torsdag 25. oktober 2018

Betennelse i endetarm

Det er da best med probiotika i flytende form, les Biola. Stress vil alltid forverre kroniske betennelsestilstander, men det er ikke alt stress som kan kontrolleres. Muligens ville det kunne gi deg en bedring om avføringen ikke var så hard. Drikke nok og svisker?


Hos noen med proctitt ( betennelse i endetarm ) har det god effekt å skylle med.

Proktitt er en betennelse i endetarmsåpningen (anus) og i slimhinnen i endetarmen (rektum). Symptomene kan variere betydelig. I starten kan du ha ubetydelige problemer. Den betennelse i endetarmen er ofte ledsaget av blødning og smerter.


I alvorlige tilfeller kan den betente endetarmen slipper en puss eller slim utflod. Rektal betennelse kan være forårsaket av en rekke forskjellige faktorer, alt fra seksuelt overførbare sykdommer til autoimmune sykdommer. Medfødte sykdommer i endetarmen er sjelden, men endetarmsatresi forekommer.

Dette er en manglende forbindelse mellom endetarm og anus. Denne og andre misdannelser oppdages som regel i spedbarnsalder. Hvorfor er det så sårt og smertefullt omkring endetarmåpningen? Smerter i dette området kan skyldes en rekke forskjellige tilstander. Noen inkluderer også det som kalles irritabel tarm i denne sekkediagnosen.


Disse undersøkelsene bekreftet at Trude hadde en betennelse i tynn- og tykktarmen. Ved å studere under et mikroskop prøvene som ble tatt av slimhinnen kunne man fastslå at hun hadde Crohns sykdom. Ved betennelse i abscessen kan pusset presse seg vei ut mot overflaten.


Denne veien fra en byll og ut mot overflaten kalles en fistel, og den vil kunne bestå også etter at betennelsen er leget. Den kan bli inngangsport for senere infeksjoner. Utposninger på tarmen, eller divertikler, er en vanlig tilstand som kan gi smertefulle magekramper, men de fleste har ingen symptomer. Blir utposningene betente, kalles dette divertikulitt. Men vår kunnskap om dette er fortsatt begrenset.


Mens hyppigheten av for eksempel kreft i magesekken er falt til en tredjedel gjennom de siste tiårene, så er det ikke skjedd noe fall når det dreier seg om kreft i tykktarm og endetarm. Sykdommen kan oppstå livet gjennom, men er sjelden før års alderen.

Irritabel tykktarm Hva er irritabel tykktarm? En ufarlig tilstand med bevegelsesforstyrrelser og endret følesans i tykktarmen. Viser seg med symptomene magesmerter, vekslende avføring, hard mave eller diaré. Kreft i tykk- og endetarm omtales ofte under ett (kolorektal kreft).


Fagtermen for kreft er cancer. Selv om en svulst i tarmen er godartet (polypp), må den oftest opereres. Grunnen til dette er at den kan utvikle seg til en kreftsvulst. Tykkende smerte i endetarm. I den akutte fasen av sykdommen oppstår betennelse nær rektal fiber, ledsaget av dannelse av pus.


Pasientens kroppstemperatur stiger, det er hevelse og rødhet i anus. Diffuse smerter er gjerne et sent fenomen. Anemi er vanligst ved svulst på høyre side, forstoppelse vanligst fra venstre.


Jeg har over ett par måneder hatt problemer med utflod og betennelse fra endetarmen. Jeg har et par små hermorroider på utsiden av endetarmsåpningen. Disse har vært der over en lengre periode.


Ved ulcerøs kolitt er det betennelse og sår i tykktarm og endetarm. De syke tarmdelene opptrer ofte flekkvis omgitt av normal tarm. Betennelsen berører alle lag i tarmveggen. I tillegg kan koloskopi avsløre andre sykdommer eller tilstander, som for eksempel betennelse i tarmen.


Flere land tilbyr undersøkelse av tykktarmen til hele befolkningen, og i land som Tyskland er koloskopi en del av det offentlige helsetilbudet. Man kan også få feber og kvalme. Andre tegn kan være at avføringen er hardere eller løsere enn normalt og at magen kjennes oppblåst.


Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, og dessuten den arvelige tykktarmssykdommen familiær colonpolypose. En ileostomi kan være varig eller midlertidig. Det siste er aktuelt i forbindelse med betennelse , tarmslyng, operasjoner på endetarm og ileoanal anastomose (IAA).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg