onsdag 5. juni 2019

Innvendig ultralyd eggstokker

De fleste forbinder ultralyd med graviditet, men vi kan også bruke ultralyd til å undersøke forhold i kvinnens underliv. Vi bruker en ultralydprobe som er en tynn stav som blir forsiktig ført inn i skjeden. Vi har det mest avanserte ultralydutstyret som er tilgjengelig på markedet. Innvendig ultralyd er ikke farlig.


Undersøkelsen omfatter ultralydundersøkelse av livmorhals, livmor og eggstokker. Ultralyd av kvinnelige kjønnnsorganer foretas som regel med såkalt transvaginal teknikk. Et lydhode med ultralydgele og kondom utenpå føres inn i skjeden. Få rask time til ultralyd livmor og eggstokker ved en av våre klinikker. Jeg ser det an, og sannsynligvis er alt tilbake til normalen neste måned.


Ultralyd av livmor og eggstokker inngår også som en del av Austad Diagnostikk sin Helsesjekk Ultralyd. Blir det verre så får jeg se hva jeg gjør da. For mange er ultralyd noe man først og fremst forbinder med graviditet, men man kan også bruke ultralyd til å undersøke andre forhold i kvinnens underliv. Våre gynekologer gjennomfører en innvendig ultralyd rutinemessig ved alle gynekologiske undersøkelser. Dette er inkludert i prisen.


Jeg har vært hos gynekologen og tatt ut kobberspiral. Hun så da på eggstokkene mine med innvendig ultralyd. Jeg hadde eggløsning og egg på den ene eggstokken og hinnen inni livmoren så fin ut. Gynekologen sa at den andre eggstokken min lå i dvale, men at dette var normalt. Dersom man tar celleprøve kombineres dette gjerne med en mer generell gynekologisk undersøkelse.


Vet dere hva man kan se på en innvendig ultralyd ? Vil man se at eggstokker , eggleder og morkake er i orden? Noen kvinner opplever imidlertid at blødningene er så kraftige at det går ut over livskvaliteten. Enkelte kan blø så mye at de får lave jernlagre eller lav blodprosent.


Vår gynekolog gjør gynekologisk undersøkelse med innvendig ultralyd av livmor og eggstokker. Ts: magefett og eggstokker kan ha en sammenheng i pco(s). Og ofte også insulinresistens (forløper til diabetes 2).


Noe kan tas med blodprøve, mens sjekk for cyster tas med innvendig ul ja. Min mann vil refertilisere seg så vi kan få barn. Jeg er år og vil få hormontilskudd som en liten hjelp.


I forkant skulle jeg undersøke livmor, eggleder og eggstokker. Allt var ok, og ingenting tydet på at jeg ikke skulle kunne bli gravid. På tidlig ultralyd kan en få stadfestet at hjertet slår og en kan se antall foster.


Vi tilbyr: Tidlig ultralyd (fra uke 6)-rask time tilbys ved blødning i svangerskap. Ultralyd fremstiller innsiden av kroppen din ved hjelp av lydbølger. Her møter du våre erfarne røntgenleger med god kompetanse innen ultralyd diagnostikk og erfarne jordmødre med kompetanse innen graviditet, svangerskapsomsorg og ultralyd av gravide.


Man kan visualisere eggleder og eggstokk på ultralyd. Imidlertid er det umulig å si om eggleder er vokst sammen slik at det er passasje for et egg. Da må man i narkose og kikkhullsoperasjon. Ultralyd gir kun en statisk bilde og ingen informasjon om funksjon. Legen får slik et inntrykk av om eggstokker og livmoren er normal.


I de fleste tilfeller vil gynekologen også gjøre en innvendig eller transvaginal ultralydundersøkelse. I dag ble jeg litt skremt. Går årlig til privat gynekolog pga hpv virus i mange år og har tidvis hatt lette celleforandringer.


Det ble tatt prøve og hpv test og får vel svaret om et par uker. Rutine er også innvendig ultralyd. Da så hun plutselig at mine begge eggstokker var litt forstørret, noe.


Han foretok en GU, klemte her og der, tok celle-prøve og clamydia-prøve, uten at det var noe galt. Jeg ble derfor sendt videre til ultralyd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg