tirsdag 23. juni 2015

Syk på ferie utenfor eøs

Reiser du på høstferie til et land utenfor EØS -området, som Thailand eller Tyrkia, har du ikke krav sykepenger om du blir syk. Her er reglene du bør kjenne til. Ved sykdom som inntreffer utenfor EØS har man derimot ikke rett til sykepenger.


Man vil da først ha rett til sykepenger fra det tidspunkt man er tilbake i Norge og får sykmelding fra norsk lege. Ble du syk i ferien ?

Blir du syk mens du er på ferie , kan du ha krav på å få utsatt feriedagene. Hege er frisk, men vet at hun bør ha reiseforsikring. Heges venninne Kari var på ferie i USA, og da Kari ble syk , måtte hun legges inn på sykehus der.


Ettersom Kari ikke hadde reiseforsikring, måtte hun dekke alle utgiftene til sykehusbehandling selv, noe som ble kostbart. Ferieloven skiller ikke på hvor du er på ferie når du blir syk. Får du en gyldig sykemelding i utlandet, har du altså rett til ny ferie senere på året. Annonse: EØS -avtalen.


Var du ikke hos legen da du var syk i ferien , derimot, vil du slite med å få gjennomslag for krav på nye feriedager overfor arbeidsgiver.

Dette fordi ferieloven ikke stiller noe krav til hvor man er for å få utsatt ferien ved arbeidsuførhet. Hva med syke barn i ferien ? EØS -land må du kjøpe en egen reiseforsikring. Det betyr at du ikke vil få erstattet ferien dersom barn eller familiemedlemmer blir syke i seks virkedager eller mer i ferieperioden. Hva skjer hvis man blir syk i et land utenfor EØS ? Dersom du er så uheldig å bli syk rett før eller i ferien , kan du kreve å få igjen disse feriedagene senere i året. Men vær klar over at sykdom på utenlandsferie utenfor EØS området ikke gir rett til sykepenger og dermed medfører at å få igjen feriedag.


Det kan også være lurt å oppsøke lege på stedet og få en legeerklæring på engelsk før du drar hjem (i tillegg til å oppsøke lege i Norge). Om arbeidstaker i et slikt tilfelle vil ha krav på sykepenger følger ikke av ferieloven, men av bestemmelser i folketrygdloven om vilkår for retten. Feriepengene skal dekke de dagene du faktisk er på ferie og vil dermed dekke manglende lønn når ferien avvikles på et senere tidspunkt. Rett til sykepenger i ferien forutsetter at vilkårene for sykepenger er oppfylt. Feriedagene er nå utsatt, og avvikles senere på året.


Arbeidstaker må likevel sjekke at reisen er forenelig med sine plikter som sykemeldt. Vær oppmerksom på at dette også kan ha betydning for utsettelse av ferie. Ifølge ferieloven kan du få utsatt ferien dersom du blir syk i ferien.


Vanligvis innebærer dette at feriedagene blir omgjort til sykepengedager, men det.

Det får du først når du er tilbake i Norge og får sykmelding fra norsk lege. Les også: Nå må kredittkortselskapene slutte med å fakturere kundene et. Annerledes stiller det seg dersom arbeidstakeren krever utsatt ferie som følge av sykdom i ferien , jf. Dersom arbeidstakeren blir syk i løpet av ferien og avvikler ferien som avtalt, vil det ikke foreligge et inntektstap, og den ansatte vil ikke ha rett til sykepenger for perioden, jf. Med fokus på bransjekunnskap og solide samarbeidspartnere reiser du alltid trygt med oss.


Drømmer du om å reise til et eksotisk sted – vi hjelper deg finne det beste reisemålet! Nysgjerrig på hvem vi er? Bestill Hotell, Opp til Rabatt. Søk og finn de beste og billigste reiser i ett og samme søk.


Risskov Bilferie har mange gode avtaler med hoteller og overnattingssteder i hele Europa. Fraværet må da registreres med en annen fraværstype, for eksempel fravær uten lønn. De fleste velger å la ferien stå som brukt. Blir man syk utenfor EØS vil man først har rett til sykepenger fra det tidspunkt man er tilbake i Norge og får sykemelding fra norsk lege. Arbeidsgiver skal varsles første sykedag for å ha rett til sykepenger.


Det er ikke tilstrekkelig å si fra når man er tilbake etter ferien , slik reglene er for rett til ny ferie. Sykdom utenfor EØS gir ikke sykepenger. Dersom du blir syk utenfor EØS -området har du fortsatt krav på feriedager, men det blir i såfall ubetalt. Dersom man blir syk mens man er på ferie i utlandet, vil man fortsatt ha rett til å få utsatt de aktuelle feriedagene man er syk. De øvrige vilkårene for å fremsette et krav om utsatt ferie på grunn av sykdom som oppstår i ferien , vil fortsatt gjelde.


Sykepenger Under lovbestemt ferie får man ikke sykepenger fra NAV. Vurderer du å reise mens du er sykmeldt, er det noen ting du må sjekke på forhånd. Les om hva du må gjøre før du reiser. Retten til å få ferien utsatt gjelder uansett hvor du ferierer.


Endringen gjør dermed at du ikke trenger å være syk i mer enn én virkedag før du har rett på ny ferie. LES OGSÅ: Les dette før du signerer arbeidskontrakten. Arbeidstakere som blir syke i dagene rett før de skal ut i ferie , kan få utsatt ferien til et senere tidspunkt samme ferieår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg