onsdag 26. juli 2017

Når er vektøkningen størst i svangerskapet

Energibehovet øker noe under svangerskapet fordi kroppen blir større , fosteret vokser og fordi graviditeten innebærer at nytt vev dannes, blant annet i livmoren og i brystene. De første tre månedene av svangerskapet er det vanlig å gå opp og ned et par kilo. I resten av svangerskapet bør imidlertid vektøkningen gå jevnt og gradvis. Den er vanligvis størst mellom 17.


Hvis mor er overvektig eller undervektig i utgangspunktet I dag er det mange overvektige kvinner som blir gravide, og som ikke har noen komplikasjoner i svangerskapet eller under fødselen. Men risikoen for komplikasjoner er likevel høyere når en er overvektig. Er du redd for å legge på deg for mye når du går gravi er det greit å være klar over at du gjerne spiser mer når du er gravid og du sitter mer i ro fordi det kan være vanskelig å bevege seg så mye på grunn av den store magen.


Hvor mye skal du legge på deg og når ? I første del av svangerskapet vil ofte kvinner legge på seg lite, evt. Kvalme og nedsatt matlyst er ikke uvanlig i første trimester. Etter uke er jevn vektøkning på mellom til kilo i uka vanlig. Den største vektøkningen kommer i slutten av svangerskapet. De som prøver å gå så lite som mulig opp i vekt i løpet av en graviditet, bør altså tenke seg om en gang til.


At det er vannmengden i kroppen som øker eller at slanke gravide trenger et større fettlager, stemmer ikke, ifølge Cedergren. Vannet legger man på seg i de siste ukene av svangerskapet , og det kvitter man jo seg med igjen. Fettlageret er kun på et par kilo - ikke eller som en hel del kvinner legger på seg, sier hun. Gikk inn i svangerskapet som normalvektig. Gikk ned 4-kg i første trimester, men har økt gradvis siden og er nå kg under startvekt i uke 18.


Lurer på om det er vanlig at den store vektøkningen kommer senere i graviditeten? Nå gjelder det å passe på vektøkningen ! Har lest at jeg i utga. Vanligvis kommer den største vektøkningen i uke til 2 for så å avta noe i 3. Men for enkelte kommer den største vektøkningen i siste trimester. Dette er første uke i 3. Man gir litt opp, orker ikke å passe på vekten. På deres nettsider står det følgende: Dersom kvinnen i utgangspunktet er overvektig, er det i orden om hun bare går opp noen få kilo i løpet av svangerskapet.


Det får bli som det blir. Legg en plan for vektøkningen sammen med kvinnen. Forslag til uke i svangerskapet. Når du kjenner babyens bevegelser blir du også kjent med hans eller hennes behov. Derfor bør du prøve å følge babyens hviletid.


Hvis du merker at babyen din er for aktiv i uke av svangerskapet , kan du prøve å slappe av slik at babyen din også kan hvile. Og her er sånn jeg egentlig ser ut og føler meg mesteparten av tiden! Ser jo egentlig ikke ut som jeg er gravid en gang, bare smellfeit! Og det gjør vondt å poste et sånt bilde på bloggen, men ja når jeg først er i gang med å dele så får jeg vel gjøre det ordentlig.


Deilig å gi litt F… Håper dere setter pris på ærligheten. Disse små, fine hårene som dekker hele kroppen til fosteret heter lanugo og forsvinner omtrent uke i svangerskapet. I uke er nesten alle fostre like store, og det er fra nå forskjellene øker. Nå er fosteret dekket av et hvitt fettlag som sitter utenpå kroppshårene.


Hvis du beveger deg er det også lettere å holde den anbefalte vektøkningen på ti til tolv kilo under graviditeten, og det gir deg mer krefter og bedre kondisjon under selve fødselen. Husk imidlertid på at du trenger hvile innimellom når du er gravid. Legg deg ned en eller to ganger om dagen med føttene høyt og slapp ordentlig av.


Jod er nødvendig for utviklingen av barnets hjerne og nervesystem i svangerskapet og i første leveår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg