tirsdag 11. juni 2019

Karamellsaus temperatur

Salt karamell er noe som er blitt veldig populært både i kaker og desserter. Et glass med hjemmelaget salt karamellsaus er også fin å gi bort i gave. Her har du en oppskrift på veldig god salt karamellsaus som egner seg til alt fra fyll i kaker, makroner, konfekt og til å helle over iskrem. Den søte karamellsmaken får en liten touch av maldonsalt, som harmonerer perfekt! Og det er ikke så rart – når den fløyelsmyke, deilige desserten kommer på bordet bringer den frem mange gode minner for alle og enhver.


Populært dessert til jul, men også resten av året. Hjemmelaget karamellpudding er en populær dessert, særlig til jul og nyttårsaften. Denne oppskriften passer til ca. Husk at puddingen trenger å stå kjølig minst et døgn før servering. Oppskriften er svært lik den for karameller, den tas bare av varmen litt før, og har litt mer fløte.


Ikke bruk for høy temperatur. La heller karamellpuddingen steke lenger på lavere temperatur , så unngår du piper og småhull i puddingen. La karamellen smelte på lav varme uten omrøring.


Da unngår du at sukkeret krystalliserer seg og at karamellen blir brent. Finnes det noe bedre enn varm karamellsaus ? Av og til passer det jo fint med en bittelitt sunnere variant av en karamell-softis, så jeg har brukt en tykk yoghurt naturell sammen med karamellsausen. Smelt smøret til glasuren i en liten kjele. Rør så inn karamellsaus.


Bland til slutt i vaniljesukker og melis. La glasuren stå i kjøleskapet til den har passe smørekonsistens. Bre den så over kaken med en smørekniv og la kaken stå i romtemperatur til glasuren har stivnet litt. Donut-gründer Talor Brownes favorittråvare er dadler, og her deler hun oppskriften på sin daddelkake med karamellsaus. Hun forteller at det er den rike, karamellaktige smaken og konsistensen som gjør ørkenfrukten til hennes søte favoritt.


Jeg vet det finnes ferdig karamellsaus i butikken og det hender jeg bruker den dersom jeg enten ikke har nok tid eller kremfløte tilgjengelig til å lage min egen. Men hjemmelaget er helt klart best og slettes ikke vanskelig heller. Rask oppvarming gir et høyere smeltepunkt enn sakte oppvarming. Dette kan vi utnytte for å få perfekt karamell.


Ved for høy temperatur blir karamellen mørk, brent og bitter. Genialt enkel karamellsaus. Nystekte vafler er godt i seg selv, men litt ekstra topping setter gjerne prikken over i-en. Med karamellpålegget Hapå i kjøkkenskapet er du kun to enkle steg unna en deilig salt karamellsaus.


Det er så enkelt som å varme opp fløte og Hapå i en kasserolle og deretter smake til med litt flaksalt. I fjor var jeg på konfektkurs og lærte meg veldig mye nyttig om både konfekt og konfektfyll. Ett av fyllene vi lagde var salt karamell. Når sukkeret først begynner å karamelliseres er det veldig varmt og prosessen går veldig fort. Her kommer oppskrift på karamellpudding, slik jeg lager den - med rikelig med karamellsaus ! Hvis du ikke får tak i tykk karamellsaus , kan du smelte karameller over lav temperatur , og på den måten lage saus.


Bitene stivnet på kort tid (minutter). Har ikke prøvd med isbit-form, men antar det også kan gå. Poenget er å få biter av karamell som fortsatt er myk, inn i sjokoladefondaten. Du kan også lage saus, avkjøle den og ha den i en sprøytepose. Tyt inn litt karamellsaus etter at du har fylt formene med sjokolademassen.


God smak får man av gode råvarer og god teknikk som gjør at man kan balansere smakene og gi maten ønsket konsistens. Her skal jeg vise min variant av karamell-is og det er det amerikanerne ville kalt trippel-karamell. Her er det nemlig karamell i isblandingen, myk karamell i selve isen og ikke minst karamellsaus på toppen. Hell karamellen i en form, vend litt på formen så det dekker hele bunnen og litt opp på kantene.


Bruk grytekluter og vær forsiktig når du glaserer formen. Jeg har to ganger forsøkt å lage karamellpudding, men den stivner ikke! Setter den kaldt (i kjøleskapet), men den stivner ikke over natten heller!


Karamellen har svært høy temperatur , ca. Jeg koker opp liter melk, 1gr sukker, ts vaniljesu. Vær obs på at fløten vil få det hele til å boble opp og ese oppover.


Litt avhengig av hvor mye sukker jeg begynte med. Når alt har roet seg igjen og det begynner å ligne på karamellsaus kan du tilsette en god spiseskje smør. Selv om det i utgangspunktet er en ganske enkel dessert å lage, så fortutsetter den likevel at man behersker mange hobbykokkers skrekk, nemlig å lage karamell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg