onsdag 16. desember 2015

Hvor mange eggstokker har en kvinne

Utfordrer læreboka om kvinners fruktbarhet Kvinner har fått utdelt et begrenset antall eggceller, sier læreboka. Omdiskutert forskning sier det motsatte – at eggstokkene kan vekkes og produsere nye egg i voksen alder. Under innvirkning av FSH utvikles det i tur og orden ett og ett egg i eggstokkene. Cellelaget rundt egget begynner å vokse, og hormonproduksjonen tiltar. Det dannes da væske mellom cellene, og væsken flyter sammen til en væskefylt blære, hvor eggcellen ligger inntil veggen, omgitt av et cellelag.


Eldste kvinne ved profylaktisk inngrep var år, yngste kvinne ved profylaktisk inngrep var år gammel.

Et individuelt, semistrukturert forskningsintervju hvor man hadde tillatelse fra kvinnene til å bruke båndopptaker under samtalene, ble anvendt. Hvor kommer underlivssmerter fra? Smertene kan komme fra ett eller flere av organene i underlivet, fra livmoren, egglederne, eggstokkene eller bukhinnen som omgir disse organene.


Smerter nederst i magen kan også skyldes en tarmsykdom eller en rygglidelse. Mange kvinner har underlivssmerter uten at det går ann å finne noen sikker årsak. Det som er helt avgjørende for å få et barn til slutt, er hvor gammel kvinnen var da hun tok ut eggene, og hvor mange som ble fryst. En kvinne som frøs egg eller færre som 35-åring eller yngre, har prosent sjanse for å få et levende født barn i fremtiden.


Derfor er det mye man ikke vet om denne prosessen i mange arter. Hovedprinsippet er at det finnes to veier gonaden kan gå, da det finnes to forskjellige sett gener som kan skrues på og gjøre ferdig utviklingen til enten testikler eller eggstokker.

Noe må skyve balansen over i den ene retningen. Det er spesielt to forhold som overrasker mange kvinner i forbindelse med menopause: Det er tidspunktet for når menopause-relaterte symptomer inntreffer og hvor bredt spekteret av ubehag og plager kan være. Disse kan deles inn i tre kategorier: Vasomotoriske plager så som hetetokter, svettetokter, søvnløshet med flere.


Undersøkelsestiden varierer fra minutter til time, avhengig av hvilket område som skal undersøkes og hvor mange bilder som skal tas. Undersøkelsen gjør ikke vondt i seg selv, men det kan være vanskelig å ligge stille. Det er derfor viktig å finne en stilling som er behagelig. Jeg var da det skjedde og gikk rett i overgangsalderen.


For min del har dette vært helt uproblematisk. Overgangsalderen, klimakteriet, er i utgangspunktet en normal prosess og ingen sykdom. Symptomene skyldes at eggstokkene gradvis slutter å fungere rundt års alder.


Jeg vurderer sterkt å fjerne livmoren. Eggstokker også pga endometriose. Er også veldig i tvil pga bivirkninger og benskjørhet. Hvordan forandret det seg for dere? Er sexlivet det samme?


Vet jo at man slipper mensen, men hva med annen utflod? Er nemlig veldig plaget med spotting. Jeg tviler ikke på at mange kvinner ikke får hjelp for problemene sine, kommenterer Kirste.

Det er viktig å utelukke andre årsaker enn lavt testosteronnivå når det gjelder plager i forbindelse med seksuallivet. På samme tid er det vanskelig å definere hva som er et lavt testosteronnivå. Hvis du vil vite når du kan forvente at din overgangsalder begynner, og hvordan den blir, så er det for noen en mulighet å spørre sin mor hvordan det var for henne.


Dette varierer fra kvinne til kvinne. Som hovedregel er det stor likhet mellom mødre og døtre hva dette angår. Immunterapi har enda ikke vist seg å gi en bedre overlevelse i behandling av eggstokkreft, men til høyre kan du lese om en klinisk studie hvor immunterapi er en del av behandlingen. Hos kvinner som ennå ikke er kommet i overgangsalderen, vil en operasjon hvor eggstokkene blir fjernet bety at produksjonen av det kvinnelige hormonet østrogen opphører, og kroppen kommer i overgangsalderen.


Symptomene på livmorhalskreft kan variere fra kvinne til kvinne og avhenger av hvor langt sykdommen har kommet. Livmorhalskreft på et tidlig stadium gir ofte ingen symptomer, og kan oppdages når det tas celleprøve fra livmorhalsen. Hos mange oppdages sykdommen tidlig, og i slike tilfeller er muligheten for helbredelse god.


Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Ytre del av livmoren er muskulatur. Fra øvre del av livmoren og ut til begge sidene fører to trange kanaler, egglederne, ut i bukhulen i området hvor eggstokkene ligger. I forbindelse med eggløsning vil egg skilles ut fra eggstokkene, fanges opp av egglederne og egget vandrer ned til livmorhulen. Til andre tider SIGNALISERER underlivet med smerter, men det kan være veldig vanskelig å finne ut av hvor smertene kommer fra.


Og det er mange muligheter. Smertene kan stamme fra urinveiene, fra tarmsystemet eller fra kvinnens underlivsorganer. Kjønnsforskere har vært opptatt av å avsløre tatt-for-gitte sammenhenger mellom kropp og identitet. Men kropp og kultur er tett sammenvev sier Solbrække.


Det som slo oss var hvor sterkt sorgen var knyttet til å ikke bli biologisk mor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg