torsdag 13. juli 2017

Langvarig forkjølelse og hoste

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her! Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene.

Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar. Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg? I starten har man ofte lett feber, hodepine og man kan føle at man fryser, ofte har man også vondt i halsen. Disse symptomene vil etter en dag eller to avløses med nysing, rennende og tett nese og hoste , forteller Sol Malm Hagen - lege hos legeappen Eyr. Forkjølelse må ikke forveksles med influensa.


Kronisk hoste er mer enn bare en irriterende plage. Denne type hoste gir i tillegg til hoste , andre symptomer.

Den kan ødelegge nattesøvn, og dermed gjøre folk uopplagte og slitne, gi oppkast, svimmelhet, ufrivillig inkontinens, og til og med brukne ribben. Siden har jeg hostet svært hyppig i nesten måneder nå. Jeg har ikke hatt noen andre symptomer, ingen feber, halsvondt, tett nese eller forkjølelse. Kun denne slimhosten. Det skurrer når jeg puster inn og ut, og når jeg våkner om morgenen er jeg veldig tett og får voldsomme hosteanfall.


Hoste opptrer alltid ved forkjølelser og ved bronkitter. Da er hoste en gunstig reaksjon, for den hjelper oss til å få opp slim som følger med infeksjonen. Slimhoste skal ikke stoppes.


Men hoste kan ha mange årsaker. Er den plagsom eller langvarig utenom forkjølelser , er det grunn til å konsultere legen. Så har du feber og vondt i brystet samtidig som du hoster, kan det hende du har fått en lungebetennelse.


Hosten er da gjerne tørr i begynnelsen, mens den blir gulaktig, blodig eller rustfarget etter hvert. Fargen skyldes at materie hostes opp fra lungene. Det er også typisk med overfladisk pust og en følelse av at man får for lite luft.


Langvarig hoste kan være forårsaket av en rekke ting.

Noe som mange voksne ikke er klar over, er at kikhoste er en vanlig årsak til vedvarende hoste. De vanligste bakteriene er pneumokokker og Henmophilus Influenzae, men det er også vanlig med virus eller mikrober kalt Mycoplasma eller Chlamydia. Man kan få lungebetennelse etter at man først har hatt bronkitt eller forkjølelse , og det er røykere og folk med svak helse som har størst risiko, sier hun. Men langvarige plager bør undersøkes nærmere. Hoste som varer mer enn fire uker etter en forkjølelse , bør undersøkes nærmere.


Røykere som hoster regelmessig, bør søke lege dersom hostemønsteret endrer seg på noen måte. Hoste i forbindelse med andre symptomer som tungpust og piping, kan tyde på astma. Nattlig hoste kan være det eneste tegn på astma og opptrer også ved hjertesvikt. Disse symptomene forsvinner i løpet av få dager og etterfølges av nesetetthet, snue og hoste som kommer i løpet av til timer etter symptomstart. Så godt som hele befolkningen rammes en eller flere ganger i året av forkjølelse.


Småb arn har i gjennomsnitt 7-forkjølelser i året, mens voksne har ca. Vi utsettes tross alt for smitte oftere enn vi tror, og den eneste måten å unngå dette på er å bo som eremitt og ikke omgås mennesker i det hele tatt. Og det er det nok ikke verdt. Sår hals er som oftest helt ufarlig og går som regel over av seg selv, men kan være ubehagelig og mange ønsker noe som lindrer.


Ved influensa og forkjølelse kan hosten henge i noen uker, og det er faktisk helt normalt. Har man slim er det viktig at slimet hostes opp, slik at det ikke blir liggende i luftveiene, sier farmasøyten. Både Nordstrand og Thune understreker at du ikke bør gå rundt med tørrhoste over lengre tid.


Når hunden har en typisk ”bjeffende” hoste der det høres ut som om at den har satt noe i halsen, kalles dette ofte kennelhoste. Selv om både allergi og forkjølelse kan føre til rennende nese, hoste og nysing, følger ofte også muskelsmerter og trøtthet med sistnevnte. Mister du i tillegg matlysten,. Pasienten bør unngå aktiv og passiv røyking eller andre luftveisirritanter.


Oppfølging hos fastlege. Ved langvarig hoste og ingen mistanke om akutt, behandlingstrengende sykdom, bes pasienten ta kontakt med fastlege for videre utredning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg