fredag 7. juli 2017

Lage mat når det lyner

Ikke bad når det lyner. Når et lyn treffer vann fordeles strøm på flere tusen ampere i vannet. Du bør heller ikke bade i badekar – et lynnedslag kan følge vannledningene i huset.


Bilen er et trygt sted fordi karosseriet vil fungere som skjold mot lynnedslag. Det er mye god mat som går i søpla på grunn av lynnedslag, sier Øystein Øren.

Elektronikk er også utsatt. Brannskader er det vi ser klart flest av når det gjelder ødeleggelser etter lyn. Nedslag i ulike elektroniske duppeditter kunne vært unngått med enkle grep, sier Øren.


Nå går vi inn i ukene der det lyner mest i Norge i løpet av året. Tall fra Finans Norge viser at seks av ti lynskader skjer i tredje kvartal. Det koster mange titalls millioner kroner hvert eneste år.


Med enkle grep unngår du at tingene dine blir ødelagt når det smeller, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein.

Det hører med at hun må ha god hygiene og rydde etter seg på kjøkkenet når hun holder på, å selv om det ikke blir som jeg ville gjort det , så må jeg bare overse det. De skal jo begynne ett sted både når det gjelder matlaging, hygiene og opprydding, å når de får lov til å utfolde seg så vil de etterhvert lære disse tingene. Det tryggeste stedet du kan oppholde deg når det lyner , er i en bil. Dersom lynet treffer bilen følger det karosseriet utvendig og videre til bakken.


Det smeller selvsagt kraftig og ofte punkterer bilen også, men inni er det helt trygt. Neste gang det tordner kan du altså sette deg i bilen og se på det fine skuespillet som naturen presenterer. Maten er drivstoffet vårt, og gir oss energi til å leve og utvikle oss. Det er ikke vanskelig å lage mat , men som alt annet må det læres.


Du blir ikke mesterkokk med en gang, men jo mer du øver, jo flinkere blir du! Her har du noen gode tips og triks til hvordan du blir en god kokk. Bruk vår tabell for å beregne ytterligere. Om det for eksempel er personer, må du beregne cirka kg mat totalt. Derfor kan tv-en og andre elektriske apparater med fordel frakobles.


Det er nesten uimotståelig når det smøres på skiven. Selv om lynet slår ned ved siden av deg, kan du bli indirekte truffet fordi lynstrømmen ledes langs bakken. Når det lyner bør en holde seg unna høye objekter.

Et direkte treff av lynet fører ofte til tap av livet. Så skjedde det ganske fort, forteller Klæbo til TV 2. Aldri sett han lage mat. At 22-åringen nå flytter ut av gutterommet og skal stå på egne bein, tror ikke skistjernens trener går så. Derfor vil lysglimtet fra lynet møte øyet vårt før lyden når øret.


Ved å telle sekunder fra vi ser lynet til vi hører det , vil vi kunne finne ut hvor langt unna lynet slo ned. Tar det tre sekunder fra lynet sees til lyden høres er man omlag én km unna. Hvor og når lyner. Fjørfekjøtt og oppmalt kjøtt bør gjennomstekes. Ved steking av hele kjøttstykker (biff, koteletter m.v.) er det nok at overflatene stekes godt, fordi bakteriene finnes her.


Har du lyst til å servere ditt eget pinnekjøtt til jul, sett i gang nå - pinnekjøttet skal nemlig tørke i 6-uker. Kjøp pinnekjøttråstoff hos din lokale slakter, eller hør med din lokale dagligvarebutikk - mange kan ta inn på bestilling fra kunder. Skal du lage mat til mange kan du gjerne kjøpe et helt lam, da får du 2. Når du verken trenger ismaskin eller må røre rundt i iskremen er det fort gjort å lage. Pisk sammen alle ingrediensene til det danner seg myke topper.


NRK Mat akkurat nå. Du skal ikke lage mat når du har magesyke og tidligst timer etter at symptomene har gitt seg. Den egner seg som introduksjon til temaet.


Invitere noen som forteller om sin matkultur og er veiledere når elevene lager maten. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg