mandag 24. juli 2017

Oppkast og feber hos voksne

Oppkast og feber hos voksne

Treff andre voksne på møteplassen for oss over 4 og år. Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn ( hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider.


Oppkast og feber hos voksne

Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Husk at kvalme og oppkast også kan ha andre årsaker enn infeksjon. Hvis du bare er kvalm og har oppkast , uten at det kommer diare i løpet av et døgn, øker sannsynligheten for at det dreier seg om noe annet enn en mage- og tarminfeksjon.


Hos spedbarn under måneder forekommer mage- og tarminfeksjoner sjeldent. Hos voksne kan smertestillende medisin dempe muskelsmerter og senke temperaturen litt. Ta i så fall medisinen regelmessig, slik at temperaturen ikke hopper opp og ned - det er ubehagelig å skifte mellom å fryse og svette.


Du vil også ha det bedre om du holder deg i ro. Kroppen har behov for hvile for å bekjempe sykdommen. Oppkast og magesmerter er vanlig, det samme er tørste. Urinen kan bli svært konsentrert og derved mørk, fordi væsketapet gjør deg uttørret (dehydrert).


Væsketap og uttørring er det farligste ved diaré. Det kan gjøre deg sliten, søvnig og i verste fall gi bevissthetstap og død. Diaré er farligere for små barn, syke og eldre mennesker. Later vannet som normalt?


Oppkast og feber hos voksne

Sterke magesmerter? Artikler i dette kapittelet. Gastroenteritt Blåskjellforgiftning DDehydrering (uttørring) hos barn TMatforgiftning D10.


Diabetespasienter med diare og oppkast skal til lege Galleveislidelse. Både små og store rammes, men sykdommen kan være farlig for de minste. De aller fleste episoder med oppkast og diaré er forårsaket av virusinfeksjoner. Det vanligste viruset i småbarnsalder er rotaviruset. Voisin legger til at voksne ikke skal ta febernedsettende, som ibux og paracet, før man er oppe i grader, men at man da selvsagt skal benytte seg av disse midlene, som er de klart mest foretrukne mot feber.


Oppkast og feber hos voksne

Jobbe og trene med feber - Man skal aldri trene når man har feber. Man kan trene når man er forkjølet, men ikke med feber. Utredning hos fastlege og bakteriologisk dyrkning av feces er kun aktuelt hos personer i risikoyrker, ved importdiaré, feber , dårlig allmenntilstand eller symptomer utover en uke.


Pasienten leverer avføringsprøver til dyrkning (transportmedium) og eventuelt til mikroskopering av parasitter og egg (prøveglass, gjerne med fikseringsvæske). Høy feber og oppkast hos barn kan tyde på flere ting. Ved feber og oppkast må foreldre først og fremst forsøke å få barnet til å drikke.


Feber hos barn open menu. Krampeanfall uten feber. Nervelammelser, plutselig oppstått skjeling, unormal vekst av hodeomkrets hos spedbarn. Sees oftere hos barn enn hos voksne.


Normalt en ufarlig tilstand som går over i løpet av 3-dager, der viktigste behandling er nok og riktig hydrering. Diaré, oppkast , høy feber hos en voksen - hva skal jeg gjøre med alt dette? Dette spørsmålet blir spurt av de pasientene som plutselig opplevde engstelig tegn på sykdommen. Behandling bør gjøres umiddelbart, siden diaré og oppkast , kombinert med høye priser på termometeret, indikerer svært alvorlige problemer.


Mindre barn reagerer ofte på infeksjoner med høyere temperatur enn større barn og voksne. Det er ikke uvanlig å være kvalm, og kvalme er noe alle opplever fra tid til annen. Kvalme er ubehagelig, men normalt ikke farlig. Magesmerter kan være ledsaget av anoreksi, kvalme og oppkast og eventuelt også obstipasjon eller muskulær defens.


Disse symptomene kan gi viktig informasjon om etiologien. Mange av tilstandene som forårsaker akutt abdomen, er potensielt livstruende. Sykdomsmønster og klinisk bilde er annerledes hos små barn og svært gamle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg