fredag 5. oktober 2018

Hepatitt vaksine helsepersonell

Hepatitt B- vaksine. De første årene ble vaksinen gitt i et tredoseprogram, men senere ble dosestyrken økt og todoseprogram innført. Tilbud om vaksine for ansatte som arbeider i endemiske område. Gjelder vanligvis bare helsepersonell i spesialisthelsetjenesten som over tid (ca. måneder) skal arbeide med voksne pasienter med smittsom lungetuberkulose eller med dyrkning av mykobakterier i mikrobiologisk laboratorium.


I denne gruppen fantes blant annet helsepersonell som hyppig var ”i direkte kontakt med blod og blodholdige kroppsvæsker” (2), og det ble gitt eksempler på hvilket helsepersonell som burde vaksineres mot hepatitt B ( 3).

Arbeidsgiver skulle betale vaksinasjonen. Vaksine mot hepatitt B. Etter vaksinering lager kroppen antistoffer mot hepatitt B-viruset. Disse antistoffene bekjemper hepatitt B-viruset hvis kroppen kommer i kontakt med viruset senere. Tre injeksjoner er nødvendig for at vaksinen skal gi fullgod beskyttelse. Verdens helseorganisasjon (WHO).


Tilbudet om hepatitt B- vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet ble utvidet til å omfatte alle barn født fra og. Faglig veileder for utredning og behandling av hepatitt C hos voksne.

Risikofaktorer for hepatitt C-smitte blant sprøytemisbrukere. Dalgard O, Egeland A, Ervik R, et al. Det er vanlig at man tar en blodprøve 1-måneder etterpå for å kontrollere at man har fått god nok effekt av vaksinen.


Sykdommen spres vanligvis ved at man spiser mat eller drikker vann som er forurenset av avføring (fekal-oral smitte). En annen smittekilde er forurenset vann i svømmebassenger. Det finnes en effektiv vaksine til forebyggelse av hepatitt B. Twinrix er en kombinasjonsvaksine mot både hepatitt A og hepatitt B. Det trengs to doser med fire ukers mellomrom for å få kortvarig beskyttelse (ett år) mot hepatitt A og delvis beskyttelse mot hepatitt B. Ny behandling for hepatitt C gjør at over prosent av de som er smittet kan kureres.


Behandlingen er trygg og har få bivirkninger. Det er derfor viktig at alle som kan ha blitt utsatt for mulig smitterisiko for hepatitt C blir undersøkt med en blodprøve. Antistoffmåling er særlig viktig for helsepersonell og andre som er spesielt utsatt for blodsmitte.


Enkelte risikogrupper, som medisinstudenter, bioingeniørstudenter og personer under år som har opphav i land med mye hepatitt B, kan ha rett på gratis vaksine. For risikogruppene anbefales vaksine mot hepatitt B virus. Det gis da tre injeksjoner i løpet av måneder. Kroniske bærere med alvorlig kronisk hepatitt kan behandles med interferon.


Virus overføres via for eksempel blodkontakt, åpne sår eller seksuell kontakt.

Livslang beskyttelse etter fullført vaksinasjonsprogram med doser. Beskyttelsen varer i flere tiår. Ved reiser på kort varsel (innen uker) kan det gis immunglobulin i tillegg til vaksine. Når andre vaksiner eller immunglobuliner skal gis samtidig med Havrix, må de injiseres på separate injeksjonssteder. Det er ikke kjent om vaksinen kan forhindre utbrudd av hepatitt A dersom vaksineringen skjer senere enn dager etter smittetidspunktet.


Ikke anvendt vaksine og avfall bør destrueres i overensstemmelse med lokale krav. Viruset forårsaker potensielt alvorlig og langvarig leverbetennelse, og er vanlig i hele verden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg