mandag 11. mai 2015

Hvordan få luftige sveler

Man må piske egg og sukker til fin, luftig eggedosis, også må melet vendes inn forsiktig. Når røra får svelle en stun så slipper du å bruke så mye mel at du får tunge, flate kaker. Hun synes man helst bør gjøre det for hån sånn at du vet akkurat når røra er perfekt.


Hemmeligheten bak gode sveler ligger altså i håndleddet. Hvordan få luftige sveler ? Uten et hevemiddel blir ikke svelene luftige.

Lavkarbo protein sveler – uten sukker og mel – med proteinpulver. Barndommens luftige sveler. Dere vet de tykke, deilige svelene man får på ferjen?


Eller tykke, myke og luftige lapper som blir stekt på merkedager og av bestemødre landet rundt og som er fulle av smør, kulturmelk og egg? Først som et dugnadsprosjekt fra de ansatte. Med årene utviklet skikken seg til et forventet serveringstilbud blant passasjerene.


Selskapets svelerøre er i dag landets mest kjente, så kjent at man kan kjøpe krus med oppskriften trykket på om bord. Den kan du lage ved å piske 1g meierismør, 1g sukker og gjerne 1-ts vaniljesukker noen minutter til du får en hvit og luftig masse. Smør på godt med krem utover de avkjølte svelene før du serverer.

Sveler smaker også godt servert med smørkrem. Jepp, ta smør og sørg for at det er mykt, så heller du i sukker og rører rundt til du får en luftig krem. I dag er det farmoren min sin utrolig gode lappeoppskrift jeg vil dele med dere.


Disse lappene lager farmor ofte når vi kommer på besøk. Farmor lager verdens beste lapper. De er store, luftige og smaker fantastisk godt. Server dem med sukker, syltetøy, brunost eller det du liker.


Ferjeselskapet Fjordlaget en konkurranse om hvem som hadde de beste svelene. Anne Aarskog fra Hordaland vant, og her er hennes oppskrift på sveler. Du trenger ikke så mye, en teskje burde holde for en deig som skal bli en porsjon rundstykker eller to brød.


Sukkeret blir spist opp av gjæren, så brødet får ikke søtsmak. Proffe bakere bruker malt, en glykogenform som utvinnes fra korn. Får du tak i maltekstrakt eller maltpulver kan du godt bruke det i deigen i stedet for sukker. Steg for steg for hvordan du får luftig og lett smørkrem. Pisk det godt sammen.


Det utvikler seg, og blir bedre og bedre med tiden. Vi forstår de usagte elementene bedre etterhvert. Det er ikke det at surdeigsbrødene ikke var gode fra starten av, men det har vært en reise for å få brødene sånn som jeg liker de, luftige , saftige og med en knasende deilig sprø skorpe.

Slik går du frem for å lage kjempegode luftige boller. En liten digresjon om bruken av fersk gjær: Er temperaturen under grader hever deigen dårlig, er den over grader vil den heve for hurtig og du risikerer store hull i deigen. Deilige myke, søte, varme og luftige sveler med en liten vaniljetvist. Men jeg kan påstå at disse svelene ble veldig gode. Aller best mens de er helt nystekte, men er gode som gull også som kalde.


Vafler som er store og som ikke faller sammen. Dette får du ved å skille eggene og stivpiske eggehvitene og røre disse forsiktig i helt til slutt. Jeg vil ha luftige vafler!


TIPS: Har du en favoritt oppskrift på pannekaker? Prøv å gjør det samme med eggene der. Slik får du virkelig luftige pannekaker.


Det er sikkert mange oppskrifter på nettet, men jeg vet ikke helt hva jeg skal søke etter. Omeletten er gjerne litt kremet og luftig. Tradisjonsrik kaffemat spesielt på Vestlandet.


Visp egg og sukker godt sammen. Tilsett melk og sikt i hvetemel blandet med natron og salt. Stek på takke eller i panne. Denne FANTASTISKE oppskriften fant jeg i et ukeblad under overskriften Lesernes beste. I beskrivelsen av bollene stod det at de blir like lette og luftige som kjøpeboller.


Blant annet lages deigen med melis i stedet for sukker, og væsken skal gis et oppkok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg