onsdag 17. juni 2015

Fakta om lyn

Lyn som treffer bakken, søker mot spisser eller fremspring av ledende gjenstander, fordi feltet der er sterkest. Treffer det en god leder med stort tverrsnitt, forårsaker det liten skade, mens lynnedslag i dårlige eller tynne ledere gir sterk oppvarming. Lyn krev elektrisk nedbryting av gass, slik at den kan ikkje oppstå visuelt i vakum.


Men ein har observert lyn i atmosfæren til andre planetar, som Venus og Jupiter. Lyn på Venus er derimot meir diskutabelt. Lynet består av en kort serie elektriske strømpulser.

Et lyn er en stor lysbue som ledes av jordens atmosfæriske luft. Lynstrømmen løper gjennom luften ved at det dannes en elektrisk ledende kanal som strømmen kan løpe gjennom. Det er flere typer lyn. Lyn internt i en sky er mest vanlig.


Lyn fra sky-til-bakke er når et lyn slår ned fra en sky til bakken. Dette er den farligste av lyntypene, og kan både ta liv, ødelegge bygninger og starte branner. Lyn fra bakke-til-sky er når et lyn blir indusert på bakken og går opp til en sky. Lyn og torden finner vi over hele landet, selv om det er enkelte variasjoner.


Agderfylkene, Telemark og Østlandet har mest lyn og torden, mens det er noe mindre lenger nord.

Sommeren har mer lyn og torden enn resten av året, og dette skjer fordi bevegelsene og nedbørdannelsen i skyene er sterkere i denne årstiden. Fakta om lyn og torden. Partiklene skaper statisk elektrisitet når de faller ned og møter bobler med raskt stigende luft. Højsæsonen for lyn og torden siges at være fra juni til august, så vi er i slutningen af højsæsonen.


I løpet av de siste årene har man i områdene over tordenvær observert tre typer storstilte, men meget kortvarige fenomener som tidligere har vært ukjent: For lysånd og lysalv, se disse. Lyn vises på kartet ved de to symbolene nede i venstre hjørne av bildet. Kartet viser et skravert område der bare lyn innenfor den norske, svenske og finske økonomiske sonen blir plottet.


Symbolene indikerer om lynet treffer bakken eller om det holder seg inne i skyene. Når spiste du sist en smakfull geitebiff? Aldri smakt det sier du? Se også: morsomme visdomsord. Vi skal finne ut om det trygt å sitte i en bil når det lyner.


Mange tror at gummihjulene beskytter oss, men er det riktig? For å finne svaret besøker vi et stort lyn -laboratorium. Hovedsiden til Ski- og fotballklubben Lyn. Her finner du siste nytt fra klubben og kan enkelt navigere deg videre til de ulike allianselagene i Lyn.


Fenomenet fascinerer også oss og derfor vil vi finne ut mer om dette. Lyden fra tordenet har en fart på 3meter pr. Torden kan høres fra ca.

Lyset fra lynet er ca. I snitt blir jorden truffet av et lyn ca. Strømstyrken varierer, og der er målt lyn med strømstyrke op til 200.


For at lynet kan springe, skal der være en spændingsforskel på ca. Ja, det er riktig som du sier: Lyn kan gå mellom ulike deler av en sky, mellom to skyer, mellom en sky og den skyfrie lufta omkring og mellom en sky og jordoverflaten under. I det siste tilfellet har vi både sky-til-bakke og bakke-til-sky lyn. Den relative hyppigheten av disse forskjellige typene avhenger av hvor på kloden vi befinner oss.


Lydløse lyn skyldes vanligvis at tordenværet er veldig langt unna. Så langt borte at du ikke hører lyden. Slike værglimt ser du bare om natten, og de er ofte tegn på at det er uvær i vente. Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk.


Norge og Skandinavia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg