tirsdag 16. juni 2015

Søt paideig

Dette er en søt grunndeig til pai. Du kan fylle den med hva du vil, prøv med friskt bringebærfyll eller nøtter og salt karamell! Paideig bør arbeides minst mulig for å unngå at den trekker seg sammen under steking. Søt paideig Paideig er ikke helt umulig å lage, akkurat. Dropp melisen i denne oppskriften dersom du skal bruke den til noe annet enn dessert.


Fyll den med det du selv ønsker og etter en kort tur innom stekeovnen er den klar til å nytes. Etter jeg hadde laget Tarte Tatin, hadde jeg en del paideig igjen, og valgte å lage en frokostpai av den (se bilde over). Selv om paideigen er litt søt , fungerte det veldig greit.


Jeg lagde denne frokostpaien uten å måle opp ingrediensene, og brukte en liten paiform, under halve størrelsen av en vanlig. Med en god grunnoppskrift på paideig kan du lage mange gode dessertpaier. Vel ute av kjøleskapet tar du en gaffel og.


Søt paideig

Lag grov paideig ved å bytte ut noe av hvetemelet med sammalt mel. Paideigen holder seg fint i kjøleskapet i minst en uke, og kan fryses i minst en måned. La den ligge på benken en stund før du kjevler den ut. Paideigen kan også brukes til galette, pai som lages uten form, empanadas, små eplehalvmåner og en rekke andre bakverk. Uten balsamico,vaniljekrem og alt annet rart man ikke har i skapet.


Har egentlig bare mel, sukker, egg og smør - og bær. Kan man lage søt pai av det, eller må man ha vaniljekrem eller annetoppi? Her har du en kjempefin grunnoppskrift på søt og god paibunn, som kan fylles med vaniljekrem og moreller slik som her, eller hva du måtte ønske av annen frukt eller bær. Ta paideigen ut av maskinen og elt den lett for hånd til du har en fast og fin paideig.


Søt paideig

Pakk paideigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minutter før du former paien. Trykk ut deigen i en paiform og la den dekke sidene helt opp til kanten. I kveld er jeg tilbake her på bloggen med en vri på Proteinrundstykker, som er kjempegode og lettlagde Havrerundstykker med cottage cheese (og egg).


Oppskriften ligger fra før i flere varianter her på Det søte liv for jeg synes den gir så supergode rundstykker! Grunnoppskrift til paideig. Pai er perfekt både som middag, kosemat, eller lunsj, og er superenkelt å lage. Foto: Synnøve Dreyer.


HER er oppskriften. Det finnes mange forskjellige oppskrifter på tertedeig, men ser man nøye på dem er de alle en såkalt mørdeig, laget etter 1-2-prinsippet, det er lettere å huske en deig som er enkelt satt sammen, derfor holder jeg meg til denne istedetfor å forandre littegrann her og der og gjøre den nesten ugjennkjennelig. Bland godt ved hjelp av hendene, til blandingen har fått en tekstur som ligner.


Sett paien kjølig ca. Forstek paiskallet ved 2° i ca. Eller du kan bruke en ferdig paideig. Dekk paibunnen med plommer eller nektariner som er delt i biter.


Søt paideig

Bland eggeplommer, sukker, mel og crème fraîche og hell det over plommene. Pai i langpanne går selvsagt også an! Lag et litt røft lokk eller stikk ut stjerner eller hjerter for å pynte på toppen. Flettemønster går selvsagt også. Paideig er jo bare mel, smør og litt vann (kanskje en ts sukker til en søt pai).


Den går helt fint å fryse, og den holder seg også helt fint i kjøleskapet i flere dager dersom det er et alternativ frem til paiskallet skal forstekes. Smuldrepai med epler er en enkel og elsket klassiker i den norske eplehøsten. Server med hjemmelaget vaniljesaus eller en klatt créme fraîche, og nyt de friske, norske eplene i søt innpakning!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg