torsdag 24. desember 2015

Feber baby

Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Barn får lettere feber enn voksne.


C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. En viktig hovedregel er at feber uten kjent årsak alltid skal konfereres med lege.

Med feber mener vi rektaltemperatur på over grader. Alle barn under tre måneder bør undersøkes av lege dersom de har feber , uansett allmenntilstand. Se til barnet minst to ganger den første natten med feber.


Små barn kan lett få høy temperatur uten å være spesielt syke. Temperaturen varierer vanligvis mellom 3og 3grader, er lavest om natten og høyest om ettermiddagen. Noen barn kan normalt ha enda større temperatursvingninger enn dette.


Barnet bør derfor vennes til at temperaturen skal måles med termometer i. Små barn får lettere feber enn voksne, selv ved mindre virusinfeksjoner.

Det jeg lurer på er: er det farlig for en mnd gammel baby å ha nesten i feber ? Siden vi må vente timer mellom hver paracet, stiger feberen ganske raskt opp igjen, og det blir en del timer med høy feber. Jeg har prøvd å kle av han og ligge på kaldt rom, men det synes han tydelig er ubehagelig. Er det sammenheng mellom tannfrembrudd og feber ? Noen studier viser ingen sammenheng, mens andre har vist at barn kan få noe forhøyet kroppstemperatur to dager før til to dager etter tannfrembrudd.


Noen mener også at det er økt sjanse for at tennene bryter frem hvis barnet allerede har feber. Et barn med en ufarlig febersykdom vil ofte kunne ha en kroppstemperatur mellom 39°C og 45°C i 2-døgn, men ved for eksempel influensa eller andre infeksjoner sees også feber varende i over en uke eller mer. Presise og raske termometer for måling av feber. I praksis sier man at man har feber når man måler en temperatur på 3til 38°C i endetarmen, det vil si en økning på °C fra normalen. Normal temperatur hos små barn varierer vanligvis mellom 3og 3grader, og stiger den til over 3grader, regnes det som feber.


Vær imidlertid klar over at noen barn har større temperatursvingninger enn dette uten å være syke. Når er en nyfødt baby for varm? Det er hvad man i fagsprog kalder din babys almene tilstand – og om den forandres. Husk at feber bare er et naturlig tegn på at kroppen bekjemper en infeksjon. Feberkramper En del barn kan få kramper når feberen stiger.


Da blir barnet stivt i kroppen, får rykninger og mister ofte bevisstheten en kort stund.

Spædbørn får typisk højere feber end større børn. Høj feber hos baby. Det skyldes at de har sværere ved at svede og komme af med varmen. Hvis dit lille barn får høj feber (over grader), så tag tøjet af, fjern dynen og dup eventuelt med en kølig fugtig klud. Sørg også for at temperaturen i rummet ikke er for varmt.


Ved høy feber og redusert allmenntilstand kan det være aktuelt å bruke febernedsettende legemidler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg