torsdag 11. juni 2015

Prematur fødsel historie

Det er vanskelig å forutse hvem som vil føde for tidlig. En sjelden gang prøver legene å forebygge for tidlig fødsel hos spesielt utsatte. En svak livmorhals (insuffisient cervix) øker risikoen for prematur fødsel.


Livmorhalsen, passasjen mellom livmoren og skjeden, klarer ikke å holde på barnet. I mange tilfeller er fødselsterminen usikker. Da har man visse tegn som kan si hvor gammelt barnet er. Nyfødte hvor svangerskapet har vart mindre enn uker, mangler furer i fotsålene, brystvortene er små, huden er dekket med tynt, fint hår (), brusken i ørene er myk, og de ytre kjønnsorganene er ikke fullt utviklet. Fødsel som skjer før uker av svangerskapet er gått, regnes som premature.


Normalt varer et svangerskap i uker. Komplikasjoner hos tidligfødte barn er oksygenmangel under fødselen, hjerneblødning og dårlig lungemodning. Barna vil også være mer utsatt for infeksjoner.


Men listen over prosentdelen av antall dødsfall blant barn under fem år hvor dødfallene er direkte knyttet til prematur fødsel , forteller en annen historie. Der ligger land som Makedonia, Slovenia og Danmark i toppen. Fosteret har ikke fått nok tid til å utvikles og modnes i livmoren før det blir født. Nylig har det blitt gjort en svensk studie, som fant ut at premature barn hadde ingen eller svært få funksjonshindringer når de var blitt ½ år.


Prematur betyr ”umoden”. Er det flere her som har historie med prematur fødsel ? Får dere tettere oppfølging denne gangen? I mitt første svangerskap begynte vannet mitt å gå allerede uker før termin. Kjenner jeg er redd for gjentakelse denne gangen.


Kan jeg kreve tettere oppfølging, eller får man dette kun hvis man har flere premature fødsler bak seg? Til tross for en tøff start utvikles mor-barn-relasjonen til å bli svært positiv på sikt. Vi har også med to rørende min historie i bladet.


Dysmatur betyr at babyen ikke har fått den næringen den skulle på slutten av svangerskapet. Ofte vil man merke det på sf-målene når man måler de, at det går noen ne som et tegn på at babyen ikke får den næringen den skal. Verdenshistorien for hånden – både som magasin og digitalt.


Se alle mulighetene dine her og bestill. Gi et magasinabonnement i gave. Velg mellom og utgaver. Du finner statistikk fra Medisinsk fødselsregister i rapporter og statistikkbanker.


I tillegg kan du søke om tilgang til data for forskning og analyse. I dag markeres verdens prematurdag. I den forbindelse har et forskerteam undersøkt statistikken for dødelighet forbundet med for tidlig fødsel. Av millioner dødsfall blant barn under fem år, anslår forskerne at over én million av disse dødsfallene kan knyttes til komplikasjoner ved prematur fødsel.


I medisinen er prematur noko som kjem for tidleg. Opptil prosent av mødre som har hatt en prematur fødsel vil ha et sekun og hvis mor har hatt to premature leveranser på ra er sjansen for en annen prematur fødsel opptil prosent. Jordmor dokumenterer med NB notat i NATUS at barnelegene er informert. NAV-rettigheter ved prematur fødsel.


Aktuell litteratur. Vi har i tillegg en gripende Vår historie av Ann Cathrine Sverkmo Valleraunet. En ekstremt prematur fødsel innebærer fødsel i andre trimester av svangerskapet. Det betyr at den resterende delen av fosterets vekst og utvikling må foregå utenfor livmoren, og at den kontinuerlige modningen og utviklingen av organsystemene må skje på en nyfødtintensivavdeling. Gå ikke glipp av nyheter og gode tilbud.


Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert! Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg