For mye eller for lite morsmelkerstatning kan gjøre barnet sykt. Hell det kokte vannet i en ren og sterilisert flaske. Vannet skal ha en temperatur på minimum °C. Grunnen til dette er at morsmelkerstatning kan inneholde sykdomsfremkallende bakterier.
Såkalt hydrolisert morsmelkerstatning finnes også, og denne synes ikke å gi økt utvikling av allergi. Les instruksjonen på pakken og finn ut hvor mye vann og pulver du trenger. Fyll opp i det kokte vannet i ren og sterilisert flaske.
Sjansen for at uønskede bakterier tas opp i tarmen øker. Og ettersom MM også griper tak i mange av disse uønskede bakteriene på sin vei i fordøyelsen, vil fraværet av MM også la flere bakterier får passere videre til tarmene hvor de kan tas opp. Oppbevaring av morsmelkerstatning for senere bruk.
Det er tryggest å lage morsmelkerstatningen hver gang barnet trenger den, og at den inntas med en gang. Dette er fordi ferdiglaget melk har ideelle forhold for vekst av bakterier , særlig i tidsrommet når den ikke er avkjølt (mellom °C og °C). Mange sorter probiotiske bakterier vil gjøre at det ikke blir rom for sykdomsfremkallende bakterier. Noen bakterier i tarmen er med på å lage vitaminer, blant annet vitamin Bog B folsyre og vitamin K (1). Bakteriene er med på å forebygge betennelse i kroppen, styrker tarmbarrieren og bidrar til at immunforsvaret utvikler seg riktig (2).
God hygiene er derfor viktig. Ferdig tilberedt morsmelkerstatning som selges i porsjonspakninger, er et sterilt produkt. Det varme vannet kan være forurenset med kjemiske stoffer eller bakterier fra varmtvannsberederen og vannledningene.
Bruk friskt, kaldt vann som har rent en stun kok opp, og avkjøl til passende temperatur, cirka 40°, før pulveret has i. For å unngå bakterievekst skal det bare blandes opp morsmelkerstatning for ett måltid om gangen. Vi har hatt behov for et alternativ til brystmelk i uminnelige tider. Men det sies at man skal varme vannet til over 70(?) grader for å drepe bakteriene i pulveret. Det har ikke noe med å drepe bakterier som oppstår i melkerester i flaskene. Det står på en eller annen MME-site (husker ikke hvor), og tror det bare gjelder pulver.
For å forhindre bakterieoppvekst i melken anbefaler WHO at vannet skal være over grader når du blander i pulveret. Ikke bruk lunkent vann rett fra springen når du tilbereder morsmelkerstatningen! For mange kan avgjørelsen om å gå over til morsmelkerstatning være et vanskelig valg. Kanskje er det medisinske årsaker til at dere må gå over helt eller delvis til morsmelkerstatning (MME) eller kanskje ting bare ikke ble helt slik du hadde tenkt.
Kalver drikker kumelk, valper drikker tispemelk. Alle arter har morsmelk som er laget for å passe avkommet best mulig. Slik er det også med valper. Det er ett av problemene med morsmelkerstatning – babyer har det for godt når de får det. Foreldre tror ofte at babyene har det bra fordi de vokser som bare det – men det kan faktisk være uheldig for den langsiktige helsen til spedbarn som får morsmelkerstatning.
Så produsenter av morsmelkerstatning prøver nå å få ned. For de som ikke kan amme, fullt eller delvis, finnes HiPP's økologiske morsmelkerstatning , HiPP Combiotik 1. Morsmelk er det beste for spedbarn. Den dekker behovet for energi og næringsstoffer fra fødsel og opp til måneders alder, men det anbefales tilskudd av vitamin D fra ukers alder. Kan man klargjøre mme-måltidene på forhånd? Nei, man anbefaler å bare lage mme for ett måltid om gangen, for å unngå skadelige bakterier.
Kokt vann kan imidlertid oppbevares i kjøleskap i timer, så du kan for enkelhets skyld måle opp rett mengde kokt vann i tåteflaskene og ha dem tilgjengelig i kjøleskapet. Man vet ikke hvilke konsekvenser det har dersom de de over lengre tid får morsmelkerstatning eller grøt som er tilsatt probiotika. Trenger mer kunnskap. Risikovurderingen av industrifremstilte barnegrøter og morsmelkerstatning viser at det ikke foreligger ny informasjon som gir grunn til å endre konklusjonene i vurderingen som VKM gjorde i. I en italiensk studie ble morsmelkerstatning gitt til nyfødte barn som hadde minst ett allergisk familiemedlem og derfor høy risiko for å utvikle allergi. Hos barna som fikk morsmelkerstatning med prebiotika (GOS pluss FOS) var tilfellene av allergi ved to års oppfølging lavere enn hos de barna som ikke fikk morsmelkerstatning med prebiotika.
Prebiotika er ikke fordøyelige oligosakkarider – en type fiber som finnes naturlig i morsmelk. Ettersom oligosakkarider ikke fordøyes (spaltes) i tynntarmen, når de tykktarmen der de metaboliseres av naturlig forekommende bakterier. Prebiotika stimulerer tilveksten av gode tarmbakterier, som bifidusbakterier og laktobasiller.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.