fredag 5. juni 2015

Lapskaus uten kjøtt

Lys lapskaus med og uten kjøtt On 31. Elin Rusnes Kvingedal. Rotgrønnsaker er nå i sesong, herlige grønnsaker, kortreist og med masse næring. Dette er virkelig tiden for å ha mange ulike grønnsaker til middagsmaten.


Ha kjøttet over i en kjele og hell på vann og buljongterning. Kok opp og senk temperaturen noe, kjøttet skal bare trekke.

La kjøttet trekke til det er mørt, ca. Skrell potet og grønnsaker, og skjær dem i terninger. Hjemmelaget lapskaus er en varmende klassiker til kjølige kvelder, og med høstens rotgrønnsaker får du en smaksrik middag med flotte høstfarger. Denne oppskriften på mørk lapskaus med storfekjøtt er verdens beste, syns vi. Brun det godt i små porsjoner og krydre med salt og pepper.


Skjær kjøttet i terninger. Tilsett kraft og kok opp. La det putre til kjøttet begynner å bli mørt.

Vi er i gang med ei ny veke, og visst du vil lage noko skikkelig godt og enkelt til middag, er lapskaus midt i blinken. En super familiemiddag som etter litt forberedelser kan stå å putre for seg sjølv: Du trenger, ca. Jeg bruker alt mulig.


Kjøper aldri kjøtt til lapskaus , men lager det når jeg har rester etter steker, biffmiddager osv. På det fineste har jeg laget lapskaus av indrefilet av okse, hi hi hi. Sett kjelen på platen, hell i litt mer vann så det dekker kjøttet og kok opp.


Fyll opp med vann, slik at det nesten dekker terningene. Kok opp å la det trekke uten lokk, til alt er mørt, ca. Eller kanskje dugnadsmat til gjengen som har hjulpet til med flytting? Eller rett og slett trøstemat en dag du føler deg litt uggen og småforkjølet.


Det hjelper garantert. Mellom disse to hovedvariantene utviklet det seg tallrike typer avhengig av vane, økonomi eller lokal tradisjon. Lapskaus er både en god rett og er enkel å lage. Denne typiske husmannskosten lages i mange varianter, hvorfor ikke prøve en med lam!


Renskjær kjøttet og del det i terninger (ca. 2xcm). Ha kjøtt og lapskausblanding i kjelen, dryss deretter over melet og rør dette inn.


Som med mange gryteretter smaker også lapskaus ekstra godt dagen etter.

Lag gjerne en ekstra stor porsjon når du først er i gang, tipser Teigen. Strimler det opp, før jeg bruner det i jernpanne. Har i vann, buljongterninger, og litt sukkerkulør, og lar det putre i et par timer til kjøttet er mørt! På slutten av koketiden tilsetter jeg frossen lapskausblanding!


Salte og pepre kjøttet under bruning. Kok ut panna med vann mellom hver gang du har nytt kjøtt i panna og hell kjøttkraften i en stor gryte sammen med det ferdigstekte kjøttet. Da får du med all den gode smaken som er i panna når du steker kjøttet. Vi hadde pinnekjøtt til søndagsmiddag forrige helg, og med kjøtt til overs hoppet jeg bukk over den sedvanlige tanken om å bruke det i mandagens suppe. Han bruker kjøtt av kalvebog i dagens gryte,.


Vil du lage god gjestemat uten å bli stresset? Da er en gryterett ofte redningen, sier Brimi. Men det er ikke slik god lapskaus skal være.


I følge vår første kokebokkjendis Henriette Schønberg Erken er det to typer lapskaus , en som lages av en blanding av salt kokt kjøtt , rått ferskt kjøtt , flesk, løk og poteter samt den tyske som lages av kjøttrester, brunsaus, grønnsaker, løk og poteter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg