, men som sjelden gir utslett.

De fleste barnesykdommer gir barnet et utslett , men ikke alle. Dette er en oversikt over noen vanlige utslett og hudforandringer som kan oppstå hos små barn. Nettside fra Helsebiblioteket. Ifølge helsesøsteren er utslett ledsaget av feber hos barn i barnehagealder en nokså hyppig årsak til at foreldre tar kontakt med helsepersonell. Det er derimot sjelden at et utslett som kommer sammen med feber hos barnet er farlig.


En vanlig årsak til feber hos barn er virusinfeksjoner. Noen virusinfeksjoner kan gi utslett. Imidlertid kan de gi ganske utbredte og kløende utslett. Flere av barnesykdommene får man i dag vaksine mot via barnevaksinasjonsprogrammet. Mange av disse gir hudsymptomer og utslett.


Har barnet ditt fått utslett ? Her er tipsene du trenger. Det er en lang rekke tilstander som kan gi utslett med blemmer i huden. På fagspråket kalles små blemmer vesikler og store blemmer bullae.


Blemmedannelse skyldes at det øverste hudlaget løsner, og deretter fylles med klar veske eller verk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg