fredag 25. desember 2015

Sår på tunga

Infeksjoner som kan gi sår på tungen inkluderer candida, herpes simplex, helvetesild (varicella-zoster), coxsackie, HIV og syfilis. Autoimmune sykdommer kan også gi sår på tungen. Dette inkluderer lupus, ulike typer pemfigoid (blemmedannende sykdom som først og fremst rammer eldre mennesker), og epidermolyse. After rammer opptil av befolkningen fra tid til annen.


Sår på tungen - sår som ikke gror etter to eller tre uker kan være tegn på alvorlig sykdom som kreft, mens kortvarige sår også kan skyldes sykdommer som herpesvirusinfeksjon eller autoimmune slimhinnelidelser. Hvitt belegg på tungen - kan være tegn på soppinfeksjon og kan da ofte skrapes av. Etterlater da en rødlig overflate.


Dette er problematisk, for min mann synes jo dette er mistenkelig. Jeg leste nå nettopp at mangel på B-vitaminer kan føre til sår tunge , men har ingen klare symptomer på blodmangel. Uff denne tunga mi blir bare verre. Ikke ser den særlig digg ut heller, grønnaktig helt innerst. Ikke fristende å kline med meg for å si det sånn, så er den jævlig sår.


På morningen har jeg noe guff (hvitt som ligner snørr, bare det er helt hvitt) nederest i munnen ved siden av jeksla. Jeg begynte med halsbetennelse, så fikk jeg sår forran på tunga , så nå dager senere er tunga mi hvit, noen blemmer, noen normaltungefargefelt, som gjør vondt. Jeg klarer ikke å spise pga vondt i tungen. Jeg har også fått sår i munnen.


Det utvikles etter hvert en fastere svulst. Det opptrer ofte tidlig spredning til lymfeknuter under kjevebenet eller på halsen. Symptomer på denne sykdommen er vondt i halsen, lett feber og 1-mm store blemmer på tungen , på innsiden av kinn eller lepper og på tannkjøttet. Barnet blir vanligvis smittet gjennom hudkontakt, dråpesmitte og avføring.


Sår på tunga

Blemmene brister og etterlater seg overflatiske sår. De forsvinner vanligvis i løpet av 1-uker, avslutter hun. Sår på tungen – sår som ikke gror etter to eller tre uker kan være tegn på alvorlig sykdom som kreft, mens kortvarige sår også kan skyldes sykdommer som herpesvirusinfeksjon eller autoimmune slimhinnelidelser. Alle artikler i NEL og på NHI.


Skraper du bort dette belegget, ser du at slimhinnen eller tungen under er skarpt rød og blør lett. Tungekreft debuterer vanligvis som et kronisk sår med fast, vollformet sårran ofte på siden eller bak på tungen. Det er heller ikke uvanlig at munnvikene er såre og skjøre (angulær cheilitt). Soppinfeksjon i munnhulen kan også ses som røde flekker uten hvitt belegg. Jeg så på den i speilet og den så litt anneledes it men jeg tenkte at det var sikkert bare noe helt uskyldig.


Sår på tunga

Dagen etter syntes jeg chillinøtter (som jeg spiser ofte og er glad i) ble alt for sterkt, klarte ikke å spise det. Neste gang jeg så på tungen min i speilet så jeg klart og tydelig at tungen er veldig rød i kantene langs høyre og venstre side, kun der og resten er normal. Kjente ei dame som hadde sår på tunga og fikk tatt alle mulige prøver og legen greidde ikke å finne årsaken til det. Det viste seg altså at hun ikke tålte.


Mindre infektioner eller irritation är den vanligaste orsaken till tunga ömhet. En viral sår , även kallad en kräfta öm, vanligen visas på tungan (eller var som helst i munnen) till synes utan anledning. Tungen kan fungere som en oversikt over helsen din.


Sår på tunga

Når man er frisk har tungen en jevn, rødlig farge, og en myk, fuktig tekstur. Men om en lider av en ubalanse i organene kan dette manifestere seg som missfarging, uttørking eller gjennom hvite merker på bestemte deler av tungen. Til en annen innsender, som også spør om hvitt belegg på tungen , svarer mikrobiolog Andreas Christensen at dette er ganske vanlig, og kan i mange tilfeller ansees som et normalt fenomen – særlig blant røykere. Vorter på tunga eller tannlegeskrekk?


Uansett årsak vil belegget i de fleste tilfeller gå bort av seg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg