torsdag 6. juli 2017

Tung pust ved anstrengelse

Tung pust ved anstrengelse

I cirka prosent av tilfellene er det sykdommer i hjerte eller kretsløp som er årsaken. Tung pust ved løping 26. Hvordan kan jeg bli kvitt dette? Tror det er astma men er redd for astmatesten. Ved mange tilstander kan tung pust utvikle seg over tid.


Ofte vil tungpustethet da først gjøre seg gjeldende ved anstrengelse som tidligere ikke voldte besvær (anstrengelsesdyspnè). Ved kortpustethet får man følelsen at man ikke får tilstrekkelig luft inn i kroppen for å dekke kroppens behov. Kortpustethet har den medisinsk betegnelsen dyspné.


Dette fører til at man puster fortere. Men det er ingen grunn til å droppe treningen, understreker han. Men om man blir sliten ved mindre anstrengelse enn før, og trening ikke hjelper på formen bør varsellampen lyse. Jeg føler meg mest tungpusten ved anstrengelse , men det trenger ikke å være mer enn å gå opp en trapp.


Jeg blir sliten i armen av å f. Som om man har melkesyre etter å ha løftet tunge vekter. I tillegg til klinisk undersøkelse av pust , puls og blodtrykk, er undersøkelse av halsvenestuvning, forstørret lever og ankelødem viktige momenter i den kliniske undersøkelsen. Alltid spirometri - Spirometri skal alltid gjøres ved tung pust , slo Bakke kategorisk fast.


Syns jeg blir fortere sliten enn før. Dersom jeg forsøker å jogge, må jeg etter bare få minutter stoppe da jeg hiver etter pusten, og får ubehag i brystet. Hjelper ikke med astmamedisin og kjennes ikke ut som astma. Har også målt PEF etter en sånn tur, og har falt kun bittelitt ( ved astmaanfall faller den mye mer).


Tung pust ved anstrengelse

Ved daglige astmaplager er det en kronisk irritasjonstilstand i luftveiene som gir hevelse i slimhinnen. Det gir mindre plass for luften til å strømme fritt ut og inn og det blir særlig vanskelig å puste raskt ut. En underbehandlet astma gir lettere akutte anfall med tung pust. Jeg har de siste 2-ukene vært plaget med svimmelhet, tung pust og hjertebank. Jeg var hos doktoren for en drøy uke siden og da ble det tatt blodprøve, EKG, røntgen av lungene, lungekapasiteten ble sjekket og blodtrykket ble målt.


Jeg trener regelmessig, og har gjort det i mange r. Atter en gang kommer jeg lei meg hjem fra trening fordi pusten har blitt så dårlig, og styrketreningen gjør meg mer ubehagelig sliten enn det som er normalt. Undersøkelsen, som ble gjort ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, viser dessuten at det uavhengig av lungefunksjon er en moderat sammenheng mellom tung pust ved gange og økt dødelighet. Forskerne tok for seg flere ulike lidelser og sykdomstegn, som kronisk bronkitt, tung pust når du sitter og andre pusteproblemer. Ankelødemer eller vann rundt anklene er et svært vanlig funn ved hjertesvikt, selv om dette også kan skyldes andre ting.


Har du noen eller flere av disse tegnene, bør du oppsøke lege og få vurdert årsaken. En fullstendig gjennomgang av hjertets funksjon vil avsløre om det er. I gruppen som slet med tung pust , hadde prosent av deltakerne vært på akuttmottak eller sykehus mer enn ganger, mot kun prosent hos de som var friske. Eldre som sliter med tung pust har større risiko for dårligere helse over ti og høyere dødelighet.


En svakhet ved studien er at man ikke har undersøkt årsakene til at. Jeg plages med sår hals og tung pust. Får piping og tung pust. Hva kan forårsake tung pust ? Smerter i lungene ved. Hovedsymptomet på bronkitt er en vond hoste.


Andre symptomer er generell sykdomsfølelse, lett feber og verkende muskler. Hvesing og tung pust ved lette fysiske anstrengelse er også vanlig. Hoste over tid kan gi smerter i brystet, og noen hoster opp slim. Har du symptomer som bekymrer deg eller lunge- eller hjertesykdom, bør du kontakte lege. Episoder med forverrelse av disse symptomene forekommer ofte.


Ikke alle som har disse symptomene vil utvikle kols. Gode råd ved bruk av jerntilskudd. Kronisk hoste og oppspytt om morgenen er tegn på kols. Opptaket av ikke-hemjern (høydose-jern) øker ved samtidig inntak vitamin C. Ta derfor jerntilskudd sammen med et glass appelsinjuice eller c-vitaminer.


Tung pust ved anstrengelse

Enkelte medisiner får redusert effekt ved samtidig inntak av jern og noen næringsmidler reduserer jernopptaket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg